×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След като правителството на БСП отряза проекта за "Богориди", Община Бургас отново търси финансиране


След като правителството на БСП отряза проекта за "Богориди", Община Бургас отново търси финансиране
Проектът за реконструкция на бул."Богориди" има сериозен шанс да бъде одобрен. Финансирането се очаква по ОП "Региони в разстеж"
Тема в развитие
виж още
скрий
04 Март 2015, Сряда, 10:37 ч.
Автор: Георги ДИМИТРОВ

Година след отказа на стария кабинет да финансира инициативата от администрацията се надяват този път проектът им да бъде одобрен
Община Бургас отново ще кандидатства за финансиране с проекта за ул. "Богориди", съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Той е готов още от 2013-та, но не успя да влезе в програмата за благоустрояване на общественозначими градски пространства, поради изчерпване на средствата в нея. Макар и тогава да не бе изречена причината, бе ясно, че това се случва по политически признък.

Сега плановете на Общината са да търси свеж ресурс за реконструкцията на тази любима пешеходна улица от новата Оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020".

Към настоящия момент "Богориди" се ползва като пешеходна зона с автомобилни пресичания по ул. "Лермонтов", ул. "Фотинов", ул. "Цар Симеон І" и ул. "Демокрация". Настилката е от два цвята бетонови плочи и павета. В зоните на пресичане с транспортните улици пешеходната настилка е прекъсната от трасето на транспортната асфалтова настилка. Цялата улица е в режим на ансамблов паметник на архитектурата, но за съжаление са останали единични сгради архитектурни паметници. "Богориди" има предимно търговски и рекреативен характер с голям пешеходен поток, особено през летните месеци. Уличното осветление е неравномерно разположено. Състои се от разнотипни осветителни тела, някои от тях окачени по фасадите. Озеленяването е недостатъчно, улицата е преослънчена. Единственият воден ефект е разположен на кръстовището на ул. "Богориди" и ул. "Пейо Яворов".

С реконструкцията ще се подобрят физическите и естетически характеристики на обекта и на тангиращите го сгради. Ще се подобри комфортът на преминаване чрез поставяне на метални перголи и клоцове с увивни растения. Рисунъкът на плочите в настилката ще продължи стила на вече реализираните ремонти по главната улица "Александровска" и отсечката "Александровска" - "Лермонтов". В проекта той е съобразен с търговския характер на улицата, като предлага единен ритъм, подчинен на 4,8-метрова стъпка. В редуването на тъмни и светли плочи се търси оп арт ефект, като се създава усещане за водеща морска вълна, подчертава се принадлежността на града към морето.

На възлови места, като кръстовищата на ул. "Богориди" с ул. "Славянска" и с ул. "Морска", където има характерни уширения, рисунъкът създава акценти чрез внасяне на допълнителни материали - основно гранит, цветни конгломерати и мозайки. Ритъмът в настилката се подчертава от нощно маркировъчно осветление. За да се оформи пиацетата на ул. "Славянска", настилката обхваща и кръстовището с ул. "Стефан Караджа", за да остане единно площадното пространство, оформено от фасадите на ъгловите сгради. Транспортният достъп по ул. "Ст.Караджа" и ул. "Славянска" е маркиран и ограничен с преходи в нивата с настилка от гранитни павета, а пешеходците са сигнализирани за излизане от пешеходната зона с тактилни настилки и бетонови ограничители по контура на уличното трасе.

На кръстовището с ул. "Софроний", около пластиката на Грамофона, се създава зона за отдих с воден ефект и цветарници, вълнообразната форма на които подема вълната, изрисувана в настилката, и я изявява в обемни геоформи, оконтурени с пластични мозайки.

Концентричните форми на пейките и перголата създават ефект на деликатно сепариране и успокояване на бурния поток на движение, без да изолират зоната. Водата и елементите на синтез допълват неотменимата асоциация за дъх на море.

На кръстовищата с транспортните улици "Цар Симеон І" и "Фотинов" вълната в рисунъка прекъсва и се застъпва, за да изостри вниманието както на пешеходците, така и на шофьорите. Допълнителен знак за изостряне на вниманието са цветните тактилни настилки, ограничаващи транспортното движение.

По ул. "Лермонтов" допълнителен елемент на обезопасяване на движението са бетоновите ограничители по контура на източния тротоар. И тук настилката в зоните на пресичане с транспортните улици е на нивото на пешеходната улица, а преходът е подчертан с гранитни павета от старата настилка.

Желанието на Община Бургас е тази улица да стане красива и функционална част от обновения ансамбъл "Александровска" - "Богориди" - Морска градина - Казиното - Моста - остров Света Анастасия. Това е и основният туристически маршрут на града - неговото лице пред посетителите от страната и чужбина.












