Сезонът за познавачите на юг от Бургас започна! Излезе паламуд и чернокоп
08 Септември 2018, Събота, 10:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, снимка: авторътРесторантьорите категорични: Софиянци изядоха старата риба от фризера, вадим прясната
От вчера времето и морето край Бургас буквално се възродиха. Напук на метеоролозите, които предвиждат краткотрайни валежи и заоблачаване, времето се стабилизира около приятните 27 – 28 градуса, а морето е гладко като тава.Курортистите намаляха наполовина, но за тези които са все още край брега от Обзор до Резово, както и за тези които сега ще пристигнат, се заформят сигурни прекрасни 7 дни. Слънцето ще грее непрекъснато, морската вода е с температура 24 градуса, но най-важното е с какво се завръщат рибарите сутрин.
Дългоочакваният паламуд вече се появи, при това не е циганка, която старите морски вълци изхвърлят при улова и изобщо не го допускат в ресторанти, а си излизат пораснали парчета от 400 до 500-600 гр. Такъв паламуд сме ви снимали и в кадъра, направен край Даляна на Гамартата. Освен пораснал паламуд, втори ден рибарите вадят и маломерни чернокопчета с дължина 10-12 см, които са недостижими като вкус, в сравнение с каквато и да е риба, уловена в Световния океан. Те се наричат тенекийки и се пържат. Морето ври и от едър сафрид.
Най-щастливи са ресторантьорите и продавачите на едро от големите хладилни складове.
„Столичани изядоха замразения паламуд и чернокопа, които им предлагахме като пресни, защото не подозираха, че цяло лято тези риби няма как да излязат. Зареждаме хладилниците с прясна риба и каним всички, които разбират от море, да ни гостуват оттук нататък“, шегуват се край пристанището на Созопол и даляните.
Поради присъствието на огромни пасажи от цаца, която е естествената храна за чернокопа, до 3-4 дни маломерните рибки ще станат стандартни, а към 20-ти септември на скарите ще сложим и първият лефер, в който ще се е превърнал чернокопът.
В категории:
Бургас






След резила с Конституционния съд обвиниха прокуратурата, че крие кражбата на изборите
11/03/2025, Вторник 00:09
0

Яница към шеф Никола: Искаш ли гадже от ромски произход?
10/03/2025, Понеделник 23:17
0

Голяма излагация на Мегз, но изхвърлиха Филип от Hell`s Kitchen
10/03/2025, Понеделник 22:02
0

Чутовна сензация в "Ергенът"
10/03/2025, Понеделник 21:38
0



Купи си кола за 500 000 долара
10/03/2025, Понеделник 21:33
0

Откриха две тела в къща край Петрич
10/03/2025, Понеделник 21:24
0



Вдигна сватба, а после бързо се разведе
10/03/2025, Понеделник 21:00
0





Мутренско изпълнение на булевард в голям град
10/03/2025, Понеделник 20:24
1
Купете си паламуд чак като водата изстине до към 14-15 градуса ,а и същата температура на въздуха.Тогава го вейте и сушете.
На Краснодар продават или е внос от Турция или е размразен стар от миналата година или е овалян в калиев сорбат и нитритна сол-затова ако си купете ще ви сладни на вкус защото търговците са го наръсиле с консерванти който дават сладък вкус.
Така правят и с чернокопа и сафрида - винаги го торят с калиев сорбат и нитритна сол на Краснодар!
Яжти си вия скапания паламуд
Бургазлии набиват само чернокоп и пържен сафрид