×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • На 26 март празнуват всички с имената Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи
  • Кабинетът ще обсъди важни решение по договора за закупуване на медицинските хеликоптери
  • Отбелязваме Световния ден за информираност за епилепсия, осветяват Моста в Бургас в лилаво
  • Психиатри в цялата страна излизат на протест заради 5-процентовото увеличение на заплатите им, което според тях е „крайно унизително”
  • Хороскопа си за деня виж тук
  • Чарлз Трети отмени посещението си във Ватикана заради здравето на папата
  • Облаци и дъжд надвисват над България днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

От нашите лозя по пътя на ракията


От нашите лозя по пътя на ракията
По тези земи някога грозде са брали предците им, а днес най-младите момчета от рода се грижат за масивите
24 Март 2018, Събота, 14:00 ч.

Поколения лозари пишат историята на уникалния вкус от Карнобат

Търсейки отговор как българската ракия извървя дългия път от избите на «Винпром Карнобат» до най-престижните изложения в Бордо, Брюксел и Лондон и какво накара най-големите познавачи в бранша да овенчаят отличното й качество със Златен медал, стигаме до карнобатското село Деветак. Там ни посреща бай Васил и както подобава, започваме ракиената история с «Имало едно време»

Старият майстор е обещал да ни разкаже за уникалния вкус, станал посланик на България пред света. И защото в Карнобат историята на успеха се пише от поколения лозари, днес заедно с него ще извървим пътя на ракията. «Но не коя да е ракия, а Карнобатска и не как и да е направена, а с майсторлък е правена през годините», започва разказа си той.



„От къде идва този уникален вкус ли? Ами от нашите лозя идва. От зарана взех двамата ми внука, че занаята да им предам и на чалъми да ги науча. Най-първо нагледахме масивите с Мискет и Димят при „Железния мост”, а сега слизаме от баира при „Двете лули”, където зрее Мускатът. В тези местности някога грозде са брали предците му, а днес най-младите момчета от рода се грижат за масивите, засадени от „Винпром Карнобат”.

„Ама то кой на кого акъл да дава? И двамата станаха агрономи, изучиха се по големия град, ама нали в нашите лозя им е хвърлен пъпа, та се върнаха. И ей ги на - големият вече го взеха във винпрома и сега се грижи за всичките масиви от Терзийския баир, през Огнен, та чак до Венец и Лозенец. И ми разправя как вземали проби от почвите, за да знаят къде кой сорт да засадят. За деветашкия Мускат избрали южния баир, че там каменистата почва най-добре събира топлината и му дава меден вкус, а слънцето като го огрее, го налива със златен цвят и чуден аромат. Пък аз на ума си викам – крушата не е паднала по-далеч от дървото”.

И се връща бай Васил в спомените си как още пра-прадядо му е гледал грозде по тези земи, а занаятът да вари ракия най-първо го е взел от баща си, защото „тоя адет не го ли откраднеш, майстор няма да станеш”. Затова разказваме историята за нашата Карнобатска ракия така, както се разказват приказките. Дълга е и често пъти е била противоречива. Също както в живота на човека има върхове, но има и спадове. От кога води началото си не знаем, но е било много отдавна - от преди поне два века. „Че може ли някой да каже откога хората пият ракия, особено по Карнобатския край?”, намига ни бай Васил. Ако историците и пътешествениците, преминали от тук са пропуснали да запишат нещо на хартия, то е било изобразено върху старинните стенописи и керамиката, съхранени зад стените на крепостта Маркели. Където и да копнеш в тоя благословен от Бога регион, излиза история, свързана с гроздето, ракията и виното. Хората от древни времена са знаели от кой сорт грозде каква напитка ще излезе. „И тъй, знаели са те”, разказва ни старият карнобатски майстор, че „От Муската става най-хубавата ракия. Сочна, ароматна, пивка без мезе да я кусаш и после да бягат да се крият булките от тебе”.



Да ама то с ракията и търговията вървяла. „За килограм ракия един топ шаяк ще вземеш. А пък те от другите вилаети откъде Мускат да са виждали, че той има аромат на здравец, на индрише, на дива роза, на фини зелени треви с билки. И друг като него няма да намериш.... Но нали много хубаво не е на хубаво, почнали да се кахарят карнобатските майстори, че е много миризлива таз ракия, жените много лесно ни познават га сме я кусали и все се карат. Брей мислили, мислили, пък отишли при най стария майстор акъл да даде, че търговията да върви”, връща се в спомените си бай Васил и сипва по една Карнобатска.



Сукал старият майстор мустака, сукал и отсякъл: „Ще направим ракията от Муската, но ще сложим и от Димята и най накрая от Мискета, ще я двойно припечем и през дъбово буре ще я прекараме за да може хем да е пивка ама и аромата да е нежен, да гали небцето, пък и жените да могат я куса”. И думата му на две не станала.

- Ама как така - скочили карнобатските ракиджии- Как ще зарежем Муската?
- Няма, рекъл майсторът. От Муската ракия ще направим за сватби и за кръщенета, че той замяна няма. Едната ще я кръстим „Карнобатска Гроздова”, а пък другата „Карнобатска Мускатова.”



