Рецепта за славянски гювеч със свинско месо
Лесна идея за вкусна вечеря
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
свинско месо 800 грама
лук 3 глави
чушка/пиперка 400 грама
червени домати 300 грама
олио 1/2 чаена чаша
червен пипер 1 чаена лъжица
черен пипер 1/4 чаена лъжица
ориз 1 чаена чаша
магданоз 1/2 връзка
РЕЦЕПТАТА:
Рецептата за славянски гювеч е една от популярните рецепти в българската национална кухня, в които се комбинират месо и ориз. Славянският гювеч може да се приготви с различен вид месо – с агнешко месо, с телешко месо, със свинско месо, или пък смесено. Класиката обаче е приготвянето на рецептата за славянски гювеч със свинско месо. Засищащо и богато като вкус, по-скоро зимно ястие, което ще зарадва любителите на българската национална кухня.
Първата стъпка от рецептата за славянски гювеч със свинско месо е подготовката на продуктите. Добре е да изберете шарено свинско месо, за да не бъде гювечът твърде сух. Измивате месото и го нарязвате на едри парчета. Лукът обелвате и нарязвате на ситно. В голям тиган или тенджера сгорещявате олиото, изсипвате в него лука заедно със свинското месо и запържвате за около 5-6 минути при непрекъснато бъркане.
Измивате чушките и ги нарязвате на дебели ивици. Заедно с измития и отцеден ориз ги добавяте към месото. Добавяте и 1 чаена лъжица сол, червения и черния пипер. Разбърквате добре. Доматите обелвате и нарязвате на кубчета, след което също ги добавяте към сместа, като разбърквате.
След като сместа остане само на мазнина я изсипвате в тава, добавяте 2 чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути до пълна готовност на ориза и месото. Преди сервиране поръсвате славянския гювеч със ситно нарязан магданоз.