Как да нормализираме нивото на кръвната захар
Правилното хранене ще ви помогне лесно да контролирате кръвната захар и да задържате нивото им в нормални граници
Много от хората свързват понятието „кръвна захар” със заболявания като затлъстяване и диабет. Всъщност „кръвна захар” е разпространено название и медицински термин отразяващ концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението и стойността отразява налична неусвоена свободна енергия за организма.
Нека да се опитаме да разберем какво значи всичко това.
Какво е нивото на глюкозата
Защо се нуждаем от глюкоза? Глюкозата поддържа живота на организма. Тя е основен и универсален източник на енергия за метаболитните процеси на организма.
Нивото на глюкозата се повишава сутрин и при хранене, като допълнително се пренасят от кръвообращението от два до няколко грама, които циркулират и постепенно се усвояват от организма около един-два часа след хранене. Ако организмът не е в състояние да урегулира нивото на кръвната захар се говори за хипогликемия - при ниска кръвна захар или хипергликемия - за висока кръвна захар. Захарният диабет напр. е заболяване,при което кръвта е в състояние на продължителна хипергликемия и това се дължи на неуспешна регулация.
Правилно хранене
Правилното хранене ще ви помогне лесно да контролирате кръвната захар и да задържате нивото им в нормални граници. Например, ако всеки ден добавяте по ½ лъжичка канела в храната, клетките в организма ще стават по-чувствителни към инсулина и тялото ви ще започне по-бързо да конвертира захарта е енергия.
- Различните видове риба като сьомга, скумрия или сардини съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, които имат благотворен ефект върху метаболитните процеси.
- Ябълки, лук, домати и зелените зеленчуци са богати на кверцетин (витамин от Р групата), който понижава с 20% риска от диабет при редовна употреба.
- Черният шоколад подобрява инсулиновата чувствителност и предотвратява развитието на диабет.
- Една дневна доза от 25-40 гр. фибри ще помогнат на организма ви да поддържа нормални нива на кръвната захар.
- Говеждото месо е богато на белтъчини, желязо, линолова киселина. Чрез консумацията на говеждо месо ще помогнете на организма за регулирането на метаболизма.
- Две супени лъжици оцет преди хранене могат лесно да намалят нивото на кръвната захар, която със сигурност скача след храненето.
Източник: zdravnitza.com