Започнаха масирани проверки по Черноморието, солени глоби в ресторани за имитиращи продукти
Ако има риск за потребителя, затваряме заведения, каза шефката на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна
Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по Черноморието. Проверява се качеството на предлаганата храна в заведенията и хотелите, както и здравния статус на персонала.
Пред камерата на БНТ шефката на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова каза, че ако има риск за потребителя, търговските обекти се затварят.
В списъка, които ще се проверяват, попадат хотелски комплекси и търговски обекти, които предлагат услугата ол инклузив. Засиленият контрол върху тези обекти ще продължи до края на летния туристически сезон – 13 септември.
„Нашите проверки са насочени към продуктовата гама, която се предлага в обектите, начините на съхранение, сроковете, произхода, материално-техническата база, здравният статус на персонала, който се оказва през последните години, че е основната предпоставка за възникване на хранителни взривове“, поясни д-р Димова.
„Най-честите нарушения са свързани с начина на излагане на храните и състава им. Хората се оплакват, че това, което е обявено на етикета, не отговаря на съдържанието“, добави тя.
„Ако откриете червейче в храната или други нередности, може да подадете сигнал на националния ни телефон 070012299, както и на сайта на Българската агенция по безопасност на храните, където има и поле за онлайн свързване с нас. Най-ниската санкция, която можем да поставим на юридическо лице е 500 лева за етикетирането и над 1000 лева за нарушения, свързани с хигиената. Ако има риск за потребителя, заведението бива затваряно“, заяви шефката на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.
„Следим да не се предлагат имитиращи продукти. Извършваме и нощни проверки“, каза още тя.