Яни Хармониката от Бургас с уникална рецепта за Никулден
Пълнете шарана не с орехи, а със сирене, защото то отнема всички миризми и токсини, съветва рибарят
Рибарят Яни Стоянов, когото всички в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас познават като Хармониката, очарова репортера на бТВ Лора Стаматис с уникална рецепта за Никулден.
В ефир той показа как прави шаран за празника от половин век насам. Пълни го вместо с орехи и лук, със сирене.
„Рибата е предварително почистена и осолена. Пълним шарана, шием го, а после го мажем с масло и го покриваме с настърган кашкавал. Шия го с конец от този вид, с който шия рибарските мрежи“, разказва рибарят.
„Сиренето отнема всички миризми и токсини. Шаранът живее на дъното в тинята и затова винаги има дъх“, добавя той.
„Тази година бе сушава за рибарите и затова ще празнуваме с шаран. Моите мрежи са още в лодката. Малко лефер, чернокоп хванаха хората. Сега излезе малко сафрид“, споделя Яни Хармониката.
„От 50 година си правя шарана по тази рецепта. Един французин дори остана очарован, когато го почерпих“, каза още рибарят.