Как да сварим яйцата, без да се пукне нито едно
27 Април 2016, Сряда, 21:33 ч.
Сложете сол и оцет във водата, варете на слаб огън в малък съд
Предстои ни едно от най-приятните занимания около печката, което се случва веднъж годишно – варенето и боядисването на голям брой яйца за Великден. Вероятно не сте имали случай досега всички яйца да се сварят, без да се спука нито едно.
Не обещаваме, че ако последвате нашите съвети, ще имате само здрави яйца за боядисване, защото до голяма степен това зависи от самото яйце, но поне ще знаете, че сте направили всичко, което зависи от вас.
1. Използвайте яйца с бели черупки, защото цветовете им ще бъдат по-красиви, отколкото ако трябва да боядисвате жълти яйца. Ако не намирате яйца с бели черупки, тогава потърсете възможно най-светлите жълти яйца за целта.
2. Не варете яйцата в твърде голяма тенджера и по твърде много. В голямата тенджера има шанс яйцата да се удрят едно в друго и така да се счупят. Ако не искате да хабите ток за два пъти или три пъти варене, може да сложите част от яйцата в мрежичка, или да ги разделите с хавлиени кърпи. Друг нелош вариант е да използвате кошничката, в която пържите картофи, или тази, в която задушавате зеленчуци, за част от яйцата. Кърпата на дъното също е задължителна.
3. Добавете във водата сол и оцет. Те също ще предпазят яйцата от напукване, а оцетът ще помогне и за по-лесното им обелване след това.
4. Варете на ниска температура. След като водата кипне, намалете котлона и оставете водата да къкри. Нужни са ви 8-10 минути, за да бъдат готови.
5. Яйцата трябва да бъдат със стайна температура, когато ги слагате за варене. В никакъв случай не допускайте голяма температурна разлика, защото тогава със сигурност повечето яйца ще се напукат.
Най-добрият метод
Според опита на нашите консултанти най-сигурният и лесен начин да сварите яйцата си с минимална фира е следният:
1. Почистете идеално яйцата и, разбира се, ги оставете да бъдат със стайна температура.
2. Сложете ги в неголяма тенджера, покрийте ги с вода и оставете водата да заври. За 12 яйца са ви необходими 1 ? л вода.
3. След като водата заври, махнете тенджерата веднага от котлона и я оставете похлупена за 17 минути.
4. След 17-ата минута извадете внимателно яйцата и ги прихвърлете в купа с ледена вода. Най-добре да има и допълнително лед в купата, защото водата бързо ще се стопли от сварените яйца.
5. След като яйцата се охладят напълно, са готови за боядисване.
С този метод получавате идеално сварени яйца с минимални щети. Опитайте!
Малък съвет:
Ако яйцата ви са с печати върху черупката, вземете мека гъба, сода за хляб и топла вода и ги изтрийте. /mila.bg
В категории:
Животът






Тези три зодии да внимават
18/04/2025, Петък 18:21
0



Не иска да е гей, но...
18/04/2025, Петък 17:41
0

Защо мъжете се държат противоречиво
18/04/2025, Петък 17:21
0

София под полицейска блокада: Арести за издирвани и незаконно пребиваващи
18/04/2025, Петък 17:00
0

Извикаха линейка, защото тя едва не припадна
18/04/2025, Петък 16:41
1

MAX FIGHT 61 се завръща в София с епични сблъсъци на 31 май
18/04/2025, Петък 16:21
0

Най-лесната рецепта за козунак
18/04/2025, Петък 16:00
0

Стана инвалид, минах през всички кръгове на ада
18/04/2025, Петък 15:21
0

Губи майка си на 14 години и се налага да пее в заведения, за да изкарва прехраната си
18/04/2025, Петък 15:21
0

Почина известен бизнесмен
18/04/2025, Петък 15:01
1

bTV намериха заместничка на бременната Натали Трифонова
18/04/2025, Петък 15:00
2