Всички вкъщи полудяха по тази сладка вкусотия
Преди правенето на кекс ми беше пълна мъгла, но ще ви разкрия тайната за кулинарния си успех
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не се амбицирах, освен да ям хубаво кексове, да започна и да ги правя. Момичетата ми приемат великодушно всеки мой несполучлив опит, но голямата хич не намеква тънко: „Мамо, я прави мъфини по- добре. Кексовете ти нещо не се получават, споделя кулинарката Цвети Цанева от hera.bg.
Това, разбира се, ме довърши и аз се заех със задачата. След като изчетох каквото можах, гледах клипчета и изслушах всякакви съвети, взех, че направих именно този кекс, а новопридобитите ми знания обобщих в "Съвети за хубав кекс".
Този кекс е без никакви добавки, освен шепа смлени орехи, във вътрешността му и поръсени отгоре, колкото да има все нещо. Това е умишлено, защото исках да се добера до основите на хубави кекс, до есенцията.
Продукти:
3 яйца
1½ ч. ч. захар
6 с. л. олио
7 - 8 с. л. хладка вода
1½ ч. ч. пресято брашно + 1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
150 гр смлени орехи
100 гр по- едно начукани за поръска
Приготовление:
Отделяме внимателно белтъците от жълтъците.
Разбиваме белтъците на сняг с ¾ от захарта, докато те не станат на сняг. Първо на ниска, после на висока степен.
Включваме фурната на долните реотани или, ако не се разделят, на горни и долни – цялата фурна на 180 градуса.
В друга купа разбиваме жълтъците с останалата захар, докато сместа не започне да образува бразди в купата. Смесваме съдържанието на двете купи в по- голямата с пластмасова, силиконова или друга шпатулка в една посока, бавно, докато не се смесят. Това ще познаете, когато цветът стане един и същ. На ниската степен на миксера изсипваме олиото и на лека струя – хладката вода. Малко по малко добавяме брашното с бакпулвера, докато сместа не се сгъсти. Тук можете да добавите към няколко лъжици от сместа какао и да направите мраморен кекс. Накрая добавяме ванилията и орехите и разбъркваме с шпатула отново в една посока.
Изсипваме във формата, уверяваме се, че фурната е достигнала температура и слагаме по средата на печката – на средата на решетката, на средната релса.Първите 15 минути не отваряме фурната. След това включваме и горните реотани. Когато кексът започне да се надига и образува коричка горе, намаляваме фурната на 160 градуса.
Пече се около 30- 40 минути, но проверяваме с клечка за зъби за готовност. Изключваме фурната и изчакваме кексът да изстине както си е във формата, така ще се отдели по- лесно. Като поизстине, го прехвърляме във кутия за кекс, но не захлупваме, докато не е изстинал напълно.
Тогава можем и да поръсим с пудра захар. Разбира се, има много, много рецепти за кекс – с мляко, без да се разделят яйцата, с най- различни добавки, но този трябва да ви кажа, стана страхотен. Оцеля само няколко часа – следобед го правих, докато си легнаха децата вечерта, успех да отделя две- три парчета за училище на по- голямата и толкова – свърши.
Дано да ви е бил вкусен, както беше на нас.