Установиха в какво количество солта не вреди на здравето
14 Август 2018, Вторник, 15:23 ч.
Източник: ДарикАко безсолните ястия не са ви по вкуса, спокойно можете да поискате солницата, когато седнете да се храните - умерената консумация на сол не представлява риск за здравето на сърцето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване, публикувано в сп. "Лансет".
Авторите му от университета "Макмастър" са установили, че приемът на натрий не крие здравословни рискове за повечето индивиди, с изключение на онези, които превишават количеството от 5 грама дневно - еквивалент на 2,5 чаени лъжички сол.
Изследването сочи, че под 5 процента от хората в развитите страни превишават този лимит. Дори и за тях обаче има добра новина. Рискът за здравето, приписван на консумацията на натрий, може да се елиминира, ако се подобри качеството на хранене с прибавянето към менюто на плодове, зеленчуци, млечни продукти, картофи и други богати на калий храни.
Проучването е обхванало 94 000 души на възраст между 34 и 70 години от 18 страни, наблюдавани средно в продължение на осем години. Изследователите са установили, че риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт съществува само ако дневният прием на натрий надвишава 5 грама.
Единствената страна, в която е отчетен повишен прием, се оказва Китай. Повечето жители на другите страни, обхванати от проучването, консумират между 3 и 5 грама натрий на ден - еквивалент на 1,5 до 2,5 чаени лъжички сол дневно.
"Световната здравна организация препоръчва с превантивна цел приемът на натрий да се ограничи до 2 грама дневно. Няма свидетелства обаче, че свеждането му до толкова ниско ниво води до съществени ползи за здравето. Само в страни, където се консумират над 5 грама натрий на ден - какъвто е случаят в Китай, открихме пряка зависимост между приема му и риска от сърдечносъдови проблеми като инфаркт и инсулт. В страните, където се употребяват под 5 грама натрий на ден, дори се наблюдава обратна зависимост. Установихме също, че сърдечносъдовите проблеми намаляват в страни, където се отчита повишен прием на калий чрез храни като плодове, зеленчуци, млечни продукти, ядки и варива", пишат изследователите в сп. "Лансет".
В категории:
Здраве






Знаменит тенисист с култово последно желание
25/03/2025, Вторник 22:03
0

Зверство смрази морски град
25/03/2025, Вторник 22:00
1

Желание за стриптийз в „Ергенът“, но Мартин отказа
25/03/2025, Вторник 21:55
0

Получи огромно признание
25/03/2025, Вторник 21:18
0



Вързаха й тенекия
25/03/2025, Вторник 20:24
0

Река с крокодили ще е домакин на знаменито състезание?
25/03/2025, Вторник 20:03
0





Ще е булка
25/03/2025, Вторник 19:24
0

Пак показа класа
25/03/2025, Вторник 19:21
0

Беше на върха на славата, а сега е в затвора
25/03/2025, Вторник 19:00
0