Как да приготвим щрудел с дюли и мед по стара немска рецепта
Сега доста от нас си правят желе или сладко от дюли, но техният страхотен вкус и аромат може да се използва и за някой сладкиш
Какво се сещате, когато чуете щрудел? Някои сякаш могат да усетят аромата на сладките пурички, в които има настъргани ябълки, захар и канела. Други пък свързват думата с любимия бабин кекс с парченца домашни ябълки, откъснати от дървото в двора на село. Ровейки се из готварските книги, ще откриете, че има най-различни рецепти за щрудел. Оригиналната е с този плод, но с годините са се получили производни на нея, които също са сполучливи. Някои от тях са с дюли.
Сега доста от нас си правят желе или сладко от дюли, но техният страхотен вкус и аромат може да се използва и за някой сладкиш. Така например в Германия има нещо подобно на щолен, което се харесва на малки и големи. Щруделът с мед и много подправки, е по стара немска рецепта, която се предава от поколение на поколение.
Какви продукти са ви необходими:
За щрудела:
– 1 пакет готови кори за баница;
– 3-4 средно големи дюли;
– 4-5 с. л. мед;
– 3-4 лъжици по-едри овесени ядки;
– шепа златни стафиди;
– 1 портокал и 1 лимон;
– 1 голям пакет масло;
– джинджифил, канела, кардамон, индийско орехче, карамфил на прах.
За заливката:
– 500 г цедено кисело мляко;
– шепа счукани орехи и бадеми;
– пудра захар на вкус.
Как да приготвите щрудел с дюли и мед?
Измивате и почиствате хубаво дюлите от мъха. Нарязвате ги на тънки филийки, които трябва да карамелизирате, като разтопите маслото и меда в тиган. После ги залейте с вода и прясно изцедения сок от лимона и портокала. Дръжте ги на котлона на бавен огън, за да поомекнат.
Към сварените и леко карамелизирани дюли добавете овесените ядки, стафидите и подправките. Някои от тях са доста силни, например карамфилът и индийското орехче, затова внимавайте с количеството и сложете по ваш вкус.
Намажете тавичката с малко масло. Взимате по две кори за баница. Поръсвате ги с плънка и навивате на по-голямо руло. След като всички са готови, пръсвате малко вода отгоре и слагате по няколко парченца масло на отделни места.
Щруделът с дюли се пече на умерена фурна. Когато започне да пожълтява, вече е готов. Залейте го със сместа от цеденото кисело мляко, пудрата захар и счуканите ядки, като го оставите на топло във фурната, за да поеме хубаво от нея.
Може да сервирате щрудела още горещ, гарниран с топка ванилов сладолед.
Източник: Tialoto.bg