Отглеждат есетрови риби и японска пъстърва в бетонни басейни край Малко Търново (ВИДЕО)

Рибарникът край Малко Търново засега е единственият в Югоизточна България, но с амбициите в близките 5-6 години да се разрасне
28 Март 2018, Сряда, 10:48 ч.
Есетрите в Странджа се чувстват като у дома си, каза рибовъдът Владимир Тодоров
Черен хайвер се добива в рибарник край Малко Търново. В бетонните басейни се отглежда и японска пъстърва. Есетрите в Странджа се чувстват като у дома си, каза пред камерата на БНТ рибовъдът Владимир Тодоров.
България е един от големите производители на черен хайвер от есетрови риби на Балканите, а в Европа се нарежда на 5-6 място.

Рибарникът край Малко Търново е построен през 70-те години на миналия век. Работи известно време, след което е изоставен. След 2000-та е ремонтиран и отново зарибен. Разположен е върху площ от около 10 декара. Владимир Тодоров работи в Рибарника повече от 10 години и ни обяснява за какво служат различните басейни.
„Има значение при есетрите, които след петата година могат да се определят на мъжки и женски, тъй като мъжките риби не се използват повече освен за консумация, а женските след 8-9 година започва залагане на черен хайвер, които предстои да организираме едно малко производство, защото 80% от женските вече са узрели и са в отделен басейн. Ваденето на хайвера по принцип трябва да започне през март, защото в природата април - май есетрата си хвърля хайвера. Тука имаме не повече от 3 тона зрели женски“, заяви Тодоров.
Това дали ще презрее тази година или не няма никакво значение, защото тя на следващата година залага есетрата хайвер с по-високо качество, добави той.
Най-екзотичните риби в рибарника, които сега се опитват да приспособят към българския климат са чига и сьомга. Интерес предизвиква и пъстървата, която е бяло-жълта на цвят.
„Това е японска пъстърва, която е правена с генно инженерство. По-издържлива е на болести. Има и недостатък, че расте малко по- бавно. В момента имаме 40 000 пъстърви зарибителен материал, които са една част вече са за консумация. Това е един процес, който продължава между 12 и 18 месеца, говоря за дъговата пъстърва“, уточни Владимир Тодоров.
„При дъговата пъстърва след две-три години при дъговата пъстърва имаме намерение да направим хибрид между сьомга и нея - тя се казва сиджуц, която е много издържлива на болести. За мен е много важно, защото тук не ползваме никакви медикаменти“, добави той.
Рибарникът край Малко Търново засега е единственият в Югоизточна България, но с амбициите в близките 5-6 години да се разрасне. Покрай новото производство и Странджа да живне, надяват се хора от региона.
В категории:
Малко Търново






Миналата година впечатлих всички с този козунак, тази година го направих 4 пъти преди Великден
15/04/2025, Вторник 12:20
0

Слагат близо 300 нови камери по пътищата, ето къде ще са
15/04/2025, Вторник 12:00
1

Това са най-преданите зодии
15/04/2025, Вторник 11:40
0

Свръхлека и Прецизна: Анализ на Benelli Lupo Alpha
15/04/2025, Вторник 11:30
0

Не давайте на децата си тези играчки - има 2 пъти повече микроби от тоалетната чиния
15/04/2025, Вторник 11:20
2



Болничен по време на празници: Какви пари ще ви изплатят
15/04/2025, Вторник 10:59
0

Добавям това във водата, докато варя яйца и те стават безупречни
15/04/2025, Вторник 10:40
0

Мотоциклетист прекали със скоростта, озова се в бургаска болница
15/04/2025, Вторник 10:17
2





Бургазлия пак пристъпи закона
15/04/2025, Вторник 09:30
1