Отглеждат есетрови риби и японска пъстърва в бетонни басейни край Малко Търново (ВИДЕО)
Рибарникът край Малко Търново засега е единственият в Югоизточна България, но с амбициите в близките 5-6 години да се разрасне
28 Март 2018, Сряда, 10:48 ч.
Есетрите в Странджа се чувстват като у дома си, каза рибовъдът Владимир Тодоров
Черен хайвер се добива в рибарник край Малко Търново. В бетонните басейни се отглежда и японска пъстърва. Есетрите в Странджа се чувстват като у дома си, каза пред камерата на БНТ рибовъдът Владимир Тодоров.
България е един от големите производители на черен хайвер от есетрови риби на Балканите, а в Европа се нарежда на 5-6 място.
Според мен са идеални условията по отношение на температурата и химичния състав на водата, също и за кислорода не сме имали проблеми, добави рибовъдецът.
Рибарникът край Малко Търново е построен през 70-те години на миналия век. Работи известно време, след което е изоставен. След 2000-та е ремонтиран и отново зарибен. Разположен е върху площ от около 10 декара. Владимир Тодоров работи в Рибарника повече от 10 години и ни обяснява за какво служат различните басейни.
„Има значение при есетрите, които след петата година могат да се определят на мъжки и женски, тъй като мъжките риби не се използват повече освен за консумация, а женските след 8-9 година започва залагане на черен хайвер, които предстои да организираме едно малко производство, защото 80% от женските вече са узрели и са в отделен басейн. Ваденето на хайвера по принцип трябва да започне през март, защото в природата април - май есетрата си хвърля хайвера. Тука имаме не повече от 3 тона зрели женски“, заяви Тодоров.
Това дали ще презрее тази година или не няма никакво значение, защото тя на следващата година залага есетрата хайвер с по-високо качество, добави той.
Най-екзотичните риби в рибарника, които сега се опитват да приспособят към българския климат са чига и сьомга. Интерес предизвиква и пъстървата, която е бяло-жълта на цвят.
„Това е японска пъстърва, която е правена с генно инженерство. По-издържлива е на болести. Има и недостатък, че расте малко по- бавно. В момента имаме 40 000 пъстърви зарибителен материал, които са една част вече са за консумация. Това е един процес, който продължава между 12 и 18 месеца, говоря за дъговата пъстърва“, уточни Владимир Тодоров.
„При дъговата пъстърва след две-три години при дъговата пъстърва имаме намерение да направим хибрид между сьомга и нея - тя се казва сиджуц, която е много издържлива на болести. За мен е много важно, защото тук не ползваме никакви медикаменти“, добави той.
Рибарникът край Малко Търново засега е единственият в Югоизточна България, но с амбициите в близките 5-6 години да се разрасне. Покрай новото производство и Странджа да живне, надяват се хора от региона.
В категории:
Малко Търново
Шок в бургаската морга! Близките на загиналите 17-годишни младежи разпознаха телата им
Била е близо до смъртта
Разтърсващо твърдение за Путин
Правя крем карамел само по тази рецепта, трябват ви само малко мини кроасанчета (ВИДЕО)
Притеснителна новина за София
4 съвета за дълъг секс
08/01/2025, Сряда 21:58
0
Пламъците в Лос Анджелис погълнаха сгради, има жертви, но Панагюрско златно съкровище било защитено
08/01/2025, Сряда 21:57
1
Шок в бургаската морга! Близките на загиналите 17-годишни младежи разпознаха телата им
08/01/2025, Сряда 21:56
1
Масов протест срещу високите цени на тока
08/01/2025, Сряда 21:55
7
Средната пенсия в Русия е...
08/01/2025, Сряда 21:48
2
Била е близо до смъртта
08/01/2025, Сряда 21:20
0
Притеснителна новина за София
08/01/2025, Сряда 20:56
0
Разтърсващо твърдение за Путин
08/01/2025, Сряда 20:48
2
Много му върви
08/01/2025, Сряда 20:25
0
Разказа за Рен
08/01/2025, Сряда 19:57
1
Замърсяването на въздухът в София е два пъти над нормата, а от СЗО заговориха за мор на българите
08/01/2025, Сряда 19:50
7
Отиде си сценаристът на „Вчера“, Владимир Даверов издъхна след мъчително боледуване
08/01/2025, Сряда 19:50
6