И от тогаз те определили, че  Муската и Мискета от Терзийско ще берат, а пък Димята от Деветак ще бъде. Зарадвали се карнобатлиите, запретнали ръкави, набрали най доброто грозде и направили ракии за чудо и за приказ. Бурета от Странджа взели, със сребърни кръстове вътре отлежавала ракията и станала една ракия - хем за делник, хем за празник, хем и за жените, хем и за мъжете. Да се чудиш как да я хвалиш и да се комкаш с нея, та да ти стигне хем за търговия, хем и до следващата реколта да остане.



„Имало едно време, ама то сега това време можеш да го видиш във всеки магазин”, намигва ни бай Васил. Ракията вече е с нова, още по-атрактивна визия и за кратко стана фаворит на всички, за които уникалният вкус от Карнобат е символ на изисканост, класа и високо качество. „Нашата Карнобатска е там и ни чака и за да си стоплим дома и душата с нея, и с жената блага приказка да си прикажете. Пък то знае ли се после”...



Флагман.БГ Несебър отбеляза Деня на Тракия Несебър отбеляза Деня на Тракия 26/03/2025, Сряда 14:47 0
България Всички новини
Стрес и сърдечни проблеми носи смяната на времето Стрес и сърдечни проблеми носи смяната на времето В събота срещу неделя на 30 март, в 03:00 ч. сутринта, часовникът се мести с един час напред - на 04:00 ч. Не карайте нито тротинетки, нито велосипеди по центъра на Бургас, 24 вече „изгоряха” Не карайте нито тротинетки, нито велосипеди по центъра на Бургас, 24 вече „изгоряха” За няколко часа са глобени 17 велосипедисти и 4 водачи на тротинетки Защо все повече младежи влизат в психиатрия Защо все повече младежи влизат в психиатрия Опитите за убийства и самоубийства се увеличават заради новите субстанции, казват психиатри  Багери влязоха в Дупката Багери влязоха в Дупката Заравняват терена, който е успоредно на площад „Тройката“ Радио POWER FM-Бургас спира излъчване в ефир на честота 91.1Mhz Радио POWER FM-Бургас спира излъчване в ефир на честота 91.1Mhz Любимата си музика ще може да слушате пак след бърза настройка Над 90 млрд. лева спестявания „кътат“ българските домакинства Над 90 млрд. лева спестявания „кътат“ българските домакинства Сумата се равнява на 42,3 от брутния вътрешен продукт (БВП) на България Брутална катастрофа! БМВ се вряза в камион, има тежко пострадали (СНИМКИ) Брутална катастрофа! БМВ се вряза в камион, има тежко пострадали (СНИМКИ) ПТП-то е край Монтана  Продажбите на нови коли в България намаляват Продажбите на нови коли в България намаляват Купуват повече хибридни Кунг-фу майстор вилня в Несебър, потроши столове на заведение и май не е сам Кунг-фу майстор вилня в Несебър, потроши столове на заведение и май не е сам Вижда се, че непознатият мъж излиза от близкото казино, а след това агресира върху мебелното обзавеждане на обекта в съседство Скандал! „Отворено общество“ на Сорос ще определя рейтингите на българските университети Скандал! „Отворено общество“ на Сорос ще определя рейтингите на българските университети Това е ключов въпрос, защото от оценките зависи финансирането на ВУЗ-овете
Напусна ни известен ресторантьор Напусна ни известен ресторантьор Тъжната вест съобщава своя внук – Божидар Данаилов, наследник на известния пловдивски ресторантьор и дългогодишен собственик на ресторант „Малкия Бунарджик" Наемите в Лондон доближиха 3220 евро Наемите в Лондон доближиха 3220 евро В Рим искат 2000 евро на месец Почина Детето на хилядолетието Почина Детето на хилядолетието Издъхна едва на 25 години  Търпят бой, унижение и забрани Търпят бой, унижение и забрани Зад лъскавия живот на турските актриси се крие високата цена на успеха Мощен бизнесмен, ударил шамар на Костадин Костадинов, празнува днес Мощен бизнесмен, ударил шамар на Костадин Костадинов, празнува днес Става на 58 години Трагичната история на Джъстин Бийбър и сексуалния тормоз в музикалната индустрия Трагичната история на Джъстин Бийбър и сексуалния тормоз в музикалната индустрия Днес някогашната тийн звезда е развалина От Белия дом с подробности за гафа с журналиста и военните От Белия дом с подробности за гафа с журналиста и военните Съветник на американския президент пое отговорност Тръмп се хвали с напредък за мира в Украйна, но сделката за АЕЦ „Запорожие“ пропада Тръмп се хвали с напредък за мира в Украйна, но сделката за АЕЦ „Запорожие“ пропада  От Кремъл са категорични, че АЕЦ „Запорожие“ е руска и прехвърлянето й на друга страна е невъзможно  Знаменит тенисист с култово последно желание Знаменит тенисист с култово последно желание Агилера поиска студена бира Желание за стриптийз в „Ергенът“, но Мартин отказа Желание за стриптийз в „Ергенът“, но Мартин отказа Това е гадно, каза той, след като Анна-Мария го би в игра и това й даде право да поиска нещо от него
Станислав Балабанов Станислав Балабанов Отдавна са им спестяванията на депутатите от "Възраждане" в евро Виц на деня Виц на деня - Ало, обаждам се само да ти кажа, че те обичам!
- Господине, объркали сте номера! Ние сме фабриката за ракия...
- Знам...!
Виц на деня Виц на деня - Асане, наеш ли английски?
- Да!
- Какво означава 7 days?
- Курасан...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена спре да яде след 18.00, в 19.00 почва да гризе съпруга си!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори