Установиха в какво количество солта не вреди на здравето
14 Август 2018, Вторник, 15:23 ч.
Източник: ДарикАко безсолните ястия не са ви по вкуса, спокойно можете да поискате солницата, когато седнете да се храните - умерената консумация на сол не представлява риск за здравето на сърцето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване, публикувано в сп. "Лансет".
Авторите му от университета "Макмастър" са установили, че приемът на натрий не крие здравословни рискове за повечето индивиди, с изключение на онези, които превишават количеството от 5 грама дневно - еквивалент на 2,5 чаени лъжички сол.
Изследването сочи, че под 5 процента от хората в развитите страни превишават този лимит. Дори и за тях обаче има добра новина. Рискът за здравето, приписван на консумацията на натрий, може да се елиминира, ако се подобри качеството на хранене с прибавянето към менюто на плодове, зеленчуци, млечни продукти, картофи и други богати на калий храни.
Проучването е обхванало 94 000 души на възраст между 34 и 70 години от 18 страни, наблюдавани средно в продължение на осем години. Изследователите са установили, че риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт съществува само ако дневният прием на натрий надвишава 5 грама.
Единствената страна, в която е отчетен повишен прием, се оказва Китай. Повечето жители на другите страни, обхванати от проучването, консумират между 3 и 5 грама натрий на ден - еквивалент на 1,5 до 2,5 чаени лъжички сол дневно.
"Световната здравна организация препоръчва с превантивна цел приемът на натрий да се ограничи до 2 грама дневно. Няма свидетелства обаче, че свеждането му до толкова ниско ниво води до съществени ползи за здравето. Само в страни, където се консумират над 5 грама натрий на ден - какъвто е случаят в Китай, открихме пряка зависимост между приема му и риска от сърдечносъдови проблеми като инфаркт и инсулт. В страните, където се употребяват под 5 грама натрий на ден, дори се наблюдава обратна зависимост. Установихме също, че сърдечносъдовите проблеми намаляват в страни, където се отчита повишен прием на калий чрез храни като плодове, зеленчуци, млечни продукти, ядки и варива", пишат изследователите в сп. "Лансет".
В категории:
Здраве
Започват засилени проверки за пожарна безопасност на туристически обекти в цялата страна
Те не могат да пият
Ще закрият ли Комисията за досиетата? Няма ДС, а 10 млн. лева потъват в нищото
Почина последният жив член на The Band
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат"
Ще дърпа ушите на охраната си?
22/01/2025, Сряда 21:58
0
Скандалът с него продължава
22/01/2025, Сряда 21:36
4
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат"
22/01/2025, Сряда 21:12
2
ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа
22/01/2025, Сряда 21:00
0
Отиде на гости и веднага извади...
22/01/2025, Сряда 20:48
0
Махат тирето
22/01/2025, Сряда 20:25
4
Те не могат да пият
22/01/2025, Сряда 20:00
0
Земетресение в съседна страна
22/01/2025, Сряда 19:33
0
Отиде си твърде млад
22/01/2025, Сряда 19:12
4
Коментира визията на Мелания Тръмп
22/01/2025, Сряда 18:45
1
Професор го "уби"
22/01/2025, Сряда 18:21
1
ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса
22/01/2025, Сряда 18:14
0