Без нисък ДДС за туроператорите и за виното и бирата в ресторантите
Данъкът става 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на книги и за бебешки храни и пелени
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не успя да убеди мнозинството в парламента да се намали ДДС за виното и бирата в ресторантите. Народното събрание гласува на второ четене поправките в Закона за данък върху добавената стойност. Симеонов призова ДДС да падне от 20 на 9% и за туроператорите.
Аргументът му бе, че секторът е сред най-засегнатите в кризата и следва да бъде подпомогнат. Освен това той не представлявал съществен дял за бюджета.
Бирата и виното пък били 40% от сервираните в ресторантите напитки и се произвеждали основно в България. Т.е. с по-нисък ДДС щял да се подпомогне родният бизнес.
Никой не репликира Симеонов, но при гласуването той не бе подкрепен от мнозинството в лицето най-вече на партия ГЕРБ.
Очаквано, бе одобрено ДДС да падне от 20 на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна. Това няма да се прилага за бира, вино и за силните спиртни напитки.
Данъкът пада и за доставка на физически и електронни книги.
Бе одобрено и предложението на ДПС за 9% ДДС за бебешки храни, пелени и хигиенни артикули.
Промените влизат в сила на 1 юли 2020 г. Те обаче ще има временно действие - до 31 декември 2021 г.
Дебатите по текстовете минаха сравнително бързо - за по-малко от час.
От БСП не проявиха особено настояване за подкрепа на тяхното предложение за по-нисък ДДС за храни и лекарства.
Любопитно е дали президентът Румен Радев ще наложи вето върху законовите промени.
Добре де, в случая данъчно задължени лица са ресторантьорите. Обаче за да може те да си изпълнят задълженията и да върнат ДДС-то на държавата, “потърпевши” сме ние, защото плащаме крайната цена за стоката/услугата, т.е. всеки купувач плаща ДДС.
На теория, ако до сега плащах за продукт/услуга „Х“ 100 лв.+20 лв. ДДС, т.е. общо 120 лв., след „промените“ трябва да плащам 100 лв. + 9 лв. ДДС, т.е. общо 109 лв. На практика, почти всички знаем какво се случва по заведенията, каква част от оборота се отчита, на колко часа се осигурява персонала и т.н. Крайните цени няма да паднат, защото точно този бизнес е яко в сивата икономика.