Рецепта за истински кулинарен шедьовър: Чийзкейк с тиква
Тиквата е перфектният есенен плод
Необходими продукти за 12 порции:
1,5 кг тиква
700 г маскарпоне
250 г обикновени бисквити
3 яйца
200 г захар
250 г краве масло
400 г кондензирано мляко (подсладено)
2 ванилии
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се пече поръсена със захарта и 100 г от маслото, покрита с фолио, около 1 час на 180 градуса. Половината от нея се смила в кухненски робот.
2. Останалото масло се разтопява и се смесва с натрошените бисквити.
3. От сместа в тава, покрита с хартия за печене, се оформя блат, който се притиска с лъжица, така че да стане плътен. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути. След това се оставя да се охлади.
4. Маскарпонето се разбива с миксер. Към него се прибавят кондензираното мляко и ванилията.
5. След това се смесва с пюрираната тиква и се разбърква с шпатула.
6. Добавят се яйцата, едно по едно, и се бърка с миксер до хомогенна смес (не се прекалява с бъркането, защото яйцата се надигат и при печенето блатът се пука).
7. Готовата смес се сипва върху блата и отгоре се подреждат останалите парчета тиква.
8. Формата се слага в тава с вода и чийзкейкът се пече на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна за 2 часа. Сервира се поръсен с пудра захар.