В категории: Бургас


24
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
24
Коментара по темата
24.
фенчо
06.03.2015 14:30:32
0
2
И тя ли ще стане същата идиотия като Тройката? Не, мерси.
23.
чи
06.03.2015 12:20:33
0
1
Николов, не се ли НАЯДЕ бе??????????
Баща ти беше КРАДЕЦ, но ти се опитваш да го задминеш
22.
abv
05.03.2015 17:13:20
0
4
КАКВИ СА ТИЯ СТЪЛБОВЕ ПОСРЕДАТА НА УЛИЦАТ БЕ СЕЛЯНИ ПРОСТИ- ХОРАТA ЩЕ СЕ БЛЪСКАТ В ТЯХ - МАЛОУМНИ ПРОЕКТАНТИ
21.
pepi
04.03.2015 22:57:02
1
5
Стига с тия глупави проекти, сам да лапате комисионни. Направете нещо по полезно - решете проблема пред входа на морската градина с подлез за автомобилите. С тези сиви грозни плочки и неработещо осветление по земята не направихте града кой знае колко ппо-красив, но нали трябва да е най ефтиното за да могат полвината да ги вземете като комисионни. Повечето което се прави е безполезно и безсмислено.
20.
Уй
04.03.2015 22:17:05
0
0
European forever , ти си мега тъпо и неграмотно копеле."Д'е'зайн" , д'е'зайнери !!!
"Пичове направете 1000 кандидата за концепции, във рова още има грубости, тези лампи изглеждат малко тъпи, зелените храсти изглеждат без коронки като турски хайляци."
Хахах , по добре спри стимулантите , че не ти се разбира много.
19.
умник
04.03.2015 18:39:42
0
4
Оставете пешеходците да си ходят на въздух.Свалете транспорта под земята.
Побързайте да направите без конфликтни кръстовища -колела до "Мираж" до ХТИ ,Трапезица и т.н.Оставете плановете за Александровска за по късно-година две.
18.
бург
04.03.2015 18:28:37
3
5
Моля Ви г-н Кмете и г-да Общ.съветници.Моля ви спрете се!
Оставете ни поне една година да се разходим в града като бургазлии.
То не бяха подземни гаражи с цел събаряне на Храма,то не бяха тунели с цел събаряне на Альошата,то не бяха спирки на не знам какъв транспорт с цел да събори Св.Иван Рилски,то не беше построяване на казармен плац с два осветителни монстера и вместо красивата Тройка
Спрете се бе - довършете нещо, две и после продължавайте.Довършете поне свободния достъп до кея и морска гара,че май сега бургите могат да видят мирето само от фара т.к. другото е море само за шопите-насипни товари ,чугуни и решетки. Няма да Ви призовавам повече т.к. бях във Ветрен ,вилна зона-Мин.бани, Банево,АкваКкалиде и съм без думи от отврат.Все едно на строителна площадка с девиза "анархия мать порядка"Оставете на мира любимия ни град .Цитирам Петь Пандира без да считам че той е моралния идеал но в случая е прав
"Бягайте леваци моста тръгна". може би следващата строителна истерия ще ни донесе плаващ мост.
Браво за Св.Анастасия , за идеята "вело алеи" и за флората.
17.
читател-бургазлия
04.03.2015 16:58:12
1
5
Грамофонът да остане ,но тези допълнителни орнаменти ,да не се поставят откъм ул.Богориди,защото още по-тясна ще стане алеята.Необходимо е широко и пространство ,за разхождащите се ,а не като мина по Богориди се задъхвам от навалицата от народ,който едва се разминава през лятото и на миризми на кюфтета ,дюнери и др. хубаво е по тази улица да има само кафенета ,да седне човек ,да му е приятно да изпие по-едно кафе и питие ,а не ресторанти с разните му миризми ,които още повече вмирисват въздуха!Подкрепям №2,12,15 и16
16.
Бургазлия
04.03.2015 15:42:15
1
6
Да се направи надлез за леките коли м/ у р-т "Златна котва "и входа на морската градина-Гъбката/не зная това ли е част от ул.Демокрация?/ ,а пешеходците отдолу спокойно да си преминават по пешеходните пътеки ,това на нищо не прилича ,ще сменят пак всякакви саксийки и плочки а не виждат ,че това е голямо неудобство в тази зона,както за пешеходците ,така и изнервящо е и за шофьорите.А отсечката м/у Фотинов и Лермантов е толкова тясна ,че наистина се върви на опашка през лятото за идващи и връщащи се от морската градина,ама и там ресторантче има което отнема част и без това тясна отсечка ,ако може на това ресторантче масите да се сложат откъм Фотинов ,за да се разшири в тази част пешеходната пътека. ,Общината да прочете това и да го вземе под внимание ,не е само мое мнението ,а на много бургазлии!
15.
Гост
04.03.2015 15:24:50
2
8
Поредната ненужна глупост, която ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. За подземна улица можеше да се мисли под пешеходната пътека на гъбката или на кръстовището на ХЕИ-то. Тези нови измишльотини ще запушат потока от хора лятото. Строят се постоянно безумия, които след това да се ремонтират периодично - за да се върти далаверата. Вместо това вземете да вложите в нещо полезно и развиващо хората - модерна апаратура за здравеопазването или модерни методи и технологии за образование.
14.
оптимист
04.03.2015 14:18:49
0
2
всичко това е много хубаво,НО,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се освободи движението по бул. "демокрация"иначе ебаси и курортния град.нека общинарите да си направят труда и замерят какво дишаме лятото на това кръстовище.и какъв ужас е ако се наложи да пресичаш "БОГОРИДИ" в пиковите часове.наи малко 10 минути колата работи на място и бълва / кислород и аромати/
13.
Burgazlia
04.03.2015 13:52:15
3
7
Abe nali savsem naskoro ja "opravjahte" Bogoridi be, washta mama nedoklatena. Kakwo pak shte i oprawjate. Tarsite pak njakoj pari da otkradnite idoiti s idiotite wi!
12.
Общината
04.03.2015 13:16:28
1
9
Вижте коментар номер 2!!!
Съгласен съм с момчето.
Искаме отворени конкурси.
Искаме по главната грозните павилиончета да изчеНат.
Искаме всяка една сграда там да се измаже или глоба.
Аз няма да ви докарвам туристи иначе.
11.
European forever
04.03.2015 13:00:18
5
3
До 9: каня всеки на който му умре някой да ходи да си лепи мазните некролози по храма Кирил и Методйй щото явно реда и чистотата на стените не важат. Тъпаци такива. Също, куполите на храма са толкова тъпи -- трябва да са златни или сребърни но да са нови и лъщящи. Тъпаци! Спите ли в общината?!!!' За какво си делим от залъка за да ви плащаме заплатите!!! Нищо не вършите!!!!
10.
БР.МИЛАДИНОВИ
04.03.2015 12:57:53
0
5
Пред нас улицата е 'лом' и не я правят но кмета отпусна пари за ремонта на храма да си поемат ремонта от фирмата която го унищожи и колко струва този ремонт
9.
Крадеца
04.03.2015 12:55:11
3
8
КАКВО СТАНА С ХРАМА КИРИЛ И МЕТОДИ РЕМОНТИРАХА ЛИ ГО ВИНОВНИЦИТЕ ИЛИ ПАК СЪДРАХА КОЖАТА НА НЕВИННИТЕ
8.
ебал съм ти руснаците кухи
04.03.2015 12:50:39
3
3
До 7: откъде да вземат пари да измажат, като вие преебахте дедите им с комунизма, сега се научете да възстановявате нещата които ще ви водят туристи
7.
dg
04.03.2015 12:38:36
0
4
големи мрънкалници сте бе. собствениците да си измажат сами сградите. все нещо сте недоволни, все нещо не ви харесва...
6.
Бург USA
04.03.2015 12:27:39
2
3
Много са остри ръбовете на някои бордюри, пък като знам какво грубо е изпълнението после, циганска работа, няма ли нещо по меко и елегантно. Иначе ми харесват нотките на сиво и черно по настилките и как правят несиметрични симфонийки
5.
euzaktno poglednato
04.03.2015 12:16:56
1
9
Тия изгьци пред грамофончето СТЕСНЯВАТ И запушват и без туй задрьстената улица с маси столчета и чадьри на кафета по главната.Лятно време ще се получат опашки от преминаващи и разходждащи се граждани и гости на града
4.
hhh
04.03.2015 11:36:41
7
1
Яж ни к**а комунист.
3.
Чер Вен Пън
04.03.2015 11:32:18
4
8
Всички знаят,че БСП(к) е групировка вредна за Бургас...Е,не всички.Има 5% бетонни глави,ама те не подлежат на реконструкция
2.
European forever
04.03.2015 11:24:08
5
7
Пичове направете 1000 кандидата за концепции, във рова още има грубости, тези лампи изглеждат малко тъпи, зелените храсти изглеждат без коронки като турски хайляци. Моля ви поканете холандски и берлински фирми да кандитатстват за изпълнение и дезайн, моля ви не пре-ебавайте града без участие на европейски деЗайнери! Ще ви проклинам ако си поделите парите без да сложите това на масов европейски конкурс. Поканете Парижки деЗайнери също!!!! Също включете масово измазване на сградите наоколо и събараня не павилионите които правят града турски! Също още ми се вижда че зеленината е недостатъчна, може би за първи път си мисля, аз мразя комунистите със цялото си съществуване но хубаво че са го спряло точно този план защото той не прави града конкурентен или модерен НАД най добрите градове във най развитите държави. Ако няма да правим Бургас най красивия град във света защо си губим времето????!!! Трябва коренна промяна и всеки Бургазлия да има достъп до курсове по дезайн и най модерна архитектура!!!! La operetta Burgazo número uno!!!'
1.
ипи
04.03.2015 11:01:38
20
4
Bravo na BSP sekna vi dalaverata pone na 1 proekt da nalapate izlishni pari obache za sajalenie sega gerb shte si gi varnat ... SAMO BSP
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори