Tези храни ще нормализират кръвната ви захар веднага
09 Ноември 2018, Петък, 22:34 ч.
Източник: здраве.тоГодини наред ни уверяват, че трябва да избягваме продуктите с висок гликемичен индекс. Нови изследвания обаче показват, че това може да не е чак толкова важно, когато говорим за правилно хранене или отслабване. Коя е истината?
Гликемичният индекс е показател за влиянието на въглехидратите от хранителните продукти върху нивото на захар в кръвта. Простичко казано, продукти с висок гликемичен индекс са тези, които сме свикнали да наричаме “бързи” (прости, нездравословни) въглехидрати. А продукти с нисък гликемичен индекс са тези, които се считат за “бавни” (сложни, здравословни) въглехидрати. В списъка на продукти с нисък гликемичен индекс, които не предизвикват силно покачване на глюкозата, влизат: плодове с ниско съдържание на целулоза, фасул, бобови и пълнозърнести продукти.
На свой ред продукти с висок гликемичен индекс са сладките газирани напитки, рафинираните зърнени продукти и сладкишите.
Какъв е проблемът на продуктите с висок гликемичен индекс? Дълго време се смяташе, че продуктите, които причиняват рязко покачване на захарта, провокират и резистентност към инсулина и като следствие - съхранение на мазнини в организма и повишаване на риска от диабет втори тип. Звучи логично, но дали е така?
Защото нови изследвания показват, че специалистите са започнали да преосмислят преимуществата на нискогликемичните диети. Едно от тези изследвания например, съумяло да обясни защо меню на основата на продукти с нисък гликемичен индекс невинаги води до очакваните резултати. Учените стигнали до извода, че ако човек ограничава количеството въглехидрати в менюто си, независимо дали те са “бързи” или “бавни”, това във всички случаи дава положителен ефект.
Защо все пак продуктите с нисък гликемичен индекс са по-добрият избор? Гликемичният индекс в действителност не е толкова важен, колкото си мислим. Но специалистите в областта на правилното хранене уверяват, че нискогликемичните продукти все пак са по-разумната алтернатива на високогликемичните продукти, ако искаме да се храним правилно. Първо, продуктите с нисък индекс по принцип са по-засищащи. Второ, те обикновено съдържат повече влакна, оптимизиращи процесите на храносмилане, което също е здравословно.
В крайна сметка, всеки от нас може да си позволи, когато му се прииска, да похапва и прости въглехидрати, било то ароматен сладкиш с канела или вкусна тортичка. В умерени количества всичко това няма да навреди на здравето и диетата.
Дъщерята на Брус Уилис се омъжва, за да го зарадва?
Марая Кери смятала, че е твърде млада за коледен албум
Нов политически трус в Южна Корея! Внесоха импийчмънт и срещу действащия президент
Най-малко 10 души са убитите при нови израелски удари в Газа
Почина Георги Христов
Арест на луд купон на Софи Маринова
26/12/2024, Четвъртък 16:40
0
Спортист нахлу на трибуните и скочи на бой на зрителите
26/12/2024, Четвъртък 16:20
0
Карен се върна при Златка
26/12/2024, Четвъртък 16:00
0
Външно с официална първа позиция за трагедията с разбилия се самолет
26/12/2024, Четвъртък 15:40
0
Дъщерята на Брус Уилис се омъжва, за да го зарадва?
26/12/2024, Четвъртък 15:20
0
Нов политически трус в Южна Корея! Внесоха импийчмънт и срещу действащия президент
26/12/2024, Четвъртък 15:00
0
Брутални кадри от френско летище! Кюрди смляха от бой турски младежи без причина
26/12/2024, Четвъртък 14:40
3
Изхвърлиха бебе на магистрала
26/12/2024, Четвъртък 14:20
0
Папата отвори „свещена врата“ в италиански затвор
26/12/2024, Четвъртък 14:00
2
Босненският министър на сигурността е арестуван за корупция
26/12/2024, Четвъртък 13:40
0
Крим обявява извънредно положение заради нефтения разлив
26/12/2024, Четвъртък 13:20
2
Редица квартали на София са без ток
26/12/2024, Четвъртък 12:40
5