Как храната уврежда мозъка ни
19 Октомври 2016, Сряда, 23:04 ч.
Източник: Блиц.бгВисокият прием на въглехидрати може да е вреден, защото те влияят върху метаболизма на глюкоза и инсулин
Въглехидратите, било то и бавните, са „тихи убийци“ на мозъка. Те увеличават опасността от деменция, депресия, епилепсия и главоболие, смята американски невролог, цитиран от в. „Дейли мейл“. Д-р Дейвид Пърлмутър препоръчва храната ни да е като на предшествениците ни – с повече месо и мазнини.„Произходът на мозъчните заболявания в много случаи е предимно хранителен“ – пише д-р Пърлмутър в новата си книга „Зърнен мозък: Изненадващата истина за пшеницата, въглехидратите и захарта – тихите убийци на мозъка“.
Решението според него е да се върнем към мазнините, които трябва да съставят до 75 процента от храната ни. Въглехидратите трябва да са само 5 процента, а протеините да се запазят на сегашното ниво от 20 процента.
Всъщност човешките гени са еволюирали преди хилядолетия, за да се справят с мазна храна без въглехидрати. Въпреки това ние ядем точно на обратния принцип. Затова д-р Пърлмутър препоръчва безглутенова диета без зърнени храни.
Според него диетата с малко мазнини е отговорна за повечето от съвременните болести.
„Хората получават мозъчно разстройство и очакват някакво бързо вълшебно лечение. Те искат да бъдат лекувани симптомите, без да се стига до проблема, предизвикал заболяването. Всъщност храната и начинът на живот играят огромна роля за човешкото здраве“ – каза д-р Пърлмутър.
От научни изследвания е известно, че храната с много въглехидрати може да увеличи риска от деменция. Възрастните, които наблягат на въглехидратите, например е три пъти по-вероятно да развият леко когнитивно увреждане, което е свързано с по-висок риск от деменция. Най-малко от когнитивно увреждане са застрашени хората, които поемат много „добри“ мазнини, като тези в ядките и полезните мастни киселини. Рискът при повечето протеини (под формата на месо и риба) е по-малък.
„Високият прием на въглехидрати може да е вреден, защото те влияят върху метаболизма на глюкоза и инсулин“ – каза авторът на изследването Роузбъд Робъртс от клиниката „Мейо“.
Друго изследване доказа, че високите нива на захарта е възможно да пречат на мозъка да я използва. Подобно нещо се наблюдава при диабет тип 2. Възможно е те да засягат кръвоносните съдове в мозъка и да допринасят за развитие на бета амилоидни плаки, които са токсични за мозъка и са характерни за хората с Алцхаймер.
Други специалисти изтъкват, че високият процент на мазнини и протеини също е свързан с рискове, основно за сърдечносъдовата система.
Ще закрият ли Комисията за досиетата? Няма ДС, а 10 млн. лева потъват в нищото
Правителственият "Еърбъс" лети за Оман да прибере освободените моряци
ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса
Професор го "уби"
Бившият президент на Салвадор почина в изгнание
Продължава ли затоплянето на времето?
23/01/2025, Четвъртък 07:36
0
Силно земетресение удари...
23/01/2025, Четвъртък 07:10
0
Ще дърпа ушите на охраната си?
22/01/2025, Сряда 21:58
0
Скандалът с него продължава
22/01/2025, Сряда 21:36
5
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат"
22/01/2025, Сряда 21:12
2
ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа
22/01/2025, Сряда 21:00
0
Отиде на гости и веднага извади...
22/01/2025, Сряда 20:48
0
Махат тирето
22/01/2025, Сряда 20:25
4
Те не могат да пият
22/01/2025, Сряда 20:00
0
Земетресение в съседна страна
22/01/2025, Сряда 19:33
0
Отиде си твърде млад
22/01/2025, Сряда 19:12
4
Коментира визията на Мелания Тръмп
22/01/2025, Сряда 18:45
1
Ми добре бе .