×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ контра на президента: В България проблем със свободата на словото няма


ГЕРБ контра на президента: В България проблем със свободата на словото няма
Властта отрича да са налице проблеми с медиите, президентът и опозицията са на друго мнение
24 Януари 2018, Сряда, 11:00 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче е на едно мнение с държавния глава


БСП са съгласни с президента Румен Радев, че България има проблем със свободата на словото. Според ГЕРБ обаче такъв казус не съществува.

Представители на парламентарните групи коментираха държавния глава под повод първата годишнина от мандата му и отчета, който той направи днес.

Румен Радев обяви в речта си: На третото десетилетие от промените е под въпрос едно фундаментално демократично право - на свобода на словото. Българското общество трябва да се пребори за него и то зависи от морала и волята на всеки собственик, журналист и коментатор, както и от волята на всеки зрител. Това е ангажимент на всеки активен гражданин.
По думите на президента - българите трябва да отстояват демократичните си права, без да чакат разбиране или съдействие от Европа.

След въпрос на „Флагман” споделят ли вижданията на държавния глава, че има проблем със свободата на словото, депутатът от ГЕРБ Тома Биков отговори: „Не ги споделяме. Вижте колко медии има тука около мен. Ако това е проблем със свободата на словото, здраве му кажи. По всички телевизии всички въпроси, проблеми се дискутират постоянно. Къде е тази свобода… ако във вашата медия има проблем със свободата, не знам.”

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се изказа за речта на президента. След молба на „Флагман” да коментира частта за свободата на словото и какви мерки могат да се предприемат предвид монопола в медиите, Нинова отговори: „Да, видях, че поне три или четири пъти го спомена. Очевидно това наистина му остава приоритет, даже го каза и като приоритет за следващата година. Ми и тук го подкрепям. Вие сигурно ще кажете, че БСП са често на едни позиции – той също го обясни и това. Подкрепям го, имаме нужда от свобода на словото. Ще дам пример, макар и да е личен – моля да ме извините, с изгонването на председателя на опозицията от парламента. Това е тежко посегателството върху свободата на различно мнение и на словото. Щом се случва тук в парламента, в парламентарна република, представете си как е навън, сред други хора, които не са депутати, обикновени, които не могат да си изразят свободно мнението.”
Корнелия Нинова не каза какви мерки следва да се предприемат за осигуряване на по-голяма свобода на медиите.

Припомняме, че България се срина в световната класация за медийна свобода на „Репортери без граници” от 35-о място през 2006 г. до 109-о през 2017 г.
Сривът стана осезаем при управленията на ГЕРБ.
Той е свързан до голяма степен и с монополизацията на определени медийни сектори, особено при вестниците и тяхното разпространение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче на няколко пъти е обявявал, че проблем в медиите няма и всеки можел да говори каквото си иска.
Днес това потвърдено като становище и от Тома Биков. 

Иначе депутатът от ГЕРБ се бе подготвил и разкритикува остро речта на Румен Радев по няколко направления.
Очаквано, лидерът на БСП Корнелия Нинова бе на обратното мнение и приветства изявлението на президента.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ бе лаконичен в оценката си за Румен Радев: „Ние от Движението за права и свободи оценяваме положително първата година от мандата на президента. Той имаше и успешни опити  да бъде коректив и на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Той се опитва да бъде обединител на нацията, но нашите избиратели, които гласуваха за него имат малко по-големи очаквания от него.”

Според партията на Веселин Марешки „Воля”, президентът много бързо се слял със статуквото.

В категории: Политика


11
Коментара по темата
11.
Към 4
25.01.2018 18:24:55
0
0
Няма значение какви са фактите и какво казал тоя и оня ,в тази държава квото каже краля Слънце тва е закон божий дето ако го нарушиш си готов за затвора поне 5 години с 2 думи по зле отлкото да убиеш човек
10.
Най-честната онлайн медия
24.01.2018 19:52:34
0
1
Пълни фашкии начело с некрофил и то дженски, затова като ви осъдиха се появи лайносмог в Бургас
9.
Дост
24.01.2018 19:15:09
0
0
Турците в България не сме вътрешни работи на България ние сме неразделни от Турция
8.
до 6
24.01.2018 18:17:31
1
4
Като им поискаха да платят как бранят позиция. Каква свобода - колко далавери изкарахте на политиците- николко. А за обикновения човек изливате цялата помия, отклонявате общественото мнение от наболели проблеми. ВИЕ СТЕ ПАРАЗИТИ ЗА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.
7.
do6
24.01.2018 17:52:47
1
3
tezi naistina sa dolni lazci
6.
do flagman
24.01.2018 16:51:51
0
7
Как не Ви е срам точно Вие да питате за свободата на словото , които най-много лъжете и манипулирате хората, триете неудобни коментари, съдите, обиждате и т.н.
5.
Джордж Майкъл
24.01.2018 16:37:19
0
2
Няма перфектна държава.
Нашия проблем не е чак толкова свобода на словото ами нямането на кадри които са учили навън и които имат световен опит.
Затова нашите журналисти още нямат нито собствени мнения нито разбират политиката.
Нашите журналисти израстнали във комунизъм и сега във социализъм нямат никаква подготовка за истинския нужен строй на капитализъм и свобода на индивида.
Гледам по скоро те ми защитават руската олигархия отколкото да създадат бизнес и предприятия.
4.
bhv.,.,
24.01.2018 15:32:44
2
5
миналия месец специално в София дойде председателката на американската фондация "Журналисти без граници" и обяви ,че официално България е на 108-мо място по свобода на словото в Света !!!
3.
...
24.01.2018 14:51:17
1
7
свобода на словото няма едни съдят журналисти други хващат едно момче от фейсбук за закана към премиера той тогава се извини а сега се крие
2.
Ердоган
24.01.2018 14:36:57
5
10
Замислете се с какво бг е по добре от преди 10 години? С нищо дори е много по зле , комунягите може да са кофти хора но поне разбират от политика . Бойко прецака държавата здраво и до като е на власт ще тънем ли тънем в гов...
1.
Oho-Boho
24.01.2018 14:29:05
0
16
Словото е по поръчка! Който плаща, той и поръчва! Ама вие от флагман това го знаете най- добре! Все пак сте поръчкова медия нали?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ЮИДП осигури 100 куб.м строителна дървесина за пострадали ферми в Харманли и Равна гора ЮИДП осигури 100 куб.м строителна дървесина за пострадали ферми в Харманли и Равна гора Материалите ще послужат за възстановяване на кошара за отглеждане на животни, изгоряла при пожара Баровец черпи с литри „Дом Периньон“ Джокович в софийската чалготека Баровец черпи с литри „Дом Периньон“ Джокович в софийската чалготека Това е т.нар. „горяща пирамида“ от бутилки, за която се е бръкнал към 15 000 лева Кризата в ДПС блокира ОбС-Руен Кризата в ДПС блокира ОбС-Руен 19 съветници не присъстваха на днешното редовно заседание Станишев продава лукс апартамент в най-баровската сграда в Созопол? Станишев продава лукс апартамент в най-баровската сграда в Созопол? Тя е кацнала на скала над морето и е проектирана от брат му Георгий Станишев Слави затваря телевизията? Слави затваря телевизията? Два негови проекта вече тръгнаха по Би Ти Ви Българската следа в терора с пейджърите била димка, но проф. Чуков намери връзка с атентата в Сарафово Българската следа в терора с пейджърите била димка, но проф. Чуков намери връзка с атентата в Сарафово  Във вестника на „Хизбула“ пишело, че ливанецът, който е наредил терористичния акт на бургаското летище, е изчезнал безследно  Проговори за отношенията си с Мария Игнатова Проговори за отношенията си с Мария Игнатова Всяка неделя Рачков ще посреща популярни български изпълнители, готови да се впуснат в необичайно приключение да намерят изкусните певци сред умели имитатори Колкото по-стари ставаме, толкова по-малка пенсия ще получаваме Колкото по-стари ставаме, толкова по-малка пенсия ще получаваме При използване на „швейцарското правило“ за вдигане на пенсиите се взема предвид не само ръстът на доходите, а и инфлацията в страната Бизнесменът Йоско Алипиев застана начело на ДПС-Ново начало в Бургас Бизнесменът Йоско Алипиев застана начело на ДПС-Ново начало в Бургас Той е ново име за политиката, но има богат опит в реализирането на редица обществени каузи Предизвиква мъжете със знойното си тяло, провокира с него и завистливите си колежки Предизвиква мъжете със знойното си тяло, провокира с него и завистливите си колежки Определено знае как да провокира 
Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Президентът на Украйна ще говори и от трибуната на Общото събрание на ООН за войната с Русия Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Известната транссексуална актриса и модел Кесария Абрамидзе е ликвидирана след приемането на закона за хората с различна сексуална ориентация Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Експлозивите били вградени във взривилите се устройства преди те да пристигнат в Ливан Жена беше нападната от питон в дома си Жена беше нападната от питон в дома си В убийствена прегръдка на змията жената прекарала около два часа В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели Детайл е, че тя се намира в благоевградското село Бело поле, където в действителност живеят 600 души Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Това е новата ситуационна мантра на американските демократически говорители в предизборната кампания Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Доц. Спас Ташев намекна, че вицепремиерът Александър Николоски нарекъл българите мизерни под влияние на господарите му от Белград 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби Тийнейджърката е арестувана, издирват неин съучастник Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ще ескалира ли напрежението в Близкия изток? Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня - Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме.
- Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Виц на деня Виц на деня Парадоксът във фотографията - колкото са по-стари снимките, толкова си по-млад на тях... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки може да бъде поет... стига да се намери жена, която да го поеме!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори