Пробутват ни майонези без яйца, водещ предлага да се казва Еонеза

В 25% от тестваните марки, в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта, каза Богомил Николов от „Активни потребители”
13 Юни 2016, Понеделник, 11:36 ч.
Имахме подозрение, че олиото се заменя с по-евтина мазнина, но тези опасния не се потвърдиха, каза Богомил Николов от „Активни потребители”
В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца. Това показват данни от изследване на Асоциация "Активни потребители". При 9 проби пък е регистрирано водно съдържание над 60%. В „Тази сутрин“ по бТВ Богомил Николов от „Активни потребители” поясни, че липсата на яйца е констатирана, след като експерти проверили няколко марки майонеза заради подозрения, че олиото се заменя с по-евтина мазнина. Добре, че тези опасния не се потвърдиха, добавя той и уточни, че класическата рецепта за

Наред с това в повечето майонези ще откриете редица Е-та, консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен, разкриват още специалистите.
Съдържат се съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).
В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза още Богомил Николов.
Липсата на яйца в майонезата и наличието на много Е-та бе причината водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян да предложи продуктът вече да се казва Еонеза.
В категории:
Животът






Претърпя тежка злополука
13/03/2025, Четвъртък 22:00
0







Зрителите да очакват пълен шок в Ергенът
13/03/2025, Четвъртък 21:41
2













