Не яжте козунак и яйца едновременно - може да стане проблем, предупреждава проф. Донка Байкова
07 Април 2018, Неделя, 02:21 ч.
Автор: ФлагманДомакинята с висока здравна култура трябва да приготви обяда с различни зеленчукови гарнитури
На празничния великденски обяд трябва да наблегнем на леките зеленчуци и да не смесваме месото с ориз и картофи. Това казва диетологът проф. Донка Байкова пред Агенция „Фокус“ във връзка с правилното хранене на Великден.
„Препоръката на нас, специалистите, е да не преминаваме стресово към съвсем различно по съдържание и вид на храните меню, тъй като това би било стрес за организма. Добре е в първия ден от великденските празници да разпределим видовете кулинарни шедьоври поне по приеми през деня“, каза още проф. Байкова. По думите ѝ за закуска е добре да приемем филия козунак с чаша плодов сок, кафе или чай и да не я комбинираме с друга, животинска храна като яйца, защото това може да доведе до стомашно-чревен проблем.
Малко след това вече можем да си позволим едно яйце.
„Великденският обяд домакинята, която е информирана, знаеща и с висока здравна култура, трябва да го приготви с различни зеленчукови гарнитури. И би било добре те да бъдат от гамата на зелените листни зеленчуци – зелен лук, спанак, лапад, коприва, киселец, магданоз, джоджен и пр. Така по-лесно той ще усвои, ще храносмила, ще се справи с агнешкото месо, което винаги си представяме, че е малко по-тлъсто от останалите червени меса. За тази цел хубаво е то да се поднася леко охладено, за да могат да изкристализират лоените капчици и да бъдат тактично отстранени с ножа от домакинята, преди да поднесе на членовете от семейството порциите нарязано на тънко агнешко месо. Това е моята препоръка за обяда. Да не забравяме и че тук със сигурност ще има различни напитки. Добре е да не се предозира с различни видове алкохол, защото това допълнително би натоварило храносмилателната система и в частност черния дроб и панкреаса“, обяснява проф. Байкова и уточнява, че е важно винаги едното ястие да се отсервира, преди да се сервира следващото. По думите ѝ трябва бъде много лека, с малко калории – само една салата с добавка яйцата или с малко риба или с малко млечен продукт.
„Изобщо последните години препоръките на специалистите са разнообразно хранене в малки количества. На този ден трябва да наблягаме на по-обилните зеленчукови гарнитури, да доминират леките зеленчукови разновидности с високо водно съдържание, а не нишесте съдържащите картофи, зърнени гарнитури като ориз, като булгур. Всички те ще дойдат на втория ден – тогава ще можем да опитаме дроб сармата, която е едно доста мазно и високо калорийно оризово ястие. Важно е те да не бъдат сервирани с печеното месо“, обяснява диетологът.
В категории:
Здраве
Кметът на Минерални бани остава под домашен арест
Ако си мислиш, че си играч - стани змийски дояч
Залужни: Започна Третата световна война!
Важно за шофьорите: Предлагат промени в регистрацията на коли
ГДБОП разби организирана престъпна група
ГДБОП разби организирана престъпна група
22/11/2024, Петък 21:20
0
Надарена кака "омагьоса" нападател на Генк
22/11/2024, Петък 21:00
2
Предложение предвижда богатите страни да плащат 250 млрд. долара годишно за климата
22/11/2024, Петък 20:40
0
Залужни: Започна Третата световна война!
22/11/2024, Петък 20:20
2
Слънчево и студено ще е утре, в планините ще превалява сняг
22/11/2024, Петък 20:00
0
Кметът на Минерални бани остава под домашен арест
22/11/2024, Петък 19:30
2
Ракетата "Орешник" прелетяла до Днипро за 15 минути
22/11/2024, Петък 19:00
8
Важно за шофьорите: Предлагат промени в регистрацията на коли
22/11/2024, Петък 18:40
1
Русия превзе още територия в Източна Украйна
22/11/2024, Петък 18:20
6
"Пия вино от 4 бона и не знам къде се намирам"
22/11/2024, Петък 18:00
4
Авариен ремонт затваря пътя Царево - Резово
22/11/2024, Петък 17:39
1
Над 1000 бегачи ще мерят сили в първия Полумаратон Бургас 2024
22/11/2024, Петък 17:18
2