Изварата бори стреса и остеопорозата
Млечният продукт повишава имунитета
Изварата е един от ценните хранителни продукти, които човек трябва да консумира редовно. Но тя често е подценяван и пренебрегван продукт.
Изварата е източник е на аминокиселини, витамини от група В, А и С, както и белтъчини и фолиева киселина. В нея също така се съдържат омега 3 и омега-6 мастни ненаситени киселини. Затова трябва да я включим в хранителния си режим. Каналът "Интересно l Полезно l Забавно" във vbox7 показва аргументите на диетолозите:
Засища и изгаря мазнини
Изварата засища глада за дълъг период от време, без да нарушава обмяната на вещества. Може дори да я включите в менюто за вечеря, преди сън без риск, че ще натрупате излишни килограми. Тя е особено подходяща храна за тези, които се грижат за фигурата си. Усвоява се бързо, дори, ако човек има непоносимост към лактоза. Тя съдържа много белтък и полезни микроелементи както и аминокиселината метионин, която ускорява изгарянето на мазнини.
Препоръчва се при хронични заболявания. Изварата може да бъде включена в менюто на хора, които страдат от високо кръвно и болести на черния дроб. Тя е особено добър източник на калций, затова е полезна за хората, които са застрашени от остеопороза и чупливост на костите, както и за възрастните.
Премахва стреса
Консумацията на извара стимулира синтеза на хормона на щастието – серотонин, защото е богата на една ценна аминокиселина – триптофан.
Изварата съдържа и холин, които подобрява работата на цялата нервна система както и на мозъка. Ако тя присъства редовно в менюто, човек ще спи по-дълго, ще е по-спокоен и по-лесно ще се справя със стреса.
Повишава имунитета
Изварата е в списъка с продуктите, които спомагат изграждането на висока имунна защита. Тя съдържа много полезни бактерии, които подобряват баланса в чревната микрофлора и потискат размножаването на патогенните бактерии, които причиняват редица болести.
Редовната консумация на извара е добра профилактика на инфекции, в това число срещу млечница и други гъбични болести.
Помага срещу атеросклерозата
Ако редовно консумирате извара, това е добра профилактика и на атеросклерозата, при която кръвоносните съдове губят своята еластичност, стесняват се и по стените им се отлага атеросклеротична плака. Това рязко повишава риска от инфаркт и инсулт. Аминокиселините в изварата са особено полезни, защото помагат на организма да изхвърли токсичните съединения, които увреждат кръвоносните съдове и причиняват атеросклерозата.