Шеф Андре Токев: България може да даде много на Европа
24 Януари 2017, Вторник, 12:52 ч.
Автор: Флагман.бгКулинарният гуру търси и преоткрива стари рецепти и типични вкусове - чак до траки и римляни
На богата палитра вкусни творения, излезли изпод майсторските ръце на шеф Андре Токев, се насладиха гостите на Средиземноморски ресторант "Салини" в Гранд Хотел и СПА "Приморец".
Кулинарният гуру предложи на своите гости специално 5-степенно меню, вдъхновено от българската национална кухня.
Част от него бе полска салата с горчица от смокини, козе сирене и лютеница по рецепта на баба му, но приготвена с мариновани чушки; мешана скара – но рибна – с кюфте от раци, кебапче от скариди и мини пържолка от калкан; рагу от морски дарове, магданозено пюре в стил „Балотин“ с патешки дроб и сос от ракия и стафиди, млечно телешко, бобена чорба с български трюфели, лук печен в сол; фламбирана катма… Ако сте пропуснали вкусното събитие, то проверявайте често събитийния календар с концепция Let’s Get PRIM на Гранд Хотел и СПА „Приморец“ – следващата изненада се подготвя.
Днес всички познават шеф Андре Токев като част от журито на MasterChef, единствен носител за Източна Европа на диплома Global Masterchef Degree, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), президент за България и жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or, ловец на храна в едноименното телевизионно предаване, собственик на ресторант ANDRé, щастлив съпруг на Мария и баща на две дами - Елиза на 22 и Ренате на 28 години. Надникнахме зад познатото - и открихме един безкрайно положителен, мултикултурен Човек.
Шеф Андре Токев е роден в Лайпциг, Германия, в семейството на българин и германка. Когато идват да живеят в България, за него езикът е труден. Учи го заедно с майка си. В тийнейджърските му години, семейството е живяло и в Алжир. Всичко това дава на Андре много богата палитра култури и вкусове. Популярният по света и у нас днес кулинар, споделя с усмивка: "Като малък, обичах да ям. Сега, разбира се, също обичам. Гледах какво готвят бабите ми - в Германия и България - разнообразни, нестандартни неща, с богат вкус. Увлякох се. Сестра ми беше по-малка и съответно дегустираше първите ми творения. После, когато дойде време да избирам професия, избрах това да е хобито ми - готвенето. Така си гарантирах радост всеки ден."
Шеф Токев предложи на своите гости специално 5-степенно меню, вдъхновено от българската национална кухня
"Няма по-хубаво нещо от това, да се съберем на маса с хубава храна. Това за нас е традиция - събота и неделя си организираме семейни обеди и вечери" - допълва шеф Токев. Определя храната като ритуал. Ако се прибере от работа в 23:30 вечерта, с радост отново запрята ръкави и спретва нещо бързо за хапване и у дома. "Прибавете и чаша вино, разговор и забавлението е гарантирано" - казва Андре. За него ключът към добрия и вкусен живот е в умереността и качеството.
За работата си в БАПГ - Българската асоциация на професионалните готвачи споделя, че са минали години, да променят навиците и мисленето - да има гласност на национално и интернационално ниво, каква хубава професия е готвенето. Провеждат обучения, състезания и различни инициативи, насочени към обогатяване знанията и уменията на готвачите в България.
"Ако има нужда от нас, тук сме" - казва шеф Токев на въпрос биха ли помогнали с иновиране на менюто в детските градини и училища. Допълва, че шеф Манчев вече е правил опити в тази посока, но статуквото за момента не поддава на промяна. В този ред на мисли, споделя интересно гостуване, което е имал с Ути Бъчваров в САЩ. Двамата получават покана да отидат там, за да се запознаят отблизо с инициатива на Мишел Обама.
През 2009 г. вече бившата Първа дама на САЩ превръща Южната морава на Белия дом в градина, в която наравно с нея се трудят ученици. Това е стъпка в посока рационално и качествено хранене на децата, за което тя дава своя собствен пример. На различни места из Америка се създават опитни градини, в които деца от различна възраст полагат грижи за собствена реколта, под ръководството на опитни агрономи. Учениците имат възможност и да готвят в специални кухни. Организират се и посещения до ферми, където децата могат да натрупат още опит в работата на терен.
Сменяме темата, с поглед към Стария континент и нашето място в него. "България може да даде много на Европа. Трябва да се развиваме в посока селско стопанство, промишленост. Нашият климат примерно, е много по-различен от този в Германия. Оттук следват и различният вкус на зеленчуците, виното. Развитие има, трябва да сме търпеливи и всичко да постигаме дружно" - споделя шеф Токев.
"В България трябва да развием регионалността - всеки регион да е познат със свои ястия и продукти. В предаването "Ловци на храна" правим точно това - търсим и преоткриваме стари рецепти и типични вкусове - чак до траки и римляни. Дълбоките корени на историята ни са чудесна причина да развием и кулинарния туризъм в България. Не трябва да си завиждаме, а да си помагаме. Развие ли се примерно потенциала на български продукт в чужбина, това е добре за всички."
Продължава с позицията си в живота като цяло: "Всеки трябва сутрин като стане, да се сети за надписа на Народното събрание "Съединението прави силата" и с тази мисъл да върви през живота си. Да гледа себе си, да се развива, да е позитивен, да се усъвършенства."
"Сравняваме се със Западна Европа, но не и със стреса, на който са подложени хората там. А ако се сравним с Африка примерно? Нещата не са толкова отрицателни, колкото мислим - напротив. Трябва позитивизъм. Една от любимите ми фрази е, че не е нужно да си милионер, за да се чувстваш такъв" - допълва шеф Токев - един безкрайно положителен, усмихнат и любопитен Българин, с път, преминал през многобройни държави и ресторанти.
Днес? Продължава да твори неуморно, но и учи и открива уникални продукти, ястия, хора.
ОДК-Несебър организира урок по добрина за малките ученици от СУ "Любен Каравелов"
Ето кой ще печели „Биг брадър"
Обесилият се полицай оставил предсмъртно писмо?
Ако си мислиш, че си играч - стани змийски дояч
След сигнали за насилие: Уволниха учителка в детска градина
Ако си мислиш, че си играч - стани змийски дояч
22/11/2024, Петък 16:20
0
Смени си зъбите за 160 000 долара
22/11/2024, Петък 15:54
0
Три неща, които "изтриват" няколко години от ЕГН-то
22/11/2024, Петък 15:40
0
Канят пак Зуека за водещ в Капките?
22/11/2024, Петък 15:31
0
Урсула фон ден Лайен: България и Румъния ще влязат изцяло в Шенген
22/11/2024, Петък 15:23
0
След сигнали за насилие: Уволниха учителка в детска градина
22/11/2024, Петък 15:20
1
Направете това, за да намалите разхода на гориво
22/11/2024, Петък 14:59
1
ОДК-Несебър организира урок по добрина за малките ученици от СУ "Любен Каравелов"
22/11/2024, Петък 14:40
0
Главчев за Шенген: Финалното решение ще бъде взето декември, нещата вървят по план
22/11/2024, Петък 14:26
2
С тази царска запеканка със зеле и кайма впечатлявам всички гости
22/11/2024, Петък 14:20
0
Европрокуратурата разследва финансова злоупотреба при реставрация на българска църква
22/11/2024, Петък 14:00
0
Световна сензация: Твърдят, че Ружа Игнатова е жива и се крие в...
22/11/2024, Петък 14:00
2