×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цветан Василев: Започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком"


Цветан Василев: Започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком"
Цветан Василев
22 Декември 2014, Понеделник, 19:07 ч.

От миналата седмица в ход е вътрешен преврат в телекома, твърди Василев
"През март тази година започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком", заплашвайки ме, че ако това не се случи, ще има фатални последствия. Мисля, че през последните шест месеца наблюдаваме тези последствия", заявява мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю за novinite.bg.

"Връх на арогантността и доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата беше отказът да се разследва мой сигнал срещу изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски от май 2014 г. Крайно удобно, официален отказ получих съвсем наскоро, след почти 6 месеца професионален театър, който целенасочено доведе до краха на КТБ АД. Опитът за превземане на "Виваком" чрез вътрешен преврат от миналата седмица също е доказателство, че апетитът на български политици към компанията все повече се разраства", допълва Василев.

По думите му против волята на акционерите в компанията Надзорният й съвет е освободил председателя на Управителния съвет, а "адвокат, близък до ДПС и ГЕРБ, е намеквал лично пред ключови директори във "Виваком", че ако не гласуват, както ги помоли, ги чака физическа саморазправа".

Същият този адвокат - казва Василев - доста често може да бъде срещнат в коридорите на Следствието или напът между Дубай и Лихтенщайн.

"Крайно интересно е той чии интереси защитава, пращайки „сигнали“ на директори във Виваком - своите лични, или на партиите, до които е близък", коментира той.

Мажоритарният собственик на КТБ твърди, че банката е станала жертва на правораздавателната система, БНБ, Националната агенция за приходите, Българска банка за развитие и службите за сигурност и че това е било толерирано от правителствата, които са позволили "нездравите интереси на тези кръгове" да определят националната политика в цели сектори на икономиката, както и назначенията на ръководни длъжности в държавни институции.

"Марионетното правителство на Пламен Орешарски, в което важна роля изпълняваха Петър Чобанов и Цветлин Йовчев, утвърди окончателно ДПС като един от хегемоните в държавния апарат. Едва ли е странно съвпадение, че за „добри заслуги“ някои от тези кадри бяха подбрани в изборните листи на партията", казва Василев. Прокуратурата не прави изключение от правилото за зависимост, заявява Василев.

"Българската прокуратура не прави изключение от правилото за зависимост. Ще се досетите за конкретните имена на магистратите, участвали в организацията на позорната атака срещу КТБ АД, като се замислите кои между тях непрекъснато дават интервюта, в които нарушават фундаментални правни принципи като презумпцията за невинност и неретроактивност на законите, както и приканват към нарушаване на български и европейски правни норми. Непремерените изказвания на същите тези магистрати са основната причина за създаването на паника у вложителите и последващата вълна от масови тегления от банката", пояснява той.

На въпроса защо икономическият кръг на ДПС се е обърнал срещу КТБ Цветан Василев отговаря: "Бих искал да изтъкна за пореден път, че фирми, които се ползват с протекциите на определени политици, имат интерес да стопят дълговете си в КТБ АД. Освен това, подчертавал съм неведнъж, че много български политици считат себе си за недосегаеми - злоупотребяват със служебното си положение, за да изискват лични облаги".

За любимата на властта банка до преди няколко месеца Василев казва, че КТБ привличала държавните пари чрез конкурси, на които КТБ предоставяла много по-добри условия от конкурентите си и че средствата на държавните дружества "представляваха по-малко от 7% от активите на банката".

"В България има стотици държавни дружества и мога да ви уверя, че повечето от тях не са се облужвали при КТБ. КТБ винаги е работила предимно с перспективни частни фирми от структурно-определящите сектори на българската икономика", казва Василев.

