10 храни за добра хидратация на организма
Хапвайте гъби
Хидратирането на организма е от основно значение за здравето и нормалното протичане на всички функции в тялото. Когато почувстваме жажда и нужда да посегнем към чашата с вода, значи вече сме в лека форма на дехидратация. Често не си даваме сметка колко затрудняваме организма си, действайки по този начин. Хидратацията на тялото трябва да се случва непрекъснато през цялото денонощие, така че да не затормозяваме нормалното функциониране на органите и системите ни. За да сме сигурни, че във всеки един момент сме добре хидратирани, трябва да се обръщаме не само към водата и течностите, а трябва и да разчитаме на хидратиращите храни, които внасят допълнителни течности в организма ни, изпълнени с витамини и минерали за перфектен баланс. Някои хора не обичат да пият вода често и в големи количества. „Наливането“ с течности за тях е неприятно задължение, което често пропускат, пише az-jenata.bg. За тях, както и за всички останали, включването на хидратиращи храни е изключително важно за поддържането на воден и електролитен баланс.
Кои са най-хидратиращите храни, вижте следващите редове.
Диня
Динята е един от най-хидратиращите плодове. Водното съдържание на динята е около 92% от теглото ѝ. Това я прави идеалния плод за лятото, когато губим голяма част от течностите в тялото си заради горещото време.
Ягоди
Цели 90% от теглото на ягодите е заето от вода. Те са сочни, сладки и препълнени с антиоксиданти, витамини и минерали.
Краставици
В краставиците се съдържат невероятните 96% вода. Те са много бедни на калории, което ги прави перфектни в поддържането на фигурата. Фибрите в тях улесняват храносмилането и стимулират здравето на червата и имунната система.
Целина
Целината е източник на антиоксиданти, флавоноиди, витамини и минерали. Тя е изпълнена с огромно количество фибри и вода. Водата заема невероятните 95% от теглото на този зеленчук.
Гъби
Гъбите също са изключително хидратираща храна. Водното им съдържание възлиза на приблизително 92% от теглото им. Затова и при готвене на гъби обемът им се свива доста, защото водата в тях се изпарява. Гъбите са най-добрият източник на бета-глюкани, витамини и протеини. Имат антибактериални свойства и стимулират имунитета.
Спанак
В спанака се съдържат около 91% вода. Листният зеленчук е прекрасен източник на желязо, магнезий, витамин К.
Джикама (хикама)
Джикама или хикама, както я наричат, е кореноплоден зеленчук, чиято родина е Мексико. Той е кръстоска между ябълка и ряпа. Вкусът ѝ е много приятен, а водното съдържание заема невероятните 90% от теглото на зеленчука.
Пъпеш
Пъпешът съдържа 90% вода, както и огромни количества витамин С и А, важни за здравето.
Карамбола
Карамболата или още звезден плод, съдържа 91% вода. Тя е тропически плод, носещ на тялото изключително много витамини и минерали. Особено богата е на фибри и витамин С, който е мощен антиоксидант.
Домати
Водното съдържание на доматите е около 95%. Те са невероятно хидратиращ зеленчук, който носи на организма и множество витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.