Сезонът за познавачите на юг от Бургас започна! Излезе паламуд и чернокоп
08 Септември 2018, Събота, 10:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, снимка: авторътРесторантьорите категорични: Софиянци изядоха старата риба от фризера, вадим прясната
От вчера времето и морето край Бургас буквално се възродиха. Напук на метеоролозите, които предвиждат краткотрайни валежи и заоблачаване, времето се стабилизира около приятните 27 – 28 градуса, а морето е гладко като тава.Курортистите намаляха наполовина, но за тези които са все още край брега от Обзор до Резово, както и за тези които сега ще пристигнат, се заформят сигурни прекрасни 7 дни. Слънцето ще грее непрекъснато, морската вода е с температура 24 градуса, но най-важното е с какво се завръщат рибарите сутрин.
Дългоочакваният паламуд вече се появи, при това не е циганка, която старите морски вълци изхвърлят при улова и изобщо не го допускат в ресторанти, а си излизат пораснали парчета от 400 до 500-600 гр. Такъв паламуд сме ви снимали и в кадъра, направен край Даляна на Гамартата. Освен пораснал паламуд, втори ден рибарите вадят и маломерни чернокопчета с дължина 10-12 см, които са недостижими като вкус, в сравнение с каквато и да е риба, уловена в Световния океан. Те се наричат тенекийки и се пържат. Морето ври и от едър сафрид.
Най-щастливи са ресторантьорите и продавачите на едро от големите хладилни складове.
„Столичани изядоха замразения паламуд и чернокопа, които им предлагахме като пресни, защото не подозираха, че цяло лято тези риби няма как да излязат. Зареждаме хладилниците с прясна риба и каним всички, които разбират от море, да ни гостуват оттук нататък“, шегуват се край пристанището на Созопол и даляните.
Поради присъствието на огромни пасажи от цаца, която е естествената храна за чернокопа, до 3-4 дни маломерните рибки ще станат стандартни, а към 20-ти септември на скарите ще сложим и първият лефер, в който ще се е превърнал чернокопът.
В категории:
Бургас
ДПС напуска АЛДЕ
Украйна губи елитни бригади край Курахово, пада и Торецк
Доц. Киселова бие Бойко Борисов по доверие, а МЕЧ губи мястото си в парламента при предсрочни избори
Изгониха го от полицията, вече е само мъж на жена си
Ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ коледуваха в Окръжна и Районна прокуратура- Бургас
Коледен рекорд: 174 заявки и над 2500 участници в празничната инициатива „Да украсим Бургас”2024
23/12/2024, Понеделник 14:00
0
Ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ коледуваха в Окръжна и Районна прокуратура- Бургас
23/12/2024, Понеделник 13:41
0
Умря една кино легенда
23/12/2024, Понеделник 13:40
0
Побеля и остаря
23/12/2024, Понеделник 13:21
0
Изгониха го от полицията, вече е само мъж на жена си
23/12/2024, Понеделник 13:00
0
ДПС напуска АЛДЕ
23/12/2024, Понеделник 12:53
2
Майка на 9 деца ще ражда, докато се сдобие с рожби от всички зодии
23/12/2024, Понеделник 12:40
0
Замина за Испания като бедния Ивайло, върна се като богатата дама Ивонне
23/12/2024, Понеделник 12:39
2
Предложение за брак на концерт в Бургас
23/12/2024, Понеделник 12:20
0
Запалиха спяща жена в метрото на Ню Йорк
23/12/2024, Понеделник 12:00
0
Над 6500 лева събраха на благотворителен базар в Несебър
23/12/2024, Понеделник 11:53
0
Задържаха мъж, заплашвал да извърши нападение на коледен базар в Бремерхафен
23/12/2024, Понеделник 11:41
3
Купете си паламуд чак като водата изстине до към 14-15 градуса ,а и същата температура на въздуха.Тогава го вейте и сушете.
На Краснодар продават или е внос от Турция или е размразен стар от миналата година или е овалян в калиев сорбат и нитритна сол-затова ако си купете ще ви сладни на вкус защото търговците са го наръсиле с консерванти който дават сладък вкус.
Така правят и с чернокопа и сафрида - винаги го торят с калиев сорбат и нитритна сол на Краснодар!
Яжти си вия скапания паламуд
Бургазлии набиват само чернокоп и пържен сафрид