Как ще работят заведенията през зимата с коронавируса
Ако се затварят по-рано, ще се ощети бизнеса, алармира специалист
Какво ще стане през зимния сезон с ресторантьорите и хотелиерите след като в някои градове в Европа намаляват работното време на заведенията, заради коронавируса, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. "Не мислим в посока затваряне. Това, което се случва в Европа е много тревожно, защото ние очакваме зимен туризъм. По една или друга причина се справяме с коронавируса. Бизнесът няма да може да поеме повече рестрикции".
По думите му, ако заведенията трябва да се затварят по-рано, това ще ощети бизнеса, защото там се плаща на месец, а не на часове работно време. "Работниците също остават на работа, като тежест на предприятието. Разходите остават същите", коментира той. "Заради мярката 80/20 ние не освободихме служителите си. Ако тя не действаше, картинката в бюрата по труда щеше да изглежда по коренно различен начин. При 40-процентния спад на приходите, трябваше да освободим същия процент от персонал. Ние не го направихме", заяви пред Нова тв Алибегов.
"Това, за което си стиснахме ръцете с държавата беше намаляване на ДДС. Ние от своя страна вдигнахме минималната заплата на 800 лв., нещо абсолютно безпрецедентно за тази криза. Ако някога се случи нещо, служителите ще имат възможност да вземат по-голяма помощ", допълни той.
Алибегов информира, че от Министерството на труда и социалната политика са излезли със статистика, според която има 1/3 повече трудови договори в хотелиерство и ресторантьорство, в сравнение с 2019 г. Той прогнозира, че през зимата хората, които посещават заведенията и виждат, че се спазват мерките, ще продължат да го правят. "Ние трябва да започнем да живеем с този вирус. Очевидно няма да изчезне днес или утре. Бизнесът е необходимо да се нагоди към ситуацията. Затварянето на икономиката няма да допринесе за нищо", смята още Алибегов.
Вместо да иска пак отстъпки, да помисли как да обезопаси максимално заведението си, за да привлече клиенти, до колкото е възможно. Може да вземе идеи от колегите си по света, които измислиха какво ли не...