×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • От днес настъпват промени в маршрута на автобусна линия №6
  • Ден на траур в Турция, жертвите на пожара в хотела станаха 76
  • Тръмп налага мита на ЕС, облага стоките от Китай с 10% от 1 февруари
  • Словашкият премиер Фицо се размина с вот на доверие
  • Вече 22 щата обжалват указа на Тръмп, ограничаващ правото на американско гражданство по рождение
  • Япония търси бърза среща на премиера Ишиба с президента на САЩ Доналд Тръмп
  • Франция издаде заповед за арест на Башар Асад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От нашите лозя по пътя на ракията


От нашите лозя по пътя на ракията
По тези земи някога грозде са брали предците им, а днес най-младите момчета от рода се грижат за масивите
24 Март 2018, Събота, 14:00 ч.

Поколения лозари пишат историята на уникалния вкус от Карнобат

Търсейки отговор как българската ракия извървя дългия път от избите на «Винпром Карнобат» до най-престижните изложения в Бордо, Брюксел и Лондон и какво накара най-големите познавачи в бранша да овенчаят отличното й качество със Златен медал, стигаме до карнобатското село Деветак. Там ни посреща бай Васил и както подобава, започваме ракиената история с «Имало едно време»

Старият майстор е обещал да ни разкаже за уникалния вкус, станал посланик на България пред света. И защото в Карнобат историята на успеха се пише от поколения лозари, днес заедно с него ще извървим пътя на ракията. «Но не коя да е ракия, а Карнобатска и не как и да е направена, а с майсторлък е правена през годините», започва разказа си той.



„От къде идва този уникален вкус ли? Ами от нашите лозя идва. От зарана взех двамата ми внука, че занаята да им предам и на чалъми да ги науча. Най-първо нагледахме масивите с Мискет и Димят при „Железния мост”, а сега слизаме от баира при „Двете лули”, където зрее Мускатът. В тези местности някога грозде са брали предците му, а днес най-младите момчета от рода се грижат за масивите, засадени от „Винпром Карнобат”.

„Ама то кой на кого акъл да дава? И двамата станаха агрономи, изучиха се по големия град, ама нали в нашите лозя им е хвърлен пъпа, та се върнаха. И ей ги на - големият вече го взеха във винпрома и сега се грижи за всичките масиви от Терзийския баир, през Огнен, та чак до Венец и Лозенец. И ми разправя как вземали проби от почвите, за да знаят къде кой сорт да засадят. За деветашкия Мускат избрали южния баир, че там каменистата почва най-добре събира топлината и му дава меден вкус, а слънцето като го огрее, го налива със златен цвят и чуден аромат. Пък аз на ума си викам – крушата не е паднала по-далеч от дървото”.

И се връща бай Васил в спомените си как още пра-прадядо му е гледал грозде по тези земи, а занаятът да вари ракия най-първо го е взел от баща си, защото „тоя адет не го ли откраднеш, майстор няма да станеш”. Затова разказваме историята за нашата Карнобатска ракия така, както се разказват приказките. Дълга е и често пъти е била противоречива. Също както в живота на човека има върхове, но има и спадове. От кога води началото си не знаем, но е било много отдавна - от преди поне два века. „Че може ли някой да каже откога хората пият ракия, особено по Карнобатския край?”, намига ни бай Васил. Ако историците и пътешествениците, преминали от тук са пропуснали да запишат нещо на хартия, то е било изобразено върху старинните стенописи и керамиката, съхранени зад стените на крепостта Маркели. Където и да копнеш в тоя благословен от Бога регион, излиза история, свързана с гроздето, ракията и виното. Хората от древни времена са знаели от кой сорт грозде каква напитка ще излезе. „И тъй, знаели са те”, разказва ни старият карнобатски майстор, че „От Муската става най-хубавата ракия. Сочна, ароматна, пивка без мезе да я кусаш и после да бягат да се крият булките от тебе”.



Да ама то с ракията и търговията вървяла. „За килограм ракия един топ шаяк ще вземеш. А пък те от другите вилаети откъде Мускат да са виждали, че той има аромат на здравец, на индрише, на дива роза, на фини зелени треви с билки. И друг като него няма да намериш.... Но нали много хубаво не е на хубаво, почнали да се кахарят карнобатските майстори, че е много миризлива таз ракия, жените много лесно ни познават га сме я кусали и все се карат. Брей мислили, мислили, пък отишли при най стария майстор акъл да даде, че търговията да върви”, връща се в спомените си бай Васил и сипва по една Карнобатска.



Сукал старият майстор мустака, сукал и отсякъл: „Ще направим ракията от Муската, но ще сложим и от Димята и най накрая от Мискета, ще я двойно припечем и през дъбово буре ще я прекараме за да може хем да е пивка ама и аромата да е нежен, да гали небцето, пък и жените да могат я куса”. И думата му на две не станала.

- Ама как така - скочили карнобатските ракиджии- Как ще зарежем Муската?
- Няма, рекъл майсторът. От Муската ракия ще направим за сватби и за кръщенета, че той замяна няма. Едната ще я кръстим „Карнобатска Гроздова”, а пък другата „Карнобатска Мускатова.”



И от тогаз те определили, че  Муската и Мискета от Терзийско ще берат, а пък Димята от Деветак ще бъде. Зарадвали се карнобатлиите, запретнали ръкави, набрали най доброто грозде и направили ракии за чудо и за приказ. Бурета от Странджа взели, със сребърни кръстове вътре отлежавала ракията и станала една ракия - хем за делник, хем за празник, хем и за жените, хем и за мъжете. Да се чудиш как да я хвалиш и да се комкаш с нея, та да ти стигне хем за търговия, хем и до следващата реколта да остане.