На въпрос какви са причините за разрива между него и Делян Пеевски и има ли той връзка с проблемите за банката и с проекта "Южен поток" Цветан Василев отговаря:

"Тезата, че атаката срещу КТБ АД е последвала в резултат на разрив между мене и Делян Пеевски удобно се разпространява от организаторите на наказателната акция срещу банката. За мене Пеевски е един от видимите инструменти, употребени за реализацията на плана, но имената на сценаристите тепърва ще излизат в хода на делата пред съда. КТБ АД беше нападната, защото се противопоставих на политическия модел в България и отказах да бъда изнудван от водещите политически партии в страната. За съжаление, у нас мафията се е срастнала с властта. За това не се посвениха да мобилизират цялата тежест на държавния апарат, както и да пожертват човешки съдби - да обвинят хора в неща, които не са извършили, да лишат вложители от достъп до спестявания, да компрометират перспективите за развитие на множество клиенти, които ползваха КТБ като обслужваща банка и държаха оборотните си средства там. Организаторите на кампанията срещу КТБ АД са изцяло мотивирани от нестихващия си животински апетит за кражба и грубо използват държавните институции за лично облагодетелстване".

Василев критикува БНБ с думите: "БНБ беше основен инструмент в комплота срещу банката и не се посвени да наруши многократно и българското, и европейското законодателство, за да удовлетвори интересите на политическите кръгове, които я контролират.

На първо място, регулаторът приложи двоен стандарт като при равностойни обстоятелства предостави държавна помощ на ПИБ, а отказа такава на КТБ АД с мотива, че КТБ е особена банка. Крайно странно е защо БНБ оторизира КТБ да придобие Креди Агрикол България ЕАД, ако е била убедена, че има нещо нередно с КТБ АД? Не е случайно, че атаката срещу банката започна на 12 юни 2014 г. – деня, в който придобиването беше финализирано. На второ място, БНБ с месеци отказваше да се срещне с акционерите, които имаха работещ план за възстановяване и преструктуриране на КТБ АД.

БНБ назначи квестори, които не отговарят на изискванията на Закона за кредитните институции. Позволи да се злоупотреби с лични данни на клиенти, които абсурдно и безпрецеденно изтекоха в медиите, въпреки че са обект на банкова тайна и въпреки че това е незаконно. Дълго време БНБ не даде възможност на клиенти да изплащат своите кредити със средствата, които са им налични по депозитни сметки. Като цяло много колеги от КТБ ми се оплакаха и от неадекватно и непрофесионално отношение от страна на квесторите.

Връх на умишлената кампания, целяща ликвидацията на КТБ АД, е така нареченият одит, който стана повод за пускане на слух, че в КТБ АД има „дупка“ от над 4 милиарда. От една страна, анализът, направен от консултантските компании, няма статут на одит - самите консултанти са отказали да се разпишат, че това е одит. От друга страна, анализът е извършен на базата на методология, която не само до момента не е прилагана към друга българска банка, но не е официално приета и в Еврозоната. Доколкото съм запознат, има идеи тя да се прилага чак след 2018 г. ... Благодарение на тази методология, активи на КТБ са обезценени многократно, с което изкуствено БНБ създаде въпросната „дупка“, за да постигне формално условието да отнеме лиценза на КТБ АД - негативен капитал - да докаже обвиненията на следствието и прокуратурата и да внуши на обществото тезата на ликвидаторите, че банката е източена.

Василев заявява, че не е оптимист за банка "Виктория" "не защото банката няма потенциал, а защото попадна в престъпните и зависими от политико-икономически групировки ръце на БНБ".

"Наскоро БНБ смени ръководството й все едно е собственик на банката, пренебрегвайки интересите на акционерите в КТБ. Носят се слухове, че Управителят на БНБ лично е предлагал „Виктория“ за продан на Българската банка за развитие, която е под контрола на няколко водещи политически сили в момента. Убеден съм, че има апетити към нейното разграбване", допълва Василев.

Мажоритарният собственик на КТБ, който живее в Белград, заявява, че ще се върне в България, само ако е гарантирана физическата му сигурност, както и справедлив процес. "Но в момента няма индикации за това. Точно обратното, мафията все повече овладява политическата система и налага мутренско-рекетьорски подход на управление", казва той.

"Крайно нагло е да се разпространяват слухове, че България взима международен заем заради КТБ. България взима заем заради тежките последствия от некомпетентна и неадекватна политика, прилагана с години, която доведе до краха на множество сектори на икономиката", казва още Василев.

"Вярвам обаче, че който копае гроб другиму, сам пада в него. ... Сун Дзъ е казал, че ако гледаш реката достатъчно дълго, ще видиш по течението телата на своите врагове. Те са в брак по сметка и сами ще се унищожат един друг, още преди съдът да е стигнал до тях", завършва интервюто Василев.

В категории: Бизнес


7
Коментара
Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
7
Коментара по темата
7.
Петко
22.12.2014 19:32:27
0
2
Няма такава държава ,ееееееей ,източи банката,раздаде кредити на свой хора, дори не беше задържан ,държавата му узакони парите, сега дори вече не го и споменават никъде , е това ако е държава аз съм самолет ......
6.
Петко
22.12.2014 19:32:27
0
5
Няма такава държава ,ееееееей ,източи банката,раздаде кредити на свой хора, дори не беше задържан ,държавата му узакони парите, сега дори вече не го и споменават никъде , е това ако е държава аз съм самолет ......
5.
Петко
22.12.2014 19:24:15
1
3
Абе мам*ти и смотаняк ,окраде народа сега съжаление търси....................е това се казва НАГЪЛ ИЗРОД.......
4.
Коматевски папагал
22.12.2014 17:32:34
2
8
Габровски циганин,ти от къде имаш Виваком/биВШ БТК/-да не си го строил,да не си го плащал-не стига че окрадохте държавната телекомуникационна компания,изградена с парите на майка ми и баща ми,ами сега и Ревльо го раздава...ще те отстрлят като мръсно псе в най-скоро време,смешно бизнесменче...
3.
stastliva
22.12.2014 17:06:19
3
4
Мисля, че след този великолепен коментар който е направен остава само да се каже, че на миличкия цветан василев не му отива да реве толкова много, защото нищо от това което притежава не му е бащиния? Кога успя цецо майка ти дето в банка не е стъпвала да ти даде бащиния цяла банка или пък за БТК - дали ти е наследство. Само не казвай, че си най - умния и си ги направил сам. Тези които ти ги дадоха - сега си ги искат. А ти си нахален и нагъл, защото не ги даде и заради това повлече толкова невини вложители. Ти си алчна въжка. В целия свят има мафия и връзка на властта с нея. Като толкова голям го вадиш оправи и света де. Нали си велик. Така дето кълнеш с цитати другите и от теб има кои да се оплаче и какво да каже. Бъди нещастен, защото само това можеш най-добре.
2.
S
22.12.2014 16:53:40
1
0
S
1.
Боко Тиквата
22.12.2014 16:34:00
0
5
http://www.miroivanov.com/2014/11/blog-post_11.html?m=1
Кръгът Борисов – Пеевски – държавни пари – банки – пари прим се затвори



Смяната на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете точно преди назначаването на синдик в КТБ е равносилно на назначението на Пеевски за шеф на ДАНС


Политиците трябва наистина да ни мислят за отдавна умрели, щом имаме нов случай „Пеевски в ДАНС“. Смяната на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете точно преди назначаването на синдик в КТБ е равносилно на назначаването на ДПС депутата за шеф на националната сигурност.

Това назначение на кабинета Борисов е точно толкова нахално, надменно и лицемерно, колкото онова на Орешарски. То е и нещо повече. То не е само БОСТАН – нарицателното за скритата коалиция между ГЕРБ и ДПС.
То нагледно показва как се затваря кръгът Борисов – Пеевски – държавни пари – банки – пари прим.

Или, образно казано, как едни пари от държавни сменят статута си в частни, преминавайки за кратко през банковата ни система. Която, впрочем, е мнооооооого стабилна.

Дето се вика, стабилна е, колкото подпрян плет. Видяхме лятото какво се случи с четвъртата банка и как държавата напомпа третата, че да не изпусне миризлива смрад.

Тази смрад обаче ни се предложи днес. С невинно съобщение правителствената пресслужба обяви, че се сменя председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Ей така, човекът - Росен Николов е решил да вземе да си тръгне. Вие това вярвате ли го? А само преди седмица Николов обясняваше как Фондът е готов да поеме плащанията на гарантираните депозити в КТБ.
Но като се види и кариерата на новия шеф Радослав Миленков,нещата започват да се проясняват.


Няколко „случайности“
В мoмента Миленков е част от екипа на Общиснка банка, тоест - близък е политически до ГЕРБ и е колега на настоящия министър на финансите Владислав Горанов.

Горанов, за когото премиерът Бойко Борисов дава мило и драго и когото ударно защитава от критики.

Защити го, когато Горанов каза, че напуска парламента, защото няма как да храни семейство с 2000 лв. заплата.

Защити го, когато Горанов „случайно“ срещна Пеевски на „оная среща“ и се заприказваха колегиално едни 40 минути.

Тази среща случайно стана малко преди Министерството на финансите да обяви как са разпределени парите на държавните търговски дружества.

Данните случайно показаха, че в милата на Пеевски по това време КТБ са концентрирани повече средства.

Борисов случайно изтърва онази реплика, че „ако извадим държавните пари от банката, тя ще фалира“.

Запознати с казуса твърдят, че малко по-късно мажоритарният собственик Василев е получил „предложение, което не може да откаже“ - да приеме нови съсобственици във възлови дружества. Съсобственици в топли връзки с тогавашната власт.

После дойде една дълга пауза. Паузата на кабинета Орешарски, в която Пеевски се напъна да подкара влака на цялата държава, като стане шеф на ДАНС.
В края на този период една банка падна, а една друга банка – Първа инвестиционна, се подпря на една купчина държавни пари.

Случайно Пеевските медии пак започнаха да харесват Борисов.

Случайно Иван Искров остави решението за КТБ в ръцете на „бащицата Борисов“.

Случайно Борисов се обиди на инвеститорското предложение за оздравяването.
Случайно ДПС бие тъпана, че иска „прозрачност“ по случая КТБ.

Случайно кредити на фирмите от обръчите на партията са цедирани или кредитирани от ПИБ.

Случайно ДПС гаубицата Йордан Цонев коментира в Народното събрание, че чувал как Росен Николов е зависим от "един кръг в парламента" и че с назначаването на синдик готви разпределение на апетитни активи от КТБ в полза на този кръг.

Случайно ДПС официозът ПИК припява, че Росен Николов е близък до Прокопиев. Естествено, в пушилката се пуска запазената марка на Пеевските „медии“ – ама на тоя май сексуалната му ориентация не е както трябва.

А сега малко ЗАЩО Николов е сменен

Росен Николов не си тръгва по собствена воля.
На Николов е наредено да си ходи, защото:

- Иска несъстоятелността в банката да се изтегли възможно най-рано.

- Така всички цесии на Пеевски и бизнесмени от кръга на Бойко Борисов си заминават.

- Иска да гарантираните депозити да се изплащат от възможно най-много банки.
- Това директно удря интересите на банките, които са „в играта“.
- Случайно точно днес БНБ обяви, че дъщерната на КТБ банка "Виктория" ще продължи да съществува. Разбирайте, тя е активи за продаване. Ще я продава синдикът, назначен от новия шеф във Фонда за гарантиране на влоговете.

Днес, почитаеми, кръгът се затвори. Утре ще ви се представи сметката, а вие продължавайте да се заричате #нямадаплатим.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Тя обяви, че лидерът на ГЕРБ и Пеевски и добави, че след изборите нямало да управляват с него, но с партията на Борисов можело, ако поемат ангажимент за реформи Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Не става ясно нито къде се е случило то, нито с кого, но подозренията, естествено, падат върху настоящата й половинка Стефан Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън "Не ми се работи, не ми се готви, но това не е концерт пожелание. Важните сте вие. Затова продължаваме", заяви шефът Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" "Метрополитен" обяви конкурс за строител на продължението към Околовръстния път Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Докладът е изпратен на прокуратурата  Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев
„Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака 
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори