Наш институт след 2-годишно изследване: Доказахме, че бирата е и антиоксидант!
14 Април 2017, Събота, 00:16 ч.
Научният проект за първи път включва сравнителен анализ върху микробиологичните характеристики, чистота и антиоксидантния капацитет на бирите
Вече има научни доказателства, че бирата, освен приятна напитка в летните, а и в зимните, дни, може и да бъде полезна, дори някои видове действат като антиоксидант, предаде БГНЕС. Непастьоризираната и нефилтрирана бира, произведена във фабрични условия е микробиологично чиста, обяви научен колектив от Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии.Заключението е резултат на двугодишни проучвания върху качествата и показателите за оценка на риска на нефилтрирани и непастьоризирани марки пиво в страната. Проведените от научния екип експерименти отново потвърждават, че съдържанието на полезни вещества в пивото и микробиологичната чистота силно варират в зависимост от технологията на производство и използваните суровини.
Изследвани са 12 марки местни и вносни бири, произвеждани от микропивоварни, които варят т.нар. „крафт“ или „занаятчийски“ бири с предимно горна ферментация и от 4 големи пивоварни, които произвеждат непастьоризирани и нефилтрирани пива с долна ферментация. Това, което обединява цялата категория е, че основните суровини за производство на пивото са малц, хмел, пивни дрожди и вода. Тези естествени съставки съдържат ценни биологично активни съединения – антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие, фитоестерогени, минерали и др.
Научният проект за първи път включва сравнителен анализ върху микробиологичните характеристики, чистота и антиоксидантния капацитет на непастьоризираните, нефилтрирани и „крафт“ бири, които набират все по-голяма популярност сред българите.
Д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните и съавтор на изследването, отбелязва, че напоследък често се твърди, че присъствието на живи дрожди в бирите е фактор за натуралност и здравословност, защото в тях има повече антиоксиданти и витамини, които се отделят от дрождите.
Проведените у нас изследвания показват обаче, че не всички занаятчийски бири са „живи“, а в други има нежелани за органолептиката на пивото дрожди”, категоричен е ученият. „При „крафт“ бирите има какво да се желае по отношение на правилния контрол на технологичните процеси, спазването на хигиената и коректното определяне на сроковете на годност на продуктите. В две от изследваните марки е установено наличие на млечно-кисели бактерии, а в други три – на диви дрожди. Ацеталдехидът е около 3-4 пъти (около 30 мг/л) повече при „живото“ пиво в сравнение с традиционното. В 4 от изследваните марки бира с живи дрожди ацеталдехидите достигат 27,4 – 29,5 милиграма на литър, докато при произведените във фабрични условия непастьоризирани бири с долна ферментация тези стойности са между 4 – 7 мг/л.“, уточнява д-р С. Иванов.
При произведените с долна ферментация у нас 4 марки непастьоризирани и нефилтрирани лагер бири резултатите от изследванията показват, че те са микробиологично чисти. В тези проби не се установяват бактерии, диви дрожди или други микроорганизми, които могат да се развиват в бирата и да предизвикат утайка, помътняване или да образуват нежелани метаболитни продукти.
Според авторите на изследването, производствената среда е много важна за микробиологичната чистота и качество на пивото. Втората част от изследването върху нефилтрирани и непастьоризирани марки пиво е за определяне на техния антиоксидантен капацитет. Очаквано резултатите отново потвърждават, че при нефилтрираните и непастьоризирани бири с долна ферментация, произведени в големите пивоварни, нивото на антиоксиданти е по-високо: между 0,152 – 0, 162 милимола (ммол.) на 100 милилитра (мл.), отколкото при традиционните светли лагер бири, където средната стойност е 0, 096 ммол. на 100 мл., а при тъмното пиво средната стойност е 0, 213 ммол.
При изследваните проби пиво с горна ферментация тип светъл ейл антиоксидантният капацитет е още по-висок - от 0, 183 до 0, 196 ммол. на 100 мл, а при тъмните ейл и стаут бири антиоксидантите са между 0,225 – 0, 240 ммол. на 100 мл. Явно специалните малцове, използвани най-вече при тъмното пиво, увеличават съдържанието на полифеноли, флавоноиди и антоцианогени. Тези данни за пореден път доказват, че антиоксидантната активност на пивото зависи от използваните суровини и пивоварна технология.
Бирата съдържа естествени антиоксиданти благодарение на основните си съставки малц и хмел. Разбира се като всяко нещо така и с тази кехлибарена течност не бива да се прекалява. Макар празничните дни и настъпването на пролетта да предразполагат към по-често използване на тази иначе полезна напитка.
В категории:
Животът
Любовникът му го накълца с брадва, уби го с 40 удара
Плащаме 20% ДДС при продажба на нов имот! Ще се случи ли?
Идва страшен грип
Ходи в Дубай на екзотична почивка, но сега му се плаче, защото може да влезе в затвора до 8 години
Тошко Йорданов: Финансовото състояние на държавата е много тежко
Ходи в Дубай на екзотична почивка, но сега му се плаче, защото може да влезе в затвора до 8 години
22/01/2025, Сряда 15:21
0
Ще ремонтират Центъра за психично здраве в Бургас с пари от ПВУ
22/01/2025, Сряда 15:00
0
Фирканият турист катери с джип пистата на Пампорово
22/01/2025, Сряда 14:58
0
Пропя и отнесе здрав хейт с първата си песен
22/01/2025, Сряда 14:55
0
Любовникът му го накълца с брадва, уби го с 40 удара
22/01/2025, Сряда 14:44
1
Съдът постанови окончателно: Доживотен затвор за убиеца от "Соло"
22/01/2025, Сряда 14:40
1
Бомба от ГДБОП: Разбиха престъпна група, ощетила бюджета с милиони
22/01/2025, Сряда 14:14
0
Асен Василев носи отговорност за финансовата криза в държавата, обяви Деница Сачева
22/01/2025, Сряда 14:03
3
Ето защо Тръмп иска Гренландия
22/01/2025, Сряда 14:00
2
Ето защо никога не пие
22/01/2025, Сряда 13:58
0
Тошко Йорданов: Финансовото състояние на държавата е много тежко
22/01/2025, Сряда 13:54
1