„Имало едно време, ама то сега това време можеш да го видиш във всеки магазин”, намигва ни бай Васил. Ракията вече е с нова, още по-атрактивна визия и за кратко стана фаворит на всички, за които уникалният вкус от Карнобат е символ на изисканост, класа и високо качество. „Нашата Карнобатска е там и ни чака и за да си стоплим дома и душата с нея, и с жената блага приказка да си прикажете. Пък то знае ли се после”...



Флагман.БГ Те не могат да пият Те не могат да пият 22/01/2025, Сряда 20:00 0
Флагман.БГ Отиде си твърде млад Отиде си твърде млад 22/01/2025, Сряда 19:12 1
Флагман.БГ Коментира визията на Мелания Тръмп Коментира визията на Мелания Тръмп 22/01/2025, Сряда 18:45 0
Флагман.БГ Професор го "уби" Професор го "уби" 22/01/2025, Сряда 18:21 1
България Всички новини
Разпределиха комисиите в 51-ото Народно събрание, вижте какви позиции получиха бургаските депутати Разпределиха комисиите в 51-ото Народно събрание, вижте какви позиции получиха бургаските депутати Народните избраници от 2 МИР оглавиха стратегически комисии  Ще ни надуят ли данъците шоково заради недостиг на 18 млрд. лева Ще ни надуят ли данъците шоково заради недостиг на 18 млрд. лева Вицепремиерът Томислав Дончев уверява, че стремежът е да не са увеличават и на бъдат орязани плащанията за хората, но дупката в хазната е огромна ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса АОБР представи приоритетите си за 2025 година Ще закрият ли Комисията за досиетата? Няма ДС, а 10 млн. лева потъват в нищото Ще закрият ли Комисията за досиетата? Няма ДС, а 10 млн. лева потъват в нищото Председател на АБВ от коалиция „БСП-Обединена левица“ Румен Петков настоява да се махне и КПКОНПИ, но не само защото се използвала като бухлака Започват засилени проверки за пожарна безопасност на туристически обекти в цялата страна Започват засилени проверки за пожарна безопасност на туристически обекти в цялата страна Министърът на туризма Мирослав Боршош ще работи активно с колегата му Даниел Митов от вътрешното ведомство Община Царево е против предложеното за разширение на ЗМ "Силистар" Община Царево е против предложеното за разширение на ЗМ "Силистар" Разширението щяло да обхване имоти, чрез които се свързват двата полигона на съществуващата защитената местност Силен Черноморец 1919 завърши наравно със Спартак Варна Силен Черноморец 1919 завърши наравно със Спартак Варна Акулите са в отлична форма Ресторантьори все още начисляват 9% ДДС, НАП ги хвана Ресторантьори все още начисляват 9% ДДС, НАП ги хвана За седмица хазната е ощетена с над 1 млн. лв., отчетоха от приходната агенция Не режете картофите преди варене, защото... Не режете картофите преди варене, защото... Професионални готвачи съветват да не режете картофите преди да ги сварите, макар това да изглежда по-лесно Архимандрит Димитрий Драганов е новият архиерейски наместник на Бургас Архимандрит Димитрий Драганов е новият архиерейски наместник на Бургас Сливенският митрополит Арсений представи новия архиерейски наместник на свещеническа конференция, където бяха обявени и ключови решения за духовната околия
Отиде си твърде млад Отиде си твърде млад Леджър остава легенда на киното Руски шпионски кораб в Ламанша, Лондон в истерия Руски шпионски кораб в Ламанша, Лондон в истерия Предупредиха Путин заради "Янтар", чиято мисия била  да събира данни за подводни инфраструктури, а преди дни руски генерал заплаши с унищожение на кралството Елена Йончева проговори за освободените моряци, хутите ги държали затворени в тясно помещение Елена Йончева проговори за освободените моряци, хутите ги държали затворени в тясно помещение Не им давали да мръднат оттам, но това са български мъже и ги поздравявам за куража, каза евродепутатката  Бившият президент на Салвадор почина в изгнание Бившият президент на Салвадор почина в изгнание Издъхна на 65-година възраст Почина последният жив член на The Band Почина последният жив член на The Band Новината беше потвърдена пред Rolling Stone от неговия дългогодишен приятел и колега Ян Хауст Т. Йорданов към К.Костадинов: Колкото и да зяеш, тепърва ще става интересно, Коценце Т. Йорданов към К.Костадинов: Колкото и да зяеш, тепърва ще става интересно, Коценце Голяма напрежение в НС България е потресена от това зверство България е потресена от това зверство За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години Бургаският депутат Петър Кънев оглави ключовата Комисия по икономическа политика Бургаският депутат Петър Кънев оглави ключовата Комисия по икономическа политика Основната ми цел ще бъде предприемането на мерки за оцеляване и развитие на българския бизнес. Благодарен съм на колегите за доверието, каза инж. Петър Кънев Какви са актуалните цени на жилища в Бургас Какви са актуалните цени на жилища в Бургас Достигат до 2200 евро на кв.метър Прекъсна предаването си, за да съобщи ужасна новина Прекъсна предаването си, за да съобщи ужасна новина Почина Калоян Кирилов 
Милен КЕРЕМЕДЧИЕВ, анализатор Милен КЕРЕМЕДЧИЕВ, анализатор Визите за САЩ едва ли ще паднат при мандата на Тръмп Виц на деня Виц на деня След като почистих телефона си със спирт, той се включи сами поиска и мезе Виц на деня Виц на деня Нови коли карат само тези, които нямат пари да поддържат стари Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не си истински българин, ако покрай спагетите болонезе не хапнеш и две филии хляб.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори