×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Геомагнитни бури удрят Земята в следващите дни
  • Пеевски разкритикува и работата на НАП
  • Бившият министър на енергетиката не се е явил в офиса на Европрокуратурата въпреки призовката
  • Истанбул се готви за поредния протест след ареста на Имамоглу
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето я истината! Какво всъщност има в българските кренвирши?


05 Юни 2018, Вторник, 20:41 ч.

Какво има в българските кренвирши? Отговор на този въпрос потърсихме в рубриката „Чети етикета“, тъй като именно кренвиршите са продуктът, за чието съдържание има най-много митове и легенди.

Миналата седмица държавата заговори за минимални стандарти при колбасите, а пред bTV земеделският министър Румен Порожанов предложи, ако в кренвиршите няма поне 75% месо, те да не се наричат така.

Нека не създаваме параноя – мононатриевия глутамат е усилвател на вкуса, той няма никаква друга роля, прави продукта по-вкусен, затова кара потребителя да консумира повече, каза гостът.

Соевият протеин е най-високият клас изолат от соя – протеин, но растителен, т.е. няма аминокиселините, които има животинският, обясни Вътев.„Това ме изненадва, защото е доказано, че не само в България, а и в световен мащаб 50% от потреблението на месни продукти се нарича кренвирш, въпреки всички митове и легенди“, коментира председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

Тези митове и легенди са „абсолютно несъстоятелни, защото технологично не е възможно такива материали (рога, копита, косми, тоалетна хартия) да влязат в такъв продукт“, изтъкна той.

Нашият екип влезе в ролята на потребител и направи сравнителен анализ на шест различни марки кренвирши от различен ценови клас, които в момента се продават в магазините. Според етикетите те съдържат, освен някакъв процент месо, соев протеин, лактоза, гума гуар, мононатриев глутамат, натриев нитрит, модифицирано нишесте, механично отделеното свинско месо или птиче месо, Е-та.

Цените им пък варират между 5,21 и 19,93 лв. на кг. Гума гуарът е сгъстител, който присъства в абсолютно всички бонбони, в цялата захарна промишленост, както и в медикаментите. Това, че се нарича гума гуар, не означава, че е гума, това е вид колаген, обясни Вътев.

Натриевият нитрит е консервант и цветообразувател. Количеството му в 1 кг от който и да е продукт е след третия знак на десетичната запетая, т.е. той е хилядни от грама в килограм продукт. Той е силно токсичен във високи дози, но и всяко лекарство е токсично във високи дози, подчерта гостът. Не съм толкова дълбок специалист по ГМО, за да кажа дали модифицираното нишесте е ГМО, но ясно се вижда, че имаме заместване на месото с нишесте – картофено, модифицирано нишесте, посочи Вътев.

След като присъства, това е продукт, който не е забранен за влагане. Досега цялата философия на контрола беше, че продуктът трябва да е безопасен. Това категорично е безопасен продукт, друга е темата каква му е хранителната стойност.

Съставките и рецептата на кренвирша спрямо една вафла са една шеста от етикета, добави гостът. Той обясни, че до момента няма изискване да се посочва процента на месо в съдържанието, както и че в етикетите съставките се изписват според количеството си низходящо. Колкото по-висока е цената, толкова по-малко месото е замествано с нещо друго, посочи той. Големият въпрос е дали механично отделеното месо трябва да бъде наричано месо.

То се произвежда по методика, в която след обезкостяване костите се слагат в машина и продуктът, т. нар. механично отделено месо, съдържа 20 и няколко до 30% фини костни частици, обясни гостът, но подчерта, че това не са смлени кости и не е отпадъчен материал, а дериват на месото с изключително ниска хранителна стойност. Когато се влагат механично отделено месо, соя и др. добавки, останалите Е номера просто са неизбежни, за да може да се получи стегнат продукт, обясни Вътов.

Механично сепарираното птиче месо е най-евтиният материал, който се произвежда по аналогичен начин, съставът е подобен. Нашата проверка установи, че съставките в кренвирш по стандарт „Стара планина“, са доста по-малко, макар отново да присъства натриев нитрит. „Нито една от съставките не е опасна за здравето на потребителя. Нито една! Откакто свят светува в месопреработката натриевия нитрит се влага с две цели – цветообразуване и консервиране на продукта“, изтъкна Вътев.

