Лятото идва! По-добре вижте как се прави тази вкусотия за горещите дни: Разкошен италиански домашен сладолед
08 Април 2017, Събота, 13:51 ч.
Този десерт може да се приготви и с други плодове - малини, къпини или други.
Лятото идва! Дните ще стават от топли, по-топли, че дори и непоносимо горещи. Точно по тази причина е хубаво да се запасите с достатъчно добри идеи за разхлаждане.Една от тях е този разкошен италиански домашен сладолед.
А ето и как се прави:
Необходими продукти:
жълтъци – 4 бр. яйца – 2 бр. цели
маскарпоне – 250 г.
сладкарска сметана – 350 г висок процент
шамфъстък – 1 ч .ч.
розова вода – 1 с.л.
плодове – 450 г пресни (по равно количество ягоди и череши)
КУЛИ ОТ ЧЕРЕШИ
череши – 200 г
захар – 3 с.л.
лимонов сок – 1 с.л.
Начин на приготвяне Приготвя се кейкова форма 27/13 см с фолио, което да излиза отстрани като дръжки за по-лесно изваждане на сладоледа от формата Шамфъстъкът се запича на сух тиган при непрекъснато разбъркване. Охлажда се и се оставя настрани. Разбиват се яйцата и жълтъците и пудрата захар с тел за разбиване.
Поставят се на водна баня при умерена температура и при непрекъснато разбъркване с телената бъркалка се довеждат до гъст крем. Това отнема около 15-18 минути. Охлаждат се като периодично се разбъркват. Охладената сметана се разбива на твърд сняг.
Охладената яйчена смес се поставя в голяма купа и на порции се прибавя маскарпонето, разбитата сметана, половината от плодовете, лъжицата розова вода и част от шамфъстъкът. Разбърква се и се излива в приготвената форма. Отгоре се допълва с другата част от плодовете и ядките. Формата се поставя във фризер за 1 нощ.
За по-лесно отстраняване на фолиото самата форма се потопява в съд с топла вода за няколко минути, сладоледът се изважда върху подходящ поднос и се отстранява фолиото. Нарязва се на парчета с нож потопен в топла вода, като след всяко разрязване ножът се избърсва с домакинска хартия.
КУЛИ ОТ ЧЕРЕШИ: Към почистените череши се добавят захарта и лимоновият сок, пасира се в блендер. Сместа се поставя в широка цедка, за да се отделят люспите им. Получава се гъст сос. Залива се върху чинията се сервиране и отгоре се поставя сладоледът. Забележка: Ако в момента не се разполага с розова вода, може да се ползва портокалова такава или само ванилия екстракт. В момента на приготвянето на рецептата съм ползвала пресни плодове – ягоди, череши и боровинки.
В категории:
Лайфстайл
С тази царска запеканка със зеле и кайма впечатлявам всички гости
Ако си мислиш, че си играч - стани змийски дояч
Световна сензация: Твърдят, че Ружа Игнатова е жива и се крие в...
Спортна България скърби
Урсула фон ден Лайен: България и Румъния ще влязат изцяло в Шенген
Филм за героизма и успеха на Цанко Цанков във водите на Тихия океан може да гледате на 8 декември
22/11/2024, Петък 16:41
1
Лоша новина за пушачите – цигарите поскъпват сериозно
22/11/2024, Петък 16:39
1
Ето кои са първите проститутки в България
22/11/2024, Петък 16:24
1
Ако си мислиш, че си играч - стани змийски дояч
22/11/2024, Петък 16:20
2
Смени си зъбите за 160 000 долара
22/11/2024, Петък 15:54
1
Три неща, които "изтриват" няколко години от ЕГН-то
22/11/2024, Петък 15:40
0
Канят пак Зуека за водещ в Капките?
22/11/2024, Петък 15:31
0
Урсула фон ден Лайен: България и Румъния ще влязат изцяло в Шенген
22/11/2024, Петък 15:23
1
След сигнали за насилие: Уволниха учителка в детска градина
22/11/2024, Петък 15:20
1
Направете това, за да намалите разхода на гориво
22/11/2024, Петък 14:59
1
ОДК-Несебър организира урок по добрина за малките ученици от СУ "Любен Каравелов"
22/11/2024, Петък 14:40
0
Главчев за Шенген: Финалното решение ще бъде взето декември, нещата вървят по план
22/11/2024, Петък 14:26
4