×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В четвъртък ще бъде спряно движението по Дунав мост при Русе
  • Откриха изчезнал човек в Рила планина след мащабна акция с дронове и шейни
  • Бюджетът за 2025 година е обнародван в „Държавен вестник“
  • Александър Лукашенко встъпва в длъжност за седми мандат като президент на Беларус
  • Пореден ден на протести в Турция заради ареста на Имамоглу
  • Празнуваме Благовещение - ето кой има имен ден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Милослав Хугасян - Хуг: Уиски The Macallan е история, иновация и инвестиция


Милослав Хугасян - Хуг:  Уиски The Macallan е история, иновация и инвестиция
И трите уискита са част от серията "The Macallan 1824"
03 Май 2017, Сряда, 14:34 ч.

Легендарното питие бе представено в акомпанимента на изискани ястия на бутикова вечер в луксозния Гранд Хотел и СПА "Приморец"

28-ми април е вечерта, която уиски обществото в Бургас и региона, ще запомни с една легендарна среща. В Гранд хотел и СПА "Приморец" гостува лично The Macallan - питието с корени в далечната 1824 година. Вечният шотландски еликсир бе представен от The Macallan Amber, The Macallan Sienna и Rare Cask. И трите уискита са част от серията "The Macallan 1824".

Компания на всяко от тях, с оглед максимални богатство, разнообразие и симбиоза на вкусовете, правеха гурме творенията на шеф Ивелин Кръстев, когото гостите от The Macallan разпознаха като голям кулинарен творец и магьосник. Всичко започна с отличителния The Macallan аромат, който бе маркирал лобито на Гранд Хотел и СПА "Приморец" като изкушаваща локация на вечерта, преливаща от обещания. Чашите, пълни с вкус от Шотландия и испанско шери, очакваха гостите, здраво стъпили върху подложка с подробни спайдър диаграми - или с други думи казано, карта на вкусовете. Тя бе пътят, по който Милослав Хугасян - Хуг, водеше умело пътешествениците в света на уиски The Macallan.

Милослав е изключителен гайд в света на уискито, за който тайни няма. Зад гърба си има над 200 уиски дегустации. Професионалният му път го води от рекламна агенция, в която създава продукти и контент за алкохолни марки, до момент, в който самите те го избират да ги представлява. Определя се като уиски любител и ентусиаст, с 13-годишен опит. Днес е посланик и маркетинг мениджър на марките на Едрингтън в premium spirits екипа на CCHBC Bulgaria. Прелива от "страшни истории" и приказки от дестилериите, които обикаля и срещите си с хората, създаващи уиски. Ако някой ден реши да ги събере в книга, то тя определено ще е прелюбопитно четиво, с отчетлив шотландски аромат, вкус и митология, отлежали в бъчви от испански дъб, с предишен обитател качествено шери.

Вечерта в Гранда на Бургас върви леко и неусетно. Гостите са потънали във вкусове и текстури, а напред в пътешествието ги води Хуг. Информативна мултимедийна презентация, дава пълнокръвност на разказите му и ги облича в картини.

Първото питие на вечерта е испанско шери Олоросо. Сервитьори с бели ръкавици се грижат изисканите творения на шеф Ивелин Кръстев да стигат до гостите в точния момент, към точното за тях уиски. The Macallan Amber допълва суши урамаки сьомга. За The Macallan Sienna е отредена круша с мус от синьо сирене и прошуто. Финалът е с The Macallan Rare Cask, придружен от шоколадова сфера с фарс от мак и ягода. Уиски срещата гостите оценяват изключително високо. Отбраният кръг публика, извиква въпросът за уиски културата в България.

Милослав споделя, че българинът има много добра култура на консумация на алкохол. "Пием, за да се наслаждаваме, а не за да се нокаутираме"- обобщава наблюденията си върху родните сблъсъци с градусовите питиета той. Уиски фестивалът, който тази година ще се проведе за 6-ти пореден път е стабилно доказателство, за любовта на българина към това конкретно питие. Създават се нови вкусове и идват нови лица, което говори за все по-увеличаващ се интерес и публика. Търсенето на нови ритуали в уискито води до появата на различни аксесоари и творения, целящи обогатяване на изживяването. Такива са примерно, придобилите широка известност отвъд океана whiskey stones - алтернатива на стандартните кубчета лед, изработени обаче от камък. Целят изстудяване на питието, без "разводняване". Хуг ги определя като по-скоро екстравагантни отколкото начин, да се насладиш на уискито си по-пълноценно. Счита, че няколко капки вода в чашата са предпоставка за разгръщане на вкуса, застъпена в световен мащаб. Споделя и за други новости, които са били представени на уиски феста у нас. Сред тях са дървени бутилки и дъбови кубчета, които целят допълнително "овкусяване" на питието.

