×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коравото сърце на „социалното подпомагане“


Коравото сърце на „социалното подпомагане“
На хиляди пенсионери, пред които „няма инцидентно възникнали жизненоважни потребности“, ще им бъде интересно да научат как да оцеляват
23 Април 2014, Сряда, 07:04 ч.
Автор: Диана СЛАВЧЕВА

Как да се самоиздържа безработен инвалид с мизерните близо 140 лв. на месец, обитаващ разбита барака, нуждаещ се постоянно от лекарства


Варненецът Илия Костадинов е на 63 години. На тази възраст се пенсионират българските мъже в момента. Програмата за реформи, написана от експерти на настоящото Финансово министерство, пък предвижда през 2021 г. и представителите на силния пол, и тези на нежната половинка на човечеството да излизат в пенсия на почтените 65 години.
Но Илия е от тези българи, които още преди да навършат заветната за пенсиониране възраст са връхлетени от многобройни тежки заболявания. Следствие на това са му признати 64% неработоспособност (странно как се изчисляват тези проценти, но това е друга тема) и му е противопоказан тежкия физически труд.

В момента мъжът е трайно безработен и единственият му доход е пенсията, отпусната по инвалидност.

Нейният размер е 139,49 лв. В последните години се налага дълго време да лежи по болнични заведения и да претърпи редица сложни и скъпоструващи операции. Допълнително прекарва известно време и в хосписа в близост до курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“.
Всичко това му коства много разходи и той се принуждава да взима пари на заем, за да посрещне разноските си по хирургичните интервенции, престоя в хосписа и последвалите възстановителни процедури.

Както всеки може да се досети, за всичко това не е получил и стотинка някаква помощ или подкрепа от държавните институции, включително от варненската дирекция „Социално подпомагане“.
Излишно е да споменаваме, че към всичко останало се прибавят и харчовете за скъпоструващи лекарства, както и за подходящата диетична храна, каквато е нужно да приема при неговите диагнози.

Както споделя самият той в своя жалба до нашето Министерство на труда и социалната политика, бива принуден да разчита на високолихвени кредити от нефинансови институции, за да посрещне най-насъщните си нужди, задлъжнявайки все повече и повече без да има представа как ще ги връща занапред.

От дълго време Илия е и без свое жилище, тъй като няма възможност да плаща дори минимален заем. Той е принуден да разчита на помощта на добри хора, като в момента временно обитава една непригодена за жилище барака в местността Сотира с размери 3 на 3 метра! Естествено тя е без ток, вода и отопление. И не става за живеене от здрав човек, камо ли от някой със сериозни здравословни проблеми като него.

Но както казват народните мъдрости – нещастието не идва само.

Така на 12 февруари тази година въпросната съборетина бива разбита вандалски от нагли обирджии, които успяват да откраднат телевизора, мобилния телефон, един фотоапарат и сумата от взети назаем 150 лева, която представлява всички налични парични средства на болния мъж.
Илия изпада в още по-голяма мизерия. Разбитата врата вече не може да се затваря и той се принуждава в най-студените зимни дни и нощи да спи буквално под открито небе. Именно тогава варненецът се обръща с молба за отпускане на еднократна помощ към дирекция „Социално подпомагане“.

Само че удря на камък и на 17 март получава отказ с мотив, че „няма инцидентно възникнали жизненоважни потребности“!
Очевидно това е любимата мотивация на социалните работници. Пак с нея те са блокирали и предишен негов опит да получи еднократна помощ. В края на септември 2012 г. в сухо и безсърдечно писмо варненските чиновници от „Социално подпомагане“ му обясняват надълго и нашироко, че от епикризата му било видно, че заболяванията му са хронични и те частично се реимбурсират от Здравната каса.

Пък и през юни 2012 г. му били изплатени накуп пенсии за минал период от време в размер на 245,88 лв. (ах, колко много пари!). И тази внушителна сума, моля ви се, му била напълно достатъчна. Точно така са си го рекли социалните в официалния си отговор, с който му се казва, едва ли не възмутено: „С наличния финансов ресурс бихте могли да задоволите основни жизнени потребности“.
Та затуй, видите ли, със заповед на директора на дирекцията му отказват еднократна социална помощ, тъй като не били изчерпани „всички възможности за самоиздръжка“.

Бихме искали да попитаме варненските социални работници как точно може да се самоиздържа безработен 63-годишен инвалид с мизерните близо 140 лева на месец, обитаващ разбита барака, нуждаещ се постоянно от лекарства, макар и частично заплащани от Здравната каса, и на когото лекарите препоръчват специфична диета с ястия от нетлъсти меса – телешко, говеждо, агнешко, до 300 г дневно прясна нетлъста риба, повече пресни зеленчуци и други не много евтини продукти?!
И ако наистина в „Социално подпомагане“ - Варна е известен начинът, по който в тази ситуация може да се оцелее, може би на стотици хиляди български пенсионери, пред които „няма инцидентно възникнали жизненоважни потребности“, ще им бъде интересно да научат как става този фокус.

В категории: Лична драма


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
3
Коментара по темата
3.
работник
23.04.2014 15:21:36
0
3
А нашите майки, които получават при пълен трудов стаж по 200 лв и при инцидентно животоспасяващо разболяване за един час плащат по 100 лв., т.е.ние им ги плащаме, какво да правят?! За режийни няма да говорим. Всички пенсионери са така. Ако не сме ние са измрели без време. А ние- работещите бедни?!
2.
социален работник
23.04.2014 12:28:10
2
1
Азащо питате социалните работници и социално подпомагане? Сигурно те са тези които мислят законите за социално подпомагане,те са тези които слагат тавани на социалните помощи.Служителите са много съвестни и какво зависи от тях дават.Може би си мислите , че ще предпочитат да пишат разни глупави писма отколкото да отпущат помощи...?човек ,който не е работил в социално подпомагане не бива да пиши статий,и да прави сензации от неща,който на са верни и не стоят по този начин,Социалните работници не мислят законите те само ги прилагат и правилното им изпълнение имат ежемесечни проверки от Министерството да не би на някой да се пусне с една стотинка повече.Социалните работници който работят в провинцията нямат командировъчни ако трябва да отидат до някое село при човек подал моба за соц. помощто , пътните са за тяхна сметка.А може да поговорим и за другите помощи като например детските ,частниците масово си декларират доходи каквито си искат за да се вместят до тава на помощта, хора с хотели и магазини получават детски, като декларират по-ниски доходи и от служителите които работят при тях.Единствено не могат да си укрият доходите хора който работят в държавният бюджет, но не че са по-богати, а не могат даги скрият излъжат.
1.
Gocho
23.04.2014 11:12:37
1
24
Майка ми, която живее на село, ме помоли да попитам родните политици следното: Защо тя, при четиридесет годишен трудов стаж получава 200 лева пенсия, а нейната съседка – пенсионираната поради неизлечим алкохолизъм англичанка, взема пенсия от 2000 лева? И кое се цени и заплаща повече – това цял живот да тъчеш на дървени станове китеници от естествена вълна , с които директорите на завода, с гордост да обикалят света по панаири и изложби, или да нареждаш в кашони пакети със салфетки и тоалетна хартия? Та майка ми се интересува, къде се губи тази нула в нейната пенсия ?!
И тъй като политиците ни са прекалено заети с велики дела, ще се опитам да и отговоря аз.
Нулата, която липсва в пенсията ти, майчице, са самите наши политици. Те са една голяма закръглена, мазна нула. Всичко некадърно, неможещо и крадливо, майко, се насочи към политиката. И много успяха. Лъжат и мамят народа си и си спомнят за него, единствено когато се молят той да продължи да е все така наивен и да вярва в лъжливите им обещания. Те вече не мислят за себе си, майчице, а за деца, внуци, и правнуци. И тези политически нули, с нулевата си загриженост към народа, са причина за липсващата нула в пенсията ти, майчице !
Сега, когато пиша това, зная какво правиш майко. Със собствено направената си количка отиваш в гората за съчки. В същото време 120 килограмовата ти съседка , е усилила климатика, гледа на огромна плазма някакво кулинарно предаване, налива си във водна чаша уиски, замезва с прошуто, и от време на време се провиква – God save tne Queen !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори