×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тотомилионерът ще загуби поне 1 милион лева от новата схема за изплащане


27 Юли 2015, Понеделник, 13:15 ч.

Кметският зет Нинджата няма право на парите накуп, а ще ги получава в продължение на 7 години, но без лихва
Новите правила за изплащане на печалбите от тотализатора ще ощетят с минимум 1 млн. лева най-новия тотомилионер. В 59-ия тираж на играта "6 от 49", изтеглен в четвъртък, късметлия от Благоевград спечели джакпота в размер на 7 095 423 лв., но няма да получи сумата веднага, а в рамките на 7 години, през които няма да вземе от тотализатора и стотинка лихва за своите пари.Новата схема на Спортния тотализатор (БСТ) влезе в сила на 10 май. Фишът за най-популярната игра - "6 от 49", поскъпна, като залогът стана с 15 ст. повече - 85 ст., а второто теглене в тази игра отпадна. За "5 от 35" увеличението на фиша бе с 5 ст. - до 50 ст., като от тази игра бе премахнат "Втори тото шанс". Главната новост беше въвеждането на минимален джакпот за "6 от 49", който стана 10 пъти повече - 1 млн. лв. Само дето няма да се изплаща накуп, посочва segabg.com в обширен анализ.

На спечелилите не се оставя право на избор - те получават първоначално 500 000 лв., а остатъкът ще им се превежда ежемесечно по минимум 30 000 лв. в рамките на максимум 7 години.

"Ако сумата е много голяма, тогава месечната вноска ще бъде увеличена така, че да може да се изплати до края на 7-годишния срок. В противен случай печелившият ще получава по 30 000 лв. всеки месец, докато не се събере крайната сума", обясни пред "Сега" при въвеждането на новите правила изпълнителният директор на тотализатора Дамян Дамянов.

В случая с последния тотомилионер - когато получи първоначалните 500 000 лв., от джакпота ще останат 6 595 423 лв. При 30 000 лв. месечно благоевградчанинът ще трябва да чака точно 18 г. и 4 месеца, за да си вземе цялата сума. Затова при него ще се задейства клаузата, според която месечната вноска ще бъде увеличена, за да се вмести в рамките на 7 години. Така че тотализаторът трябва да превежда на човека по 78 516.94 лв. във всеки от 84-те следващи месеца.

Уловката в случая е, че благоевградчанинът, както и всички бъдещи тотомилионери, няма да получи и стотинка лихва за остатъка от джакпота, който ще му се изплаща разсрочено. Това означава пропуснати ползи, т.е. пари, за тях. Но не и за тотализатора, който е двойно облагодетелстван - веднъж, защото получава на практика безлихвен кредит от печелившия, и втори път, защото има възможност да изкара още пари от въпросния остатък най-малкото като го внесе в банка за лихви в своя полза.

Мотивът за въвеждане на новото правило е доста интересен. Според шефа на дирекция "Информационни и комуникационни технологии" в тотализатора Веселин Кюркчиев изследвания са показали, че "бързото забогатяване при тотопечалба крие рискове за печелившия"

Затова разсрочването на изплащането на джакпота защитавало такива хора. Проблемът е, че в новите правила не се предвижда да бъдат питани самите печеливши как искат да си вземат парите. В САЩ, например, също има практика за изплащане на печалбите на вноски, но там е въпрос на избор. Ако някой желае да си вземе всичко накуп, лотарията му изплаща някъде около половината заради дължимите данъци. Ако обаче човекът се съгласи на разсрочено плащане, ще си получи целия размер на печалбата в рамките на 20-ина години, без да дължи данъци при това.

У нас изпълнителният шеф на тотализатора Дамянов твърди: "Няма да начисляваме и плащаме лихва върху спечеленото от съответния участник, защото данъкът върху тези пари го плащаме ние, макар участникът да е освободен от данък."

По закон обаче печалбите се гарантират от държавата и се освобождават от държавни и местни данъци.

С данък или без данък, новите тотомилионери ще имат пропуснати ползи. Най-кошмарният вариант е да се случи голяма инфлация и след година-две съществена от техните пари да се стопят заради обезценката им. Но да не сме толкова черногледи. Да приемем също така, че човекът няма да вложи парите в бизнес или в акции с висока доходност, а просто ще мине на най-разпространения вариант - да внесе парите в банка. Тогава пак ще търпи загуби от пропуснати ползи, и то големи.

Да речем, че новият благоевградски тотомилионер реши да внесе своите 500 000 лв., които ще вземе накуп от тотализатора, на годишен влог с ежемесечно изплащане на лихвата (разбира се, съществуват и други схеми - с дългосрочни влогове, при които лихвите са и по-високи). Понастоящем максималната лихва, предлагана от банките в България по такъв депозит, е 2.07% годишно. Това ще му носи по 862.50 лв. месечно, или 10 350 лв. годишно, като се удържи 8% данък върху лихвата. Разбира се, нека в този случай не забравяме, че човекът ще получава от тотализатора и по 78 516.94 лв. всеки месец до изтичане на седемте години и евентуално може да ги прибавя към влога си.

Да разгледаме обаче случая, в който щастливецът от Благоевград можеше да си вземе целия джакпот от 7 095 423 лв. Ако тази сума се внесе при същите условия (2.07%), тя ще носи 146 874.32 лв. ефективна лихва годишно (след платения 8% данък), или по 12 239 на месец. Иначе казано - за 7 години тотомилионерът щеше да добави към своя джакпот още 1 028 120 лв. от лихви

Този милион обаче на практика се печели от БСТ. Защото тотализаторът е свободен да оперира с останалите у него пари от джакпота както намери за добре - от вноска в банка (при това за държавна фирма лихвите ще са далечe по-благоприятни) до влагане на сумата в някакъв проект, се отбелязва в анализа на "Сега".

В категории: Бизнес


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
Бурсука Бурсука
29.07.2015 15:29:29
1
0
Браво Флагмани вдигайте шум и нека да се знае че уж милионер ,ама не точно ,щом се рекламира джакпот да дават парата на куп,не капка по капка,,Вдигайте шум и нека или да оправят тая безмислица или да спрат да играят тото хората
3.
Не печели
27.07.2015 14:54:14
2
3
Живи да ги оплачеш и Нинджата и следващите тотомилионери! Провален живот отвсякъде. А на мене нищо няма да ми вземат. Кой е по- добре сега,а!?
И друго - пускането на фиш и печеленето е доброволно!
2.
IVA IVANOVA
27.07.2015 11:09:01
3
16
Поне с тези пари да си оправят тотопунктовете в малките населени места - лятото вътре термометъра показва близо 50 градуса, а зимата е голям клинч, няма тоалетна, а на всичкото отгоре имало лимит за ел. енергия. Да иде директора на тотото да работи в такива условия!
1.
_nib_
27.07.2015 10:33:07
0
35
Това беше целта с промяната на правилата на тотото.По тая логика ако реша случайно вече да пусна фиш,трябва да го плащам не наведнъж а разсрочено по стотинка на месец.Ама щом има баламурници да играят и тотото ще го има.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори