×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Село Телиш протестират заради загиналата на пътя Сияна
  • Сградата на Драматичния театър в Ямбол е пред разруха
  • Иран и САЩ преговарят за ядрената програма на Техеран
  • Православните християни отбелязват Лазаровден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да сготвим вкусно и бюджетно за празника


Как да сготвим вкусно и бюджетно за празника
Вижте как да спазите традицията без да изпразните портфейла си
28 Април 2019, Неделя, 10:40 ч.

Лесни рецепти, с които да спазите традицията без да изпразните портфейла си

Шоколадови яйца и зайчета, претрупани маси и дузини боядисани яйца, които след неделя вече никой не иска да погледне. За да си спестите цялото това разхищение на храна и време, ви предлагаме няколко лесни рецепти, с които да спазите традицията без да изпразните портфейла си, пише vesti.bg

Всичко, което ви трябва за вкусна великденска салата е:

1 маруля

пресен лук 

2-3 сварени яйца

винегтет (олио, оцет, сол)

Следва основното, преди да купите цяло агънце помислете колко души трябва да нахраните и дали всички обичат агнешко месо. 

Агнешко бутче с ориз

1 агнешки бут (около 2 кг)
100 г кисело мляко
30 г пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1 с. л. олио
1 ч. л. кимион на зърна
1/2 ч. л. куркума
1/4 ч. л. канела
сол и черен пипер на вкус
за ориза:
400 г ориз „Басмати“
30 г краве масло
20 г стафиди
600 мл пилешки бульон
1 глава лук
2 дафинови листа
1 ч. л. куркума
сол на вкус


Джинджифилът се обелва и се настъргва, чесънът се наситнява. Кимионът се запържва в олиото за кратко и се прехвърля в купа. Прибавят се киселото мляко, джинджифилът, чесънът, куркумата, канелата, сол и черен пипер на вкус. 

Месото се намазва с получената паста и се оставя да се маринова за една нощ. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 2 часа върху скара, в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. След това фолиото се отстранява и месото се допича за още 20–30 минути на 200 градуса с вентилатор. Изважда се от фурната и се оставя да почине 30 минути. 

Оризът се измива много добре няколко пъти. Оставя се да побелее. Лукът се наситнява и се запържва в маслото. Добавят се стафидите, куркумата, дафиновите листа и оризът и се запържват.

Налива се бульонът и се посолява. Щом кипне, се готви 10 минути, под капак, на слаб огън. Дърпа се от огъня и се оставя още 5–10 минути. Месото се сервира с ориза.

И за десерт класически козунак, зайче.

 

Как да си направим козуначени зайчета:


Необходими продукти: 1 доза тесто за козунак яйце и краве масло за намазване захар за поръсване Тестото се разделя на 4 части. Всяка част се разделя на три топки – голяма, средна и малка, и на два еднакви по размер, не много дълги фитила.  От трите топки се оформя тялото на заека, а от фитилите – ушите. 

500 г брашно за козунаци

150 г захар (+ за поръсване)

100 г краве масло (+ за намазване)

30 г прясна мая

10 г ванилия

250 мл прясно мляко

3 яйца

1 с. л. тъмен ром

1/2 ч. л. сол

кората от 1 лимон

Във видеото вижте как да оформите козунака като агънце.

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. Налива се ромът и се разбива. 

Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар. Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото. 

Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.

Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

Декорирайте със свежи цветя и се насладете на празника със семейството си! 


В категории: Животът


Коментари
Слънце за Цветница
Слънце за Цветница 13/04/2025, Неделя 08:20 0
Флагман.БГ 5 сигурни знака, че той е мамино синче 5 сигурни знака, че той е мамино синче 12/04/2025, Събота 22:00 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 сигурни знака, че той е мамино синче 5 сигурни знака, че той е мамино синче Ето кои са те  Taка общуват щастливите двойки Taка общуват щастливите двойки Те задават отворени въпроси Ето кои зодии са шефът вкъщи Ето кои зодии са шефът вкъщи Вие сред тях ли сте Извънредно: Драма с малолетни сестри в "Меден рудник" Извънредно: Драма с малолетни сестри в "Меден рудник" Полицията с успешно издирване Моите наполеонки, по-вкуски са от тези в магазина Моите наполеонки, по-вкуски са от тези в магазина Перфектен френски сладкиш Данаил Папазов с позиция за драмата в "Бояна" Данаил Папазов с позиция за драмата в "Бояна" Ето какво сподели бившият министър Погребаха атентатора от летище "Бургас" в гробище на бойци от „Хизбула“ Погребаха атентатора от летище "Бургас" в гробище на бойци от „Хизбула“ Мохамад Хасан ел Хюсеини бе идентифициран по ДНК след терористичната атака, при която загинаха шестима души Колко дълго ни отнема да преодолеем бившия партньор? Психологията отговаря Колко дълго ни отнема да преодолеем бившия партньор? Психологията отговаря Ново проучване предоставя отговор на въпроса От полицията с информация за напрежението свързано с Доган От полицията с информация за напрежението свързано с Доган "Няма задържани", съобщи директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов Мистериозна ситуация в Пловдив Мистериозна ситуация в Пловдив Дете в линейка след фалшив сигнал за пожар?
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Корупцията въобще не е това да хванем няколко корупционера Виц на деня Виц на деня - Докторе, жена ми започна да говори сама със себе си!
- Не се притеснявайте, много хора го правят.
- Да, ама тя мисли, че аз и отговарям!
Виц на деня Виц на деня - Тате, как си намери мама?
- Ами, синко... загубих един бас.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В Горно Уйно на мъжете членовете им били дълги средно по 15 см, в Долно Уйно - 25 см. Разликата идвала от това, че в първото село провели измерване, а във второто - допитване.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори