Чесънът може да бъде опасен
Той не само убива бактерии, но силно дразни лигавицата на храносмилателния тракт, каза д-р Никита Харлов
Гастроентерологът и семеен лекар Никита Харлов предупреди, че чесънът може да бъде опасен за някои хора. Лекарят отбеляза, че чесънът се използва най-често заради своите антибактериални и дезинфекциращи свойства. Той препоръчва употребата на чесън в готвените ястия.
В същото време обаче специалистът алармира, че чесънът може да бъде опасен за някои хора.
"Той не само убива бактерии, но силно дразни лигавицата на храносмилателния тракт. Вреди както на стомаха, така и червата. При хора, които могат да имат гастродуоденит, синдром на раздразнените черва, това може да предизвика сериозна реакция", предупреди Харлов.
Поради факта, че чесънът дразни лигавиците, не трябва да слагате сока му в носа си./Zdrave.to