Опитвали ли сте качамак с трюфели? В новото меню на ресторант „Розе“ ще откриете невероятни ястия (СНИМКИ)
Портрети шедьоври на български царе, рисувани от художника Георги Андонов, са взети от Народното събрание, за да красят стените на най-престижното заведение в морския град
След близо десетилетие усъвършенстване в кулинарни техники и постигането на върхове в приготвянето на шедьоври от френската, италианската и средиземноморската кухня, екипът на ресторант „Розе“ си поставя най-трудната задача досега. Целта на отбора професионалисти е да издигне националната ни кухня на световно ниво. Без съмнение, реализирането на амбициозния проект ще отвори нова страница в кулинарната история на България.
Един от най-добрите ресторанти в България, според специализираното списание Бакхус, се намира на бургаския булевард „Богориди“
Докато мнозина си мислеха, че заведението е затворено завинаги, в кухнята на "Розе" се е подготвяло нещо невиждано досега.
През изминалата половин година са се задвижили процеси, които поставят началото на най-мащабния кулинарен проект в Бургас. Пред Флагман.бг екипът на ресторант „Розе“ разкри тайни за начинанието, обединяващо изкуство, фолклор, традиции и новаторски подход.
„След дългогодишния натрупан опит достигнахме върхова точка, събрахме всичките си умения, мобилизирахме всичките си сили и така настъпи най-важното прозрение за нас, че колкото и път да извървим напред, България е тази, към която се връщаме! Страна, богата на история и културно наследство с необятни красоти и възможности! Да съхраним традициите означава да запазим своята памет за миналото и ние избрахме - Да възродим българското, както най-добре умеем“ обявиха от престижния ресторант.
Най-отговорната задача в амбициозния проект на ресторант "Розе" е поверена на Chef Георги Бойковски. Той е от новата вълна талантливи български готвачи. Има впечатляващо кулинарно образование, преподавали са му най-добрите майстори в кухнята като Жоан Рока, Кармен Роскайеда, Феран Адриа и Жан Лук Фигерас. Професионалния му път включва работа в някои от най-добрите ресторанти в света.
Георги се завърна в България, за да се включи в кухнята на ресторант “Розе“ с огромно желание и не малко патриотичен дух
Рецептата за черноморски миди с домашен петрохан е изцяло авторска и е изпълнена с продукти от местни производители. Друг кулинарен шедьовър на Chef Бойковски е качамак с трюфели.
Интерпретацията на Шопската салата е с маринован лук, сняг от пушено краве сирене и въздух от магданоз
Магданозена салата, с цитросов булгур, мариновани миди и емулсия от зехтин и лимон
Бухтичките с шоколад, мента, малини и карамелизиран каймак са сладкия завършек на перфектния обяд
Дизайнът за новото меню е вдъхновен от мотивите на народните носии. Житен клас, листа на лоза, биволски рога и неразцъфнал цвят оформят композицията „Плодовете на живота“, която е характерен мотив от бродерията върху женския ръкав на носиите от Дупнишкия край. Проектът на креативния дизайн е дело на бранда Везба - марка за облекла и аксесоари, базирана на българските фолклорни мотиви.
Енотеката на ресторанта също е съобразена с новото меню. Вината в “Розе“ са истински находки. Всички предложения от винения лист са с адрес България и представят традиционни сортове, характерни за Тракийския и Дунавски тероар – „Гергана“, “Тамянка“, „Мавруд“, „Гъмза“, „Траминер“ и др.
Финалният щрих в проекта е обновеният интериор на ресторант "Розе". Тук идеята за унаследяването е интерпретирана чрез портретите на българските царе. Платната са дело на художника Георги Андонов и доскоро бяха изложени пред погледите на министри и депутати в Народното събрание. В допълнение към тях са подбрани мебели с антикварна стойност и ръчно тъкан килим.