Списъкът на съставките на най-скъпите кренвирши, които проверихме, е най-къс: Цената основателно е висока заради високия процент месо и липсата на заместители, но е толкова висока, защото този продукт не се купува, генерира големи бракове и цената трябва да поеме и брака, коментира Вътов. Според д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“ кренвиршите, в които реално няма месо, а механично отделено месо, кожи, сурватка и пр., са вредни, защото при обработката в тях се получават вещества, които нормално не присъстват в месото. Получават се окисления, съответно някои канцерогенни съставки, голям е рискът от развитие на патогенни бактерии, изтъкна той. За предложения нов регламент за изискван минимум съдържание на месо Иванов коментира, че първо трябва да се разясни какво се разбира под „месо“.

Важно е и да имаме надежден метод, който да определи този процент. Методът го има, няма я апаратурата, отговори Вътев. У нас лабораториите могат да кажат има или няма соя, но не и колко е процентът. В студиото на предаването „Тази сутрин“ кренвиршите от нашия анализа бяха тествани от зам.-директора на Центъра за оценка на риска по хранителната верига д-р Илиян Костов и диетолога проф. Донка Байкова.

Всички бяха вкусни, определи Байкова, от отличи най-скъпия, чиято рецепта беше и най-къса. Искам да купувам такива продукти и мисля, че скоро ще имаме и такива къси етикети, каза тя. Във всички европейски страни има минимални стандарти за процента съдържание на месо в продуктите, не във всички са задължителни, отчете д-р Костов. У нас в момента по тях работи работна група с най-добрите и изтъкнати специалисти.


В категории: Здраве


4
Коментара
Очите им светнаха
Очите им светнаха 24/03/2025, Понеделник 19:00 0
Флагман.БГ Закопа ги Закопа ги 24/03/2025, Понеделник 18:48 0
Отряза Капките
Отряза Капките 24/03/2025, Понеделник 18:00 0
4
Коментара по темата
4.
Само евтинджос продукти влагат
13.07.2018 16:47:22
0
0
Май сланина и соя не влагат вече защото са скъпи. Заместват ги например с поввче жили, копита, рога и растителни масла, но не палмово, че и то е скъпо
3.
Рецепта за кренвирши
13.07.2018 16:44:51
0
0
1. Много малко "месо" от субпродукти и отпадъци
2. Соя
3. Сланина
4. Целулоза
5. Вода и лед
6. Много Е-та (подобрители, оцветители и овкусители)
7. Редят се каси по 14кг
2.
Пълни глупости
05.06.2018 18:19:47
1
5
Кого заблуждават?Качествената соя е скъпа и и ако влагат 50% соев протеин не знам как ще докарат ниската себестойност.Как пилешки кренвирши в популярна верига струват под 4лв./кг?-като се произвеждат точно от кости,сухожилия,остатъци и т.н плюс малко фуражна соя,стабилизатори,слепващи агенти ,консерванти,ароматизатори т.н..Затова се влага и натриевият глутамат като прикриващ вкуса познат като flavour enhacer.Познат е в азиатската кухня(аджимото),но се използва умерено като подправка.В много малки количества даже е полезен.В тубата има дисто клипове за опити с лабораторни мишки хранени с ПРЕДИМНО и в ГОЛЕМИ количества с глутамат-стават на огромни желета умиращи от ракови заболявания
1.
ALF
05.06.2018 18:07:45
0
2
Най-важно е цената и промоцията.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След гафа: Министър Пешев освободи изпълнителния директор на БСТ След гафа: Министър Пешев освободи изпълнителния директор на БСТ Ето какво решиха от ММС Отряза Капките Отряза Капките Въпреки че в шоуто за звездни имитации Рачков и Геро отправиха официална покана към своя колега да застане до тях на грандиозния финал на стадион „Васил Левски“ Разкриха причината за смъртоносните взривове с 4 трупа край Елин Пелин Разкриха причината за смъртоносните взривове с 4 трупа край Елин Пелин Съдебно-техническа експертиза сочи летните жеги като основен фактор за трагедията в склада за пиротехника Проекти за над 1 млрд. лв. отпадат от ПВУ Проекти за над 1 млрд. лв. отпадат от ПВУ Няма време, няма напредък – някои инвестиции се спасяват с алтернативно финансиране Земетресение разлюля област в България Земетресение разлюля област в България Епицентърът на труса е бил на 12 км на юг от град Шабла в област Добрич и на 429 км от София Отиде в гората за гъби, но откри нещо ужасно Отиде в гората за гъби, но откри нещо ужасно Мъж попадна на човешки череп край Велико Търново – полицията започна разследване И тя го заряза И тя го заряза Щерката на Ванко 1 скъса с Благо Джизъса, изтри общите им снимки от социалните мрежи   Спипаха бизнесдамата Поля, надрусана зад волана на Аудито й Спипаха бизнесдамата Поля, надрусана зад волана на Аудито й Жената е била задържана за срок до 24 часа, а колата й се озова в автопарка на ОДМВР-Бургас Увеличиха му драстично заплатата Увеличиха му драстично заплатата Вече ще получава по 30 хил. лева на месец Разсипаха го заради тотото Разсипаха го заради тотото Моля, заедно с ръководството на Тотото да уволните чичко Део и момето с джуките, зоват зрителите 
Всички смятат, че това предаване е тъпо, но се завръща в ефир Всички смятат, че това предаване е тъпо, но се завръща в ефир От 21 март всеки ентусиаст на възраст над 18 години, който иска да се предизвика и да промени живота си драстично, а може би завинаги, иска да стане част от голямото семейство на „Фермата“ и да изживее едно незабравимо приключение, може да се запише за кастинг на fermata.btv.bg до 30 април Почина един от най-значимите шпиони от времето на Студената война Почина един от най-значимите шпиони от времето на Студената война Олег Гордиевски е бивш офицер на КГБ и е предавал тайни на Великобритания Имамоглу официално беше обявен за кандидат-президент на НРП Имамоглу официално беше обявен за кандидат-президент на НРП Според лидера на партията очертаващата се картина прави предсрочните избори неизбежни Скандал тресе Украйна! Усик стана доктор по философия с преписване Скандал тресе Украйна! Усик стана доктор по философия с преписване Световният шампион по бокс защити дисертация, но научните среди го обвиниха в кражба на чужд труд Заключени в университет студенти скачат през прозорците, за да се включат в протестите в Истанбул (ВИДЕО) Заключени в университет студенти скачат през прозорците, за да се включат в протестите в Истанбул (ВИДЕО) Арестът на Екрем Имамоглу доведе до масови безредици Коя зодия винаги забива нож в гърба Коя зодия винаги забива нож в гърба Вижте кои са най-подмолните  Почина много богат предприемач Почина много богат предприемач Бизнесменът почина след продължително боледуване От Украйна с обръщение след срещата с американски дипломати От Украйна с обръщение след срещата с американски дипломати Киев иска достоен и траен мир Огромно напрежение в Турция Огромно напрежение в Турция Масовите протести в защита на Екрем Имамоглу продължават, Ердоган обвини опозицията в тероризъм Възстановяват групата на МЕЧ Възстановяват групата на МЕЧ В национален ефир Василев отправи ултиматум, че ако в сряда парламентарната група на МЕЧ не бъде възстановена, “Киселова повече никога няма да седне като председател”
Делян Пеевски Делян Пеевски Няма да допусна България да се превърне в държавата на абсурдите Виц на деня Виц на деня Двама канибали вечерят.
Единият казва:
- Мразя тъща си!
Другият.
- Нищо, нищо... яж само гарнитурата!
Виц на деня Виц на деня - Комшу, къде е жена ти, не се е мяркала доста време!?!
- А, напусна ме... запознала се с някакъв в интернет!
- Еее, лоша работа...!
- Еми, аз съм си виновен. Можеше да пусна интернет вкъщи още преди пет години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "При нас клиента винаги е прав"
чичо Манчо - шофьор на маршрутка.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори