Как да се храним през есента? Съветите на диетолог
01 Октомври 2018, Понеделник, 12:18 ч.
През есента трябва да приемаме повече плодове, зеленчуци и билки. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за „Фокус“ във връзка със здравословното хранене през есента.
Проф. Байкова посочи, че през есента е необходима промяна на модела на хранене, тъй като от по-топлия сезон преминаваме към по-хладно време. „А климатичните условия променят и потребностите на организма към видове храни, към калории, към модел на хранене. И това се нарича сезонен цикличен модел, който е типичен за националните ни особености“, каза още тя. По думите й през този период, когато навън става по-студено и температурите на околната среда падат, имаме нужда от малко по-концентрирано от гледна точка на съдържание хранене.
„Това означава например прием на повече въглехидратни храни, защото трябва да направим една успешна терморегулация, която да предпазва организма от променливите условия на околната среда. Мазнините също присъстват, но в никакъв случай не говорим за свръх мастно или свръх калорийно хранене, защото трябва да внимаваме и с имунната устойчивост на организма. Именно през този сезон трябва да подготвим организма за дълъг период от време да съхрани имунната система на едно добро ниво. Това означава по-висок прием на зеленчуци, плодове, билкови растения“, коментира диетологът.
Проф. Байкова обясни, че през есента трябва да добавяме към храната си зеленчуци, които са носители на антибиотични субстанции. „Такива са например лук и чесън, имащи бактерициден ефект по отношение на инфекциите, които могат да ни атакуват. Не трябва да забравяме, че за да сме устойчиви, имунната система изисква и пълноценен белтък – това означава да не се лишаваме от мляко, млечни продукти, риба, леки меса без видими тлъстини и яйца.. Остава и препоръката през есенния сезон поне два или три дни от седмицата да бъдат постни - да приемаме повече бобови храни като боб, леща, грах, фасул, бакла, както и ориз, царевични продукти, просо, киноа и пр. Ядките също са носители на ценен растителен белтък, гарниран с много добър мастно-киселинен състав, богат на омега-3 мастни киселини. Гъбите можем да добавим също в менюто си, защото те са носители на над 300 полезни вещества – можем да ги добавим както в постните дни, така и като гарнитура към местните и рибните ястия“, обясни тя.
Проф. Байкова посочи още, че двигателната активност също е много полезна и че половин час разходка на чист въздух увеличава имунната защита.
В категории:
Здраве
Ето прогнозата за времето
Очаква се Народното събрание най-после да...
Автобус и тир се удариха на "Хемус"
Защо в Хърватия обявиха бойкот на магазините
бТВ го оставиха без пари
Южното Черноморие най-изгодно за британците
22/01/2025, Сряда 11:40
0
Тя е новата шефка на НДК и е специалист по...отваряне на чакри
22/01/2025, Сряда 11:22
0
Шапката изпраща силно послание
22/01/2025, Сряда 11:00
0
Автобус и тир се удариха на "Хемус"
22/01/2025, Сряда 10:46
0
Почина тв легенда
22/01/2025, Сряда 10:40
0
Путин унищожава Русия, като не сключва сделка, Зеленски е готов за мирно споразумение, обяви Тръмп
22/01/2025, Сряда 10:20
7
"Червените" с ново ръководство в парламента
22/01/2025, Сряда 10:10
0
Почина култов музикант
22/01/2025, Сряда 10:03
0
Тази тайна съставка ви спасява косата
22/01/2025, Сряда 10:00
0
Опасен ли е новият китайски вирус
22/01/2025, Сряда 09:30
3
Масови сигнали за бомби в училища в страната...
22/01/2025, Сряда 09:20
3
Грип мъчи България
22/01/2025, Сряда 09:10
0