Забравете, че ядете витамини, ако напълните тавата със зеленчуци
02 Юли 2016, Събота, 20:59 ч.
Вижте тези правила за готвене и го спазвайте, иначе хапвате само фибри без полезни свойства
Плодовете и зеленчуците са безценен източник на енергия за организма. Най-пълноценни и хранителни са сурови. Готвенето отнема от здравословната им сила, но е неизбежно, особено при зърнените храни, бобовите, месото, рибата.
Как да запазите обработената храна максимално жива
Температурата убива витамините. Водата, въздухът, мазнината, притоплянето и времето, прекарано в хладилника след приготвяне на храната, също. Но се отразяват по различен начин на отделните полезни вещества и елементи.
Минералите в храните са относително устойчиви на термична обработка. Тяхното съдържание по правило остава почти непроменено в сурово и сготвено състояние. Отнася се за калция, фосфора, магнезия, желязото, цинка, натрия. Калият обаче е изключение. Макар и незасегнат от температурата, се отделя при контакт с водата в бульона и соса на ястията. Затова не се лишавайте от тях в чинията, намерете им приложение под формата на основа за заливки, приготвяне на пюрета или гозби с ориз.
Витамините за разлика от минералите са силно чувствителни при готвене. Колкото по-бързо ги сготвите и изядете, толкова по-добре.
Витамините А и E не обичат мазнината. Черният дроб, богат на тези вещества, печете на скара или на фурна с много малко мазнина и го пазете от екстремните температури. Избягвайте да го слагате в тигана с два пръста олио. Същото се отнася за листните зеленчуци. Задушавайте ги за кратко и пестете мазнината. Чупливите нокти и сухата ви кожа ще бъдат благодарни.
Рибата няма претенции към температурата на обработка, но съдържащият се в нея витамин D също не може да оцелее, полят обилно с мазнина. Печете рибата на скара и приемът ви на безценното за костите и зъбите органично вещество е гарантиран.
Витамините от група В са чувствителни към продължителния контакт с водата и високите температури на готвене. Отделят се в бульона при варенето на месото, картофите, доматите, лещата. Съдържат се в големи количества в хляба и тестените изделия благодарение на маята. За да използвате рационално количествата от комплексния витамин, избягвайте да препичате домашния хляб, извадете го от фурната още щом коричката започне да покафенява. И не забравяйте за водата – не киснете обелените картофи и овесените ядки продължително.
Не съкращавайте времето за готвене на месото, за да избегнете загубата на ценния витамин В12. Добре сготвеното месо може би съдържа по-малко количество от него, но е по-безопасно за консумация.
Оризът също е богат източник на витамин В1 и респективно го губи в контакт с водата. Ако не е изрично отбелязано на опаковката, не измивайте ориза преди готвене. Дори една вода е достатъчна, за да ви лиши от 1/4 от витамина в тази зърнена култура.
Витамин С също не се разбира с водата, с въздуха и с високите температури. За да избегнете загубите при готвене на плодовете и зеленчуците, използвайте минимално количество вода. Ако варите зелето в съотношение 1 към 4 в полза на водата, обърнете пропорциите. По този начин може да запазите близо половината от съдържанието на витамин С в храната. Не белете кореноплодните зеленчуци, ако е възможно. Така до 65% от съдържанието на този витамин ще се запази.
И не забравяйте някои основни правила за максимално запазване на витамините в храната:
Задушавайте, не варете. Варете, не пържете.
Не режете на дребно. Колкото по-големи са зеленчуците в тенджерата или тигана, толкова по добре. Винаги може да ги нарежете на парчета преди сервиране.
Ако трябва да овкусите с мазнина, направете го преди сервирането.
Добавяйте зеленчуците във вече вряща вода или към края на готвенето, не ги оставайте да се киснат, докато водата на котлона се загрява.
Не притопляйте храната. Старайте се да я консумирате прясно сготвена. Колкото по-често я подгрявате, толкова повече витамини губите.
Съхранявайте пресните плодове и зеленчуци в хладилник, но не повече от 3-4 дни. А сготвените не повече от 24 часа. След този период те губят близо 1/4 от съдържащия се в тях витамин С, а след два дни – близо половината. /сп. "Рецепти за здраве"
В категории:
Здраве
Удар: Закопчаха дясната ръка на петричкия Ескобар
Заради грипа: Спират свижданията в болниците във Варна
Невероятно вкусна салата „Дракон“, която ще замени всички други на трапезата
2653 лв. на месец са достатъчни за издръжката на тричленно семейство, смята КНСБ
Министърът на туризма Мирослав Боршош се срещна с посланика на Кралство Мароко
Лоши новини за шофьорите. С колко поскъпнаха горивата
23/01/2025, Четвъртък 15:00
0
Известен инфлуенсър почина, докато му правят татус на гърба
23/01/2025, Четвъртък 14:40
0
Синоптик посочи на коя дата през февруари снегът се завръща
23/01/2025, Четвъртък 14:20
0
Удар: Закопчаха дясната ръка на петричкия Ескобар
23/01/2025, Четвъртък 14:00
2
Бившата му стана астроложка
23/01/2025, Четвъртък 13:40
2
Бивш затворник разби стена и ошушка оборота на автомивка
23/01/2025, Четвъртък 13:20
0
Невероятно вкусна салата „Дракон“, която ще замени всички други на трапезата
23/01/2025, Четвъртък 13:00
0
2653 лв. на месец са достатъчни за издръжката на тричленно семейство, смята КНСБ
23/01/2025, Четвъртък 12:40
3
Тръмп назначи за директор на "Сикрет сървис" агента, който го прикри при стрелбата в Пенсилвания
23/01/2025, Четвъртък 12:20
0
Нов обрат по делото за нарязаната Дебора! Намесиха политиката
23/01/2025, Четвъртък 12:00
3
ВСС прекрати процедурата по избор на главен прокурор
23/01/2025, Четвъртък 11:59
0
Важно от министър Петкова за бюджета. Обяви ключова дата
23/01/2025, Четвъртък 11:40
3