Как живата храна помага по време на вируси
Ако се съсредоточите върху богатите на хранителни вещества храни, вместо върху висококалорични сладкиши и тестени изделия, вие и вашето семейство, имате по-голям шанс да се предпазите от вируси и други болести
По време на студените зимни месеци и рано на пролет, балансираната диета е изключително важна, както за имунната система, така и за цялостното здравословно състояние на човека. Ниските температури и преработената храна, могат да доведат до отслабване на организма и намаляване на защитните функции. Имунната система трябва да бъде достатъчно силна, за да се бори с микробите и вирусите, дебнещи навсякъде около нас. Добрият имунитет е най-добрата защита срещу патогени, бактерии и канцерогени, които могат да ви разболеят.
Обикновено, при промяна на годишните сезони, се сменя и начинът на хранене, като в същото време вирусите и инфекциите зачестяват. Този момент може да бъде истинско изпитание за имунната система. Това е времето, в което трябва да подсилим нейното действие. Най-важният фактор за това е добре балансираната диета.
Ако се съсредоточите върху богатите на хранителни вещества храни, вместо върху висококалорични сладкиши и тестени изделия, вие и вашето семейство, имате по-голям шанс да се предпазите от вируси и други болести.
Какво представлява живата храна?
Под понятието „жива“ се разбира храна, която е възможно най-близка до естественото й състояние, тоест не е претърпяла някакъв вид фабрична обработка и е запазила всички свои полезни свойства. Живата храна, обикновено се среща естествено в природата и се нарича още суперхрана. Доказано е, че в нея хранителните вещества, ензимите и минералите са в най-лесноусвоимата, и правилна форма за организма. Суперхраните са ключът за оптималното здраве. Те подпомагат цялостното функциониране на храносмилателната система, имат положителен ефект върху имунитета и здравето на организма.
Пример, за една изключително здравословна храна, която добре познаваме, са кълновете. Те са богат източник на един от най-полезните витамини - вит. Е, който силно се препоръчва при борба със сърдечно-съдови заболявания, стареене и онкологични болести. Освен това, кълновете са с високо съдържание на витамини от групата В, витамин С, ензими, естествени антибиотици, антиоксиданти и други.
Друг пример за жива храна, са ферментиралите продукти. Те съдържат много повече полезни микроорганизми, отколкото преработените храни.
Ферментирали храни и ползите им за организма
Ферментиралите храни са такива, които са преминали през процес на лактоферментация, който запазва храната и създава полезни ензими, витамин В, Омега-3 мастни киселини и пробиотици. Те са богати на различни видове бактерии, които са част от така наречения „супер орган“ - микробиомът. Той представлява съвкупност от всички видове бактерии в тялото, които са отговорни за храносмилането и усвояването на хранителните вещества.
Правилният баланс на чревните бактерии и достатъчно храносмилателни ензими, помага за по-доброто усвояване на веществата, съдържащи се в храните. Това от своя страна, помага за подобряването на имунната система и борбата с вирусите.
Съставът на микробиома зависи от много фактори - диета, географско положение, прием на антибиотици и други. Най-добрият начин за поддържане на здравословен микробиом е правилното хранене. Диетата трябва да включва: пълнозърнести непреработени храни, ферментирали храни, като кисело зеле, ферментирали зеленчуци, сирене, кашкавал, хляб с квас и фибри.
Ползите от зеленолистните зеленчуци
Освен, че са мощни антиоксиданти, богати са на минерали и хранителни вещества (калций, магнезии, калий, витамини В, С, Е и К), зеленолистните зеленчуци са източник на фолиева киселина, която не се произвежда естествено в организма. Тя представлява синтетична форма на флоат, който е естествен витамин от група В. Фолиевата киселина има важна роля за човешкия организъм - помага за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК) и участва в процесите на делене на клетките. Тя оказва положително въздействие върху бременни жени, като намалява нивото на хормоните на стреса. Освен това, фолиевата киселина е необходима за образуването на плацентата и изграждането на костния мозък на ембриона.
Недостатъчният прием на фолиева киселина може да доведе до лошо функциониране на имунната система, което води до чести бактериални и вирусни инфекции. Затова е препоръчително всеки да включи в менюто си зеленчуци, като спанак, зеле броколи, зелена салата, коприва и т. н.
Кои други храни помагат за подсилване на имунната система?
Както вече споменахме, храната играе основна роля за изграждането на здрава имунна система. Веществата, които задължително трябва да присъстват в дневното меню са: витамини А, В, С, D, Е, микроелементи като цинк,желязо, мед и фолиева киселина. А храните, от които могат да се набавят са мед, ядки, плодове, чиа, авокадо, спанак, коприва и много други.
Свежа Спирулина Alphyca е жива суперхрана, използвана още от древността, а в днешно време се употребява като хранителна добавка. Тя съдържа почти всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Това означава, че спирулина е чудесен начин за подобряване функциите на имунната система и е естествен имуностимулатор.
Как топлите напитки оказват влияние при респираторни вирусни инфекции?
В сезона на настинките и вирусите, е препоръчителен приемът на топли напитки и чайове. Това е особено благоприятно в най-ранните моменти на вирусни инфекции, защото повечето от частиците са все още нестабилни и високите температури могат мигновенно да ги унищожат.
Вирусите, обикновено се предават по въздушно-капков път и първите засегнати части са уста, нос и очи. Частиците се загнездяват в лигавиците на тези органи преди да попаднат по-дълбоко и да започнат да се възпроизвеждат. Затова, честата употреба на горещи напитки увеличава шанса за неутрализиране на вируса.
Основна роля за противодействието на вирусите, има имунната система, а нейните способности се определят от хранителните навици. Храната е не само източник на енергия и наслада, а е и най- доброто лекарство за организма.