Петковден е, започва преход и светът става опасен
Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми
Православната църква почита Света Петка. Преподобна Петка е наречена още Българска, съобщава Нова телевизия. Тя живее през 11 век, води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. По-късно мощите са пренесени в румънския град Яш, където се намират и досега.
В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности. На Петковден се месят питки. Празничната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.
Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата.
Между Петковден и Димитровден не трябва да се засажда нищо. Засятото след Петковден няма да даде плод.
Следващите 12 дни до Димитровден са лоши, предстои преход към мъртво зимно време. Светът става опасен, неподреден и хаотичен, прекрачван от отвъдните сили. Не се започва нова работа, защото ще завърши неуспешно.
На този ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.