×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преди Великден: Свещеник гони вдовица с две деца от църковен приют


Преди Великден: Свещеник гони вдовица с две деца от църковен приют
Отецът казал, че никой не може да му нарежда колко да стои семейството в приюта, понеже БПЦ е независима институция
08 Април 2015, Сряда, 21:34 ч.

Не обичам журналисти и микрофони, не давам интервюта, казал отец Емануил по повод болната нещастница

33-годишната болна вдовица с две деца трябва да напусне църковен приют до няколко дни в навечерието на Великден по нареждане на свещеник. Жената и едното й дете са болни, а сметките й са запорирани заради дългове. Срокът на престоя й в приюта можел да бъде удължен, но понеже тя се оплакала пред медиите за неволите си, отецът й дал ултиматум от 10 дни, съобщава belejnik.bg.
До 2009 година Милена Стоянова Събева е щастлива съпруга и майка на двегодишно момченце. Тя и съпругът й Георги Събев живеят в общинско жилище. Георги е електротехник и съумява да подсигури на семейството си сносен живот. Всичко върви нормално, докато не ги сполетява катастрофа.

В злощастния ден фамилията се връща от Варна със собствената си кола. Кара я шофьорка, наета от семейството. Преди да влязат в Добрич ги връхлетява луксозен джип, който кара с 250 км/ч. От удара майката и момченцето изхвърчат на десетки метри от пътя. Джипът избягва от местопроизшествието. „Не помня нищо. Намерил ни овчар и извикал линейка. Лекуваха ни в болница "Света Ана" във Варна. Била съм три месеца в кома, а синът ми е бил в кома месец”, разказа Милена.

Съпругът Георги оцелява без видими поражения. Милена обаче се възстановява трудно и бавно. За лечението й отиват всички спестени пари на семейството. Само за така необходимите стволови клетки трябва да дадат 5 хиляди лева. Налага се да продадат колата и всичко ценно. Парите пак не стигат, започват да вземат назаем, затъват в дългове. Междувременно водачът на джипа е издирен, но следствието доказва, че е виновна наетата от семейството шофьорка, защото карала бавно. Ражда се дъщеричката. Съпругът е няколко пъти в прединфарктно състояние. Малкият Симеон се разболява от астма. Борчовете растат. През 2013 година Георги получава инфаркт и умира на 47 години.

„Дължахме много пари на Жилфонд – наем, консумативи. Само сметката за ток беше 3 500 лева”, продължава тъжния разказ Милена. Тя взема 2000 лева бърз кредит, за да плати част от борчовете. Парите стигат само за дълговете към частни лица. Десетина дни по-късно тя е изгонена от общинското жилище заради неплатени сметки. Багажът й е заключен като залог, че когато намери пари, ще си плати и ще го прибере. Без пари, без дрехи, без дом Милена моли за помощ майка си, но тя отказва да я приюти, защото вторият й съпруг не позволявал. За кратко младата жена живее при баща си. Една нощ обаче той се напива и ги изгонва.

От шест месеца майката, 4-годишната Маринела и 7-годишният Симеон са подслонени в приюта към храма „Света Троица” в Добрич. И там обаче има сблъсъци. Момченцето е първокласник. Църквата има договорености с училище „Стефан Караджа”, но Милена го записва да учи в училище „Христо Ботев”.

Живеещите в приюта са задължени да работят на нивите на църквата. Майката обаче няма на кого да остави децата и отказва да ходи с тях да копае. Един ден припаднала в приюта. От църквата й плащат медицинския преглед. Лекарите й откриват миома. Жената обаче не е здравноосигурена и не може да бъде оперирана. Другата възможност е да плати 200 лева, но тя разполага само с 85 лева детски, които отиват изцяло за основните нужди на малките. Няма с какво да купи дори лекарства за астмата на малкия. В същото време дългът й към банката с лихвите е станал 5 500 лева. Съдия-изпълнител запорирал сметките й и обяснил, че щом тръгне на работа, ще й спират половината от заплатата.

Милена усилено търси работа, но няма квалификация. Преди време е работила като шивачка и чистачка. „Навсякъде ми искат компютърни умения”, обясни тя. Записала се на трудовата борса и в момента кара безплатно компютърен курс. Заради това, че не ходи да копае и продължава да стои без работа Милена получава ултиматум от отец Емануил, който управлява приюта. „Каза ми, че щом синът ми завърши училище през май, трябва да напусна”, обясни жената.



Според изданието, отец Емануил не знае колко точно са настанените в приюта. „Защо трябва да говорим само за Милена”, казал той. „Не давам интервюта, не обичам да говоря с журналисти”, заявил той и настоял да бъде изключен диктофонът. След това споделил, че няма никакъв срок за престой, защото са независима институция и сами си определят правилата. Помолен да помисли за някакво решение на проблема с Милена, отецът казал: „Нейният изход е защитено жилище!”. Накрая божият служител обещал да съдейства и разговорът приключи.

Веднага след снимките на майката с децата пред приюта, обаче, отец Емануил извикал Милена на разговор на четири очи. „Даде ми десет дни срок да напусна, защото съм извикала журналисти”, изплака по телефона нещастната жена. „Ако остана на пътя, ще ми вземат децата. Нямам никого. Вече нямам сили да вярвам в чудеса”, хлипаше отчаяната вдовица. 

В категории: Лична драма


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
!
09.04.2015 00:11:23
2
1
Имам огромни съмнения в реализма на ситуацията. Как така ги блъска джип с 250 км/ч и всички са оцелели?!?!?! Какъв е бил този джип, който след катастрофа с такава скорост е в състояние да се движи?! Още по-интересно е какъв киборг е бил шофьора на джипа....Що за майка и баща има тази жена?! И защо като единствено църквата им е подала ръка тя сега вика журналисти?!?!? Ами напълно нормално е всички в приюта да вършат някакви задължения, за да може той да функционира. След като знае правилата на приюта защо е записала сина си в друго училище?! И накрая като прочетеш, че източник е Лична драма и ти става ясно.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори