Колко често пият бира бургазлиите
Жителите на морския град слагат 10 пъти месечно бира на трапезата си
През 2019 г. най-често у нас са слагали бира на трапезата си в Русе - 12 пъти месечно, в Монтана - 11 пъти, а в Бургас и Плевен - 10 пъти, показва проучване, проведено от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Бира в България се консумира средно 8-9 пъти месечно. За 2019 г. 70% от българите над 18 г. пият пиво поне веднъж в месеца, а 52% - най-малко веднъж седмично, пише "Монитор".
Тридесет процента от българите смятат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот, а според 35% - че е подходящото за тях питие. Обемите на производството на бира в ЕС надхвърлят 400 милиона хектолитра, пише в Годишния статистически доклад на Пивоварите в Европа (Brewers of Europe), цитиран от българското сдружение.
Германия е на първо място по производство на бира, а Полша измества Великобритания и се нарежда на второ място. България заема 16-о след Дания и изпреварва Хърватия и Словакия. За същия период директната работна заетост надхвърля 140 000 души, докато 5 години по-рано работещите в бранша са били 125 000 човека. С най-висока работна заетост се отличават пивоварите в Германия - 27 561 души и във Великобритания - 17 200. През 2018 г. обемът на бирения пазар в ЕС е 371 милиона хектолитри.
По този показател неотклонно първенството е на Германия, следвана от Великобритания и Испания, докато България запазва 13 позиция. По отношение на консумацията на пиво на глава от населението в ЕС, страната ни се нарежда на 10-то място, а в първата тройка отново са Чехия, Австрия и Германия с изпити над 100 л. бира на глава от населението. Според най-новите данни в страните от ЕС вече има над 10 хил. фабрики за производство на бира.
Производството на бира в страната е 5 милиона хектолитра, от които 186 хиляди са за експорт. Потреблението на бира през последните 2 години е нараснало във всяка от страните, членки на ЕС на фона на невероятното разнообразие от над 50 000 марки и асортименти пиво. Заради по-здравословния начин на живот, все пoвече потребители се насочват към слабоалкохолни и натурални напитки и респективно - към бирата. Консумацията на нискоалкохолни и безалкохолни бири също нараства с всяка година.
Всяка вечер - ракия или червено вино