За него, е хубаво, всеки уиски любител, да си има свой ритуал, независимо от неговите измерения. За Милослав, всеки може да "възпита" вкуса си и да се научи да разпознава отсенките и нюансите, в дадено питие. За него, това е въпрос на mind set - или настройка. Смята, че едно уникално преживяване е в състояние да се превърне в преломна точка, която да обърне представата на човека относно дадено питие. За него повратният момент е срещата му с т.нар. опушено торфено уиски. Сочи създаването на нови вкусове като най-актуална тенденция към момента, в света на уискито. Те се постигат чрез комбинации на различни бъчви. Тук посочва и основна инвестиция на The Macallan, която е един от шестте основни принципа на бранда - именно в бъчвите.

Те са от пет конкретни бодеги (исп. изби), разположени близо до Херес, Испания. Там са и локалните бъчварници, в които от испански дъб се правят бъчвите с внушителна вместимост от цели 500 литра. Дървото съхне в продължение на 18 месеца. После, се обработва на материал за бъчвите и съхне още толкова време. В така приготвените бъчви в бодегите, за период от 18 до 24 месеца отлежава прочутото местно шери или Vino de Jerez - подсилено вино. Чак след тези 4 до 5 години, идва ред в бъчвите от испански дъб да отлежава The Macallan. Дървеният материал, от който тези бурета са изработени е по-порест и затова по-лесно дава цвят. Използват се и бурета от американски дъб. Те носят нотки на ванилия и цитрус към вкуса на The Macallan.



Брандът е отговорен към природата. За всяко отсечено за направата на бъчви дърво, се засаждат нови две.

Цветът е друг от основните принципи на The Macallan. Тук той е изцяло натурален и непроменлив във времето и при излагане на слънце. Това е така, защото той е изцяло естествен и се дължи на бъчвите. Фината намеса на мастър дестилера на The Macallan Боб Далгарно, е гаранция, че цветът винаги е еднакъв за съответните серии. Редица други компании постигат това цветово съответствие чрез прибавяне на карамел. Това е абсолютно позволен подход, които няма отношение към вкусовите качества на уискито.

Уникални и основополагащи за The Macallan, освен вече споменатите изключителни дъбови бъчви и естествен цвят, са и специфичните медни казани. Следва The finest cut - едва 16-17% от дестилата се слага да отлежава - останалото се използва в бленд уиски. Типичен и разпознаваем символ на бранда е и Easter Elchies House или домът, разположен в сърцето на 390-акровото имение The Macallan. Неговият силует присъства на всяка бутилка от знаковото питие. Последният стълб от шест извечни ценности на бранда, е самото уиски The Macallan - символ на традиция, комбинирана с иновации и определено устойчива инвестиция във времето.

The Macallan търси неуморно нови изкушения, които предлага на своята публика. Можете дори да заявите собствена бъчва, която да напълните с уиски. Интересът към тази инициатива е толкова голям, че списъкът е запълнен за три години напред, въпреки че съдържанието на собствената бъчва, ще отлежава за период от 12 години.



Брандът работи в тясно сътрудничество и с френската компания за ювелирен кристал Lalique. Серия от шест бутилки 60 до 65 годишно уиски The Macallan in Lalique Six Pillars Collection е продадена преди няма и месец в Тайван, за внушителната сума от 1 млн. долара. У нас, бутилка от серията The Macallan in Lalique VI “Peеrless Spirit”, е реализирана за 65 хиляди лева.

The Macallan влага изключителни усилия и в т.нар. food pairing - или комбинацията на уиски с храна. Работи се в тясно сътрудничество с изтъкнати мастър шефове от цял свят, сред които вече е и шеф Ивелин Кръстев от Средиземноморски ресторант "Салини" в Гранд хотел и СПА "Приморец". Сред партньорите им са и Roca Brothers, всеки от които е доктор хонорис кауза на Университета в Херона, Испания и носител на National Gastronomy Award на Испания. Техният ресторант El Celler печели световното отличие Best Restaurant Award за 2013 и 2015г. В колаборация с тях мастър дестилерът на The Macallan Боб Далгарно създава The Macallan Edition 2.

Уискито на брокерите The Macallan, с уверена ръка пише своята история и днес. След всяка голяма сделка на Уолстрийт, брокерът купувал най-скъпата бутилка от знаковия бранд, за да отпразнува победата си. Част от легендата The Macallan, усетиха и гостите на класния Гранд Хотел и СПА "Приморец" - мястото, където традициите оживяват, а всеки детайл е съвършенство.

В категории: Бургас


Зверство смрази морски град
Зверство смрази морски град 25/03/2025, Вторник 21:33 0
Получи огромно признание
Получи огромно признание 25/03/2025, Вторник 21:18 0
Флагман.БГ Събра погледите на 57 години Събра погледите на 57 години 25/03/2025, Вторник 20:48 0
Вързаха й тенекия
Вързаха й тенекия 25/03/2025, Вторник 20:24 0
Флагман.БГ Не си поплюва Не си поплюва 25/03/2025, Вторник 19:49 3
Флагман.БГ Направи голям фурор в "Стани богат" Направи голям фурор в "Стани богат" 25/03/2025, Вторник 19:33 0
Ще е булка
Ще е булка 25/03/2025, Вторник 19:24 0
Пак показа класа
Пак показа класа 25/03/2025, Вторник 19:21 0
България Всички новини
Почернена майка с разтърсваща изповед! Синът й Димитър скачаше под коли в София преди да "полети" фатално Почернена майка с разтърсваща изповед! Синът й Димитър скачаше под коли в София преди да "полети" фатално Можеше ли да бъде спасен млад човешки живот? Зверство смрази морски град Зверство смрази морски град Убиха с пушка кърмеща майка куче Възстановяват ПГ на МЕЧ, но готвят нов удар по Радостин Василев Възстановяват ПГ на МЕЧ, но готвят нов удар по Радостин Василев С това мутренско поведение той не може да е заместник-председател на парламента, заяви Драгомир Стойнев от БСП, но не каза дали ще го свалят от поста Ще има ли задължителна матура по математика? Министър Вълчев заговори и за пълна забрана на телефоните Ще има ли задължителна матура по математика? Министър Вълчев заговори и за пълна забрана на телефоните  Учителите губят 5 минути да съберат телефоните след междучасията и затова е нужна промяната, каза той Не си поплюва Не си поплюва Фънки с негативни думи за Лили Иванова Направи голям фурор в "Стани богат" Направи голям фурор в "Стани богат" Млад мъж отвори въпрос за 20 000 лева Каза за Рачков Каза за Рачков Веско Маринов направи комплимент на комика Виц за националите изби рибата: Влизат момчетата в известен магазин и... Виц за националите изби рибата: Влизат момчетата в известен магазин и... Шегата почти звучи като реалност Животът му бе изпълнен с драматични обрати Животът му бе изпълнен с драматични обрати В последното си интервю той споделя, че е видял самата смърт - била като грозна жена  Бургаски стоматолог задържа здравни книжки и отчита съмнително лечение Бургаски стоматолог задържа здравни книжки и отчита съмнително лечение Пациентка твърди, че лечението, вписано в книжката ѝ, никога не е било извършено. От РЗОК започват проверка
Знаменит тенисист с култово последно желание Знаменит тенисист с култово последно желание Агилера поиска студена бира Желание за стриптийз в „Ергенът“, но Мартин отказа Желание за стриптийз в „Ергенът“, но Мартин отказа Това е гадно, каза той, след като Анна-Мария го би в игра и това й даде право да поиска нещо от него Получи огромно признание Получи огромно признание Мъри и Гьозтепе мобилизират френетична фенска маса Вързаха й тенекия Вързаха й тенекия Дрю е чаровна и богата, но не сполучи с определен мъж Река с крокодили ще е домакин на знаменито състезание? Река с крокодили ще е домакин на знаменито състезание? Ето какво планират Ще е булка Ще е булка Леердам каза "да" на Пол Пак показа класа Пак показа класа Григор е 1/4-финалист в Маями, турнирът е за 1000 точки при трофей Край на войната в Черно море! САЩ, Русия и Украйна се споразумяха, но... има нюанси Край на войната в Черно море! САЩ, Русия и Украйна се споразумяха, но... има нюанси От Кремъл обявиха, че ако няма отмяна на санкциите срещу банковия и хранителния сектор, няма да бъде прекратен огъня Беше на върха на славата, а сега е в затвора Беше на върха на славата, а сега е в затвора Робиньо е зад решетките Почина легендарен спортист Почина легендарен спортист От този свят си отиде Хуан Агилера
Делян Пеевски Делян Пеевски Няма да допусна България да се превърне в държавата на абсурдите Виц на деня Виц на деня - Кога ще е готова поръчката ни?
- Не знам точно.
- Кажете грубо.
- Не знам, да ти е*а майката!
Виц на деня Виц на деня - Ленче, отивам до кръчмата, облечи си балтоня.
- И мен ли ще вземеш?
- Не ма, спирам печката.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Чисто технически, смартфонът е вградената черна кутия на живота ви.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори