×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Православните християни възпоменават Свети Максим Изповедник и св. мъченик Неофит
  • Украинска тв водеща: Зеленски е писнал на всички!
  • Тръмп обяви чистка на над 1000 чиновници, назначени от Байдън
  • Калин Джорджеску остава фаворит за предстоящите президентските избори в Румъния
  • Десет жертви при пожар в хотел в скицентър в Турция
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бизнесът да гледа с позитивизъм на всяка ситуация, трябва да сме активни, за да излезем бързо от кризата


Бизнесът да гледа с позитивизъм на всяка ситуация, трябва да сме активни, за да излезем бързо от кризата
Община Бургас има отлична нова инициатива – „Уикенд в Бургас“, с която ще привлича туристи от вътрешността на страната, коментира общинският съветник Юлиян Георгиев
29 Май 2020, Петък, 19:55 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Ресторантьорският бранш може и трябва от всяка негативна ситуация да мотивира креативност, за да стане по-гъвкав, убеден е дългогодишният предприемач Юлиян Георгиев

Юлиян Георгиев е общински съветник първи мандат от групата на ПП ГЕРБ в Бургас. Той участва в постоянните комисии по туризъм, опазване на околната среда, земеделие и храни; и устройство на територията. В местния парламент в мандат 2019-2023 г. той акцентира върху туризма. Завършил е Немската гимназия в морския град, след което колежа по международен туризъм, има бакалавърска степен със специалност „Туризъм“ и е магистър със специалност „Екология“. Той има собствен бизнес още от зората на демокрацията, като отваря първия си обект преди 26 години. Към 2020 г. има изградени пет успешни бизнес структури, които са устояли теста на времето, а последното му призвание е менажирането на култовия бургаски ресторант „Златна рибка“. 

-Г-н Георгиев, много неща се случиха покрай коронавируса в световен, национален и местен мащаб, особено от 13 март досега в България. Какво следва оттук нататък за ресторантьорския бизнес?

- Ресторантьорският бизнес бе представен пред едно изключително труднопреодолимо предизвикателство с настъпването на пандемията. Представител съм на Бранша на ресторантьорите и като такъв искам да кажа, че ние бяхме най-серизно засегнатите от случилото се в последните няколко месеца. Безпрецедентно в историята на този бизнес той беше затворен със заповед на министъра на здравеопазването за неопределен период от време. Бяхме изправени пред една пълна неизвестност за бъдещето и стратегията на нашия бизнес. Както вече съм казвал, тази ситуация ще доведе до тежки икономически последици. Въпреки че срокът на извънредното положение, сам по себе си, не е толкова дълъг, мерките, наложени с него – социалната дистанция, опасенията на хората, предпазните средства – доведоха до рязък спад в посещаемостта в заведенията за обществено хранене. Мисля, че това ще даде отзвук и в далечното бъдеще.

-Постепенно мерките започват една по една да отпадат. В момента обаче притесненията на бранша са, че наесен отново ще сме изправени пред аналогична ситуация. Какво може да направи ресторантьорският бизнес, за да се предпази или поне подготви за едно такова евентуално бъдеще?

-Ресторантьорският бизнес прави необходимото от гледна точка на предприемането на мерките за превенция. Това, което се случва сега, вероятно ще е същото, което ще се случи и в това евентуално бъдеще. Разбира се, бранша може и трябва от всяка ситуация, която е определена като негативна, да мотивира креативност, за да станем по-гъвкави. Да преформатира бизнеса по начин, който да е полезен за клиентите. Основна наша цел е да успеем да задържим нашите служители и да можем да им осигурим достойно заплащане. За жалост това се оказва доста по-трудно на практика, отколкото на думи, но битката е ежедневна. В бизнеса всичко се свежда до постоянството.

-Характерна черта на добрия бизнес е той да се адаптира в зависимост от условията. Това се случи в коронакризата, след като много ресторанти започнаха да предлагат онлайн услуги. Отчитате ли това като правилен ход?

-Абсолютно. Това е в основата на бизнеса и това беше прекрасна стъпка , която демонстрира гъвкавостта и устойчивостта на местните предприемачи. Независимо от това дали условията са добри или лоши, ние трябва да сме позитивни и активни в търсенето на решения.

- Заговори се, че от 1-ви юни отварят барове, заведения, ресторанти, но с намален капацитет. Притеснява ли Ви това?

- Откровено казано, не. Несъмнено новите условия ще дадат отражение и то ще е в дългосрочен план, но това, в крайна сметка, е едно предизвикателство. Всеки, който е имал смелостта и инициативата да предприеме собствен бизнес, знае, че в бизнеса има приливи и отливи, върхове и падини. Той е това, което ние направим и той всеки ден ни поставя пред определени предизвикателства, които ние, като добри ръководители, трябва да преодолеем.

- Чуха се много песимистични прогнози за туризма. Говорим за спад от 70% заради редица от социални и психологични причини. Навярно това ще доведе до спад в посещаемостта на заведенията. Сякаш у хората има някакъв страх. Има ли начин да се избегне това?

- Страх има тогава, когато няма достатъчно информация. Такъв има и когато хората не са запознати с дадена тема и не знаят достатъчно по нея. Аз мисля, че не трябва в дадената ситуация да има уплаха и хората трябва да започнат постепенно да се ресоциализират. Защото ние живеем в общност и социални начин на живот е нашето ежедневие. Моето мнение е, че хората не могат да живеят без да общуват. По отношение на това какво очаква бизнеса, мога да дам за пример Община Бургас с инициативите, които са предприети по отношение на предприемачеството. На последната сесия гласувахме мерки, които подпомагат финансово и облекчават определени сектори. Община Бургас има отлична инициатива – „Уикенд в Бургас“. Това е точния момент да акцентираме на такъв проект, защото той е насочен точно към вътрешния туризъм, което отговаря на общинската стратегия. Идеята е да убедим българите да посетят нашия град. Той има страхотна георграфска даденост – такава, която е способна да предизвика интерес не само към плажната ивица и Морската градина, но към културните събития, фестивали, кулинарни представления и др. Бургас има отлично развита мрежа за информация и предлагане на такъв туристически продукт. Пример е платформата GoToBurgas. 

- Кажете повече за тази инициатива „Уикенд Бургас“. Идеята звучи изключително интересно, но в какво се състои точно тя?

- Всеки уикенд в Бургас ще протича с различно мото и различен апел. Заведенията, хотелите и останалите туристически обекти ще имат възможността да вкарат в действие своето творчество, за да могат да представят нещо ново всяка седмица в Бургас. Например ресторантите ще могат да представят местни бургаски рецепти за гостите си. Регионът има прекрасни стари рецепти, които можем да „извадим от ръкава си“ и да представим на хората. Бургас далеч не се свежда до цаца, бира и картофки. Местната кухня е невероятна и някои от рецептите имат безброй различни вариации за приготвяне. Уикендите след началото на сезона ще бъдат под различен наслов всяка седмица. Първият такъв уикенд ще бъде с етно тематика.

-Ще се свърже ли тази инициатива с „БулевАРТ“?

-Разбира се! Всичко, което е в посока изкуство, култура и спорт ще бъде обединено. На практика това е нашата визия – на хората, които мислят за туризма в Бургас. Защото всеки има различни интереси и виждания. Когато обаче събитията имат взаимовръзка, те ще бъдат полезни за всички.

- Споменахте, че трябва да сме позитивни и активни. Това звучи като някаква ваша максима. Какво е нейното послание?

- Хората трябва да поглеждат с позитивизъм на всяка една ситуация. Често, увлечени в ежедневните си проблеми, посрещаме новината за всяко предизвикателство като негативна. Аз смятам обаче, че това не трябва да бъде така и с визията и погледа на добър предприемач да посрещаме всичко от позитивната му страна. Най-малкото, което можем да се накараме да направим, е да завъртим фактите така, че да виждаме и добрата им страна. Но позитивизмът сам по себе си е нищо, ако не вкараме този мироглед в действие и затова е необходимо да сме активни, за да излезем по бързо от кризата и да се върнем към нормалност.
 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Нов млад "лъв" е луд по нея? Нов млад "лъв" е луд по нея? 21/01/2025, Вторник 21:58 1
Флагман.БГ Тежка атака по Стойчо Младенов Тежка атака по Стойчо Младенов 21/01/2025, Вторник 21:36 0
Нафтата се подсилва
Нафтата се подсилва 21/01/2025, Вторник 21:11 1
Постави интересен ултиматум
Постави интересен ултиматум 21/01/2025, Вторник 20:50 1
Флагман.БГ Показа се почти гола Показа се почти гола 21/01/2025, Вторник 20:20 0
5
Коментара по темата
5.
*********
02.06.2020 09:12:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
faktolog
30.05.2020 09:26:54
0
4
И да ги доведете в курортния кв.Банево , за да ВИДЯТ И УСЕТЯТ ЛИЧНО атракцията фекалии по асВалта. При тази дъждовна прогноза, ще бликат всеки ден от канализацията, както винаги. Гарантирано от..........новата водонедостъпна канализация.
3.
Позитивист
30.05.2020 00:00:35
0
2
Как бе г-н Георгиев да гледаме позитивно като днес пак нова заповед на Ананиев забрани на туристи да влизат през граница?
2.
Мара Мичковица
29.05.2020 21:37:11
1
19
Бургаските общински съветници много добре се погрижиха за уикенд туризма на Доган - подариха му общинска земя. Свършиха си работата добре, айде малко да си починат. Стига работа, работа, работа...
1.
!!
29.05.2020 21:05:11
1
16
Хотелите, и местата за настаняване, ако разчитат на уикенд туризъм, просто по добре да не отварят. 3 дена и после 0 заетост.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Измамен пенсионер платил 50 000 лева за жилище, продадено от строителя Измамен пенсионер платил 50 000 лева за жилище, продадено от строителя Оказва се, че има още потърпевши Недялко видя ченгета в жк. "Меден рудник" и се притесни, защото ... Недялко видя ченгета в жк. "Меден рудник" и се притесни, защото ... 34-годишният бургазлия прекара нощта в ареста, спипаха го с пико и мара по улиците на най-големия жилищен комплекс по морето  Извънредно! Шеф от НСО пострада при катастрофа в София Извънредно! Шеф от НСО пострада при катастрофа в София  Сблъсъкът се е случил на пътния възел „Бояна“ и Околовръстен път Тежка атака по Стойчо Младенов Тежка атака по Стойчо Младенов Ето какво твърди бивш "червен" ръководител Обгазената жена при пожара край „Меден рудник“ остава в болницата, гасят го вече седми час Обгазената жена при пожара край „Меден рудник“ остава в болницата, гасят го вече седми час Причините за огъня все още се разследват Нафтата се подсилва Нафтата се подсилва Нуретин Пюскюлю подписа с тима Какво значат за света 30-те първи указа, които Тръмп моментално подписа Какво значат за света 30-те първи указа, които Тръмп моментално подписа САЩ пак се изтегля от Световната здравна организация - НПО-то, което бе в основата на куп проблеми в последните 5 години. Прекратява и военната помощ за Украйна Постави интересен ултиматум Постави интересен ултиматум Феновете на киното може отново да гледат Джим Кери до ослепителната Диас Психолог с анализ за мъжката шапка на Мелания, искала да каже, че е най-добрата Психолог с анализ за мъжката шапка на Мелания, искала да каже, че е най-добрата Според него първата дама сякаш крещи на присъстващите, че си запазва правото аз да ги гледа, а не те нея В университетска болница „Дева Мария“ тържествено отбелязаха Бабинден В университетска болница „Дева Мария“ тържествено отбелязаха Бабинден Според питката, която ритуално бе разчупена от началника на родилно отделение - д-р Мерал Муталиб, в следващата година ще преобладават мъжките рожби
Нов млад "лъв" е луд по нея? Нов млад "лъв" е луд по нея? Деми Мур е сексимвол на киното, пак я свързват с млад любим 76 са вече жертвите на пожара в турския курорт Карталкая 76 са вече жертвите на пожара в турския курорт Карталкая Ранените са 51 През 2019 тя бе елегантна първа дама, а сега налага волята си През 2019 тя бе елегантна първа дама, а сега налага волята си Сега вече Мелания е строга и решителна Дама до съпруга си, решителен и напорист лидер на "Революцията на здравия разум" Зелените ревнаха срещу Тръмп, тръбят за климатичен геноцид и вещаят катастрофални последици Зелените ревнаха срещу Тръмп, тръбят за климатичен геноцид и вещаят катастрофални последици  Има ли опасност от ускоряване на глобалното затопляне, след като САЩ напусна пак  Парижкото споразумение за климата Медведев с тежки думи за САЩ Медведев с тежки думи за САЩ Той наблегна върху партньорството между Русия и Китай Асен Генов: Тръмп слага край на розовия фашизъм и начало на кафявия, но бръкна в джоба на европейците Асен Генов: Тръмп слага край на розовия фашизъм и начало на кафявия, но бръкна в джоба на европейците Заедно с Тони Николов той коментира речта на новият US президент и коментара на френският военен министър, че тя е ритник в задника на Европа Каза "не" на руснаци Каза "не" на руснаци Погба не иска да играе в отбор от Русия Не спират да броят труповете в турския курорт, има ли пострадали българи Не спират да броят труповете в турския курорт, има ли пострадали българи Общо 66 станаха жертвите на пожара в хотел в Карталкая, Ердоган се закани, че ще бъде потърсена отговорност от виновниците Лудогорец взе бургаски специалист Лудогорец взе бургаски специалист Иван Цветанов се присъедини към ДЮШ на клуба  Ключови решения за заместник-министри и областни управители: Бургас почти сигурно за ГЕРБ Ключови решения за заместник-министри и областни управители: Бургас почти сигурно за ГЕРБ ПП-ДБ са готови да участват в назначенията на регулаторите
Кристиан Вигенин Кристиан Вигенин Не сме в коалиция, по-скоро сме съдружници по неволя Виц на деня Виц на деня София, студио за татуировки.
- Добър ден, много ли боли да се татуираш?
- Зависи от зоната.
- Ми от зона Б-5 съм...
Виц на деня Виц на деня - Ти стана културист? Помня каква трагедия беше по физкултура.
- Но по химия бях пълен отличник...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато ми дойдат гости, аз вадя моята вълшебна ракия и превръщам всички във свине!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори