×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще наемаме велосипед с SMS или по Интернет чрез уникална за Европа система, с която станах „Изобретател на годината” (ВИДЕО)


Ще наемаме велосипед с SMS или по Интернет чрез уникална за Европа система, с която станах „Изобретател на годината” (ВИДЕО)
Победих над 50 участници. Създадохме цялостна система, внедрихме в нея най-доброто и я обогатихме с възможно най-голям брой функционалности, каза бургазлията Величко Янков
18 Ноември 2014, Вторник, 10:17 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки и видео: Авторът

По велостанцията ще можеш да говориш, да видиш всякакви съобщения и да си  направиш справки, да ползваш безплатен интернет


Величко Янков е на 58 години, от Бургас, създал е фирма „Кинг троник” преди 9 години. Той е бургазлията, който бе избран за „Изобретател на годината”. Вижте интересния му разказ за изобретението, което спечели голямата награда сред над 50 проекта

- Г-н Янков, бургазлии със сигурност се гордеят с Вас. Разкажете ни откъде Ви дойде идеята за „Автоматизираната система за отдаване на велосипеди под наем“, с която спечелихте престижната национална награда „Изобретател на годината”.

- Има два вида иновации, които могат да бъдат патентовани – изобретение или полезен модел. Второто е съчетание на добри практики и създаване на по-добро изделие от всички останали. Това означава, че тук няма взаимстване.

Развивам тази идея отпреди близо 5 години, когато чух, че се намерението е Бургас да бъде зеленият, велосипедният град. Още тогава се поинтересувах от проекта  на Община Бургас и се оказа, че действително има намерение да се върви в тази посока. С екипа започнахме да обмисляме различни варианти. Първо тръгнахме от вело GPS-a като система за охрана, тъй като живеейки в България, всички сме наясно, че вандализмът и кражбата са вездесъщи. Тръгнахме най-напред да развиваме такава система, с която и участвахме в първия етап на изграждането на велостоянките миналата година. Голяма част от цялата изработка е взаимствана от нас.

В началото на годината трябваше да отговоря на въпрос към Община Бургас дали сме в състояние да направим автоматизация на велосипедната система. Нашият екип се зае и направи пълна автоматизация на велостоянките. Може би не сме направили най-доброто, но за това кратко време все пак успяхме.

-Към вас имаше много критики. Вело колонката беше сравнявана с "кошче за боклук" и какво ли още не.

-Трябва да знаете, че в световен мащаб това е единствената и първа управляваща колонка за велостанция, която даже и говори, освен, че дава велосипед. Пък нека пак е кошче за боклук, както някои я наричат. Решихме да създадем цялостно съвсем ново изделие, наречено „Автоматизирана система за отдаване на велосипеди под наем”. Това ни костваше много нерви, безсънни нощи и ангажиране на широк кръг от специалисти. За кратко време успяхме да изградим мощен екип от млади и мислещи хора. Ангажирахме и външни фирми, тъй като ние не сме производител – на велосипеди например. Видинска фирма откликна на идеята и създаде уникален модел за велосипед под наем. Такъв няма да има в магазинната мрежа. Това е и един от начините да разочароваме крадците – да се замислят дали да посегнат към този велосипед, защото ще бъдат разкрити.

Успяхме да създадем цялостна система, в която внедрихме най-доброто и успяхме да я обогатим с възможно най-голям брой функционалности, каквито няма да видите никъде в Европа. Това беше констатирано и от самата комисия на изложението в НДК, в която участваха големите умове на България, в това число и председателят на Съюза на изобретателите, водещите фигури в Патентно ведомство, все хора, които оценяват иновации. Фактът, че ние сме оценени в графа „Изобретение”, означава, че наистина сме направили такова. Това е единствената система в Европа, която до съвършенство е обогатена с функционалности, които облекчават гражданите във вземането на велосипед под наем.

-Ще внедрите ли система за наемане на велосипеди чрез постерминал с кредитна или дебитна карта, което е една добре позната европейска практика?

-Да, разбира се. Знаете, че досега можеше да се наеме велосипед само с абонаментна карта и ваучер. Ние внедрихме и виртуален постерминал с кредитна и дебитна карта, независимо коя банка е собственик на картата в световен мащаб. В Европа има такива системи, но те все са с карта на определена банка в тази държава. Въведохме и възможност за наемане на велосипед и с SMS. Всичко това е качено на голям екран с тъчскрийн. Отделно колонката е оборудвана с видеорамка, на която непрекъснато върви водеоклип. Освен това тази колонка има възможност за излъчване на мероприятия от външен потребител. Ако тя е собственост на Общината, тя би могла да излъчва свои мероприятия онлайн, независимо, че това е колонка за управление на велостанция. Тя може да излъчва и всякакъв вид съобщения. Уникална е по своя вид и затова, че има и внедрен бутон за директна гласова връзка с оператор, едновременно с видеовръзка. Не е необходимо да минавате през тел. 112. Операторът директно Ви вижда на своя екран и водите разговор онлайн. Ако имате нужда от линейка, да повикате полиция или просто искате упътване за улица в града, искате да съобщите за произшествие или дори Ви е спукана гумата на велосипеда – натискате един бутон и автоматично излизате на екрана на оператора и започвате да водите разговор и да се виждате. На велостанциите осъществяваме и непрекъснат видеоконтрол, както и вградена GPS система. От своя страна цялата система е организирана по такъв начин, че велосипедът освен, че може да бъде следен по всяко време къде се намира в града, тази система опознава и инвентарния наем на велосипеда.


Призът, който бургазлията Величко Янков спечели, гордо стои на бюрото му, заедно с диплом от "Съюза на изобретателите в България"
- Добре, когато го вземем с SMS, как после го връщаме и как ни се вземат парите за наема?

- Системата познава номера на велосипеда, който казва: „Аз се върнах на велостоянката!” Тогава системата съобщава на централния сървър, който отчита времето за ползване, праща съобщение на оператора и той отнема съответната сума от сметката Ви.

Освен това тази управляваща колонка има триезично гласово съобщение, създали сме и опция за въвеждане на всички необходими езици. Ако утре установим, че през лайнерите напливът на японски туристи в Бургас е достатъчно голям, можем да въведем японски език. Засега е на български, руски и английски. Не пречи да бъде въведен гръцки, румънски, немски – системата позволява това. Освен това – тя е гласова и съобщава на ползвателя всички необходими стъпки, които трябва да предприеме. Ще въведем и една опция, върху която работим в момента – минавайки пред управляващата колонка, тя опознава лицето дали е мъж, или жена и системата Ви пита дали желаете да му бъде предоставен велосипед.

Със системата можеш да говориш, да видиш всякакви съобщения и да си  направиш справки, можеш да ползваш интернет и безплатен Wi-Fi, с дебитна и кредитна карта от цял свят можеш да наемеш велосипед. Системата може да бъде и рекламодател, а директната връзка може да бъде ползвана и от полиция за контрол на съответния регион.

- Колко души се занимаваха с цялата реализация на идеята Ви?

- Основното ядро е тук в Бургас, като общо с всички фирми и от страната имаме ангажирани не по-малко от 50 души.

- Колко бяха участниците в изложението в НДК и с какво Ви отличиха сред останалите?

- Участниците в изложението на Съюза на българските изобретатели бяха около 50, като към нашия щанд имаше изключително голям интерес, непрекъснато имахме посетители от всички възрастови групи, от цяла България.
Аз не приемам наградата еднолично, без екипност тези резултати са немислими.

- С какви други интересни проекти се борихте, за да спечелите наградата?

- Не можем да кажем, че сме се борили с конкурентен проект, защото просто нямаше такъв. Ние бяхме единствени. Имаше проекти на много светила от БАН, например. Именно техните колеги оцениха нашия проект като най-добър и ползваем, с възможност за внедряване в ежедневието на хората. Има много проекти, които са проекти на бъдещето, но те не подлежат на внедряване сега, а например – развитието на техниката би довело до тяхното внедряване след 20 години. Затова и ние получихме най-високия приз – „изобретател на годината”.

- Колко ще бъдат изработените автоматизирани колонки, какъв е капацитетът в Бургас?

- В момента сме изработили една колонка с всички функционалности, които изброих, и един велосипед като демоверсия. Все още нямаме цялостно изградена велостанция, някой трябва да ни възложи тази работа. Системата може да бъде надграждана N пъти. Всяка велостанция сама по себе си може да бъде с огромен брой велосипеди, те са на модулен принцип и броят им е въпрос на решение на инвеститора.

- Каква ще бъде стойността на инвестицията за Бургас, ако се реши да се изгражда тази система?

- Ако Общината реши да внедри вече усъвършенствания модел, бихме могли да ползваме частично някои неща от старата система. Като цяло ако бъде повторена едно към едно – в момента имаме 13 велостанции със 120 велосипеда, оборудвани с новата система, това е инвестиция от порядъка на 380 хиляди лв. Докато една такава европейска система, при това само с част от тези екстри, би струвала три пъти повече. Правили сме сравнение със западна такава система – за 13 велостанции стойността е 300 хиляди евро.

- Това първият Ви подобен проект ли е?

- Това е вторият полезен модел, който ще защитаваме. Първият направихме преди 2 години. Тогава защитихме полезен модел с патент за „Видеонаблюдение на превозно средство в реално време”, с което сме оборудвали 10 автомобила на „Пътна полиция” в Бургас, 10 автобуса на „Бургасбус”. Паяците също са оборудвани с такова видеонаблюдение. За този проект имаме и грамота от ОД на МВР-Бургас, тъй като е допринесъл за по-голяма разкриваемост на престъпленията в града.




В категории: Бизнес


6
Коментара по темата
6.
d
18.11.2014 13:26:15
1
2
парижкия велиб разполага с 20 000 колела.. ако искат без пари да ги дават..
тука с 120 ако е лев на ден ше си го взимат вкъщи или да им седи на плажа до тях или на кафенцето
ма нали си тъп..
5.
до 1233
18.11.2014 13:21:39
1
3
Само луд или човек без чувство за самосъхранение би се хвърлил в бургаския трафик с колело.
4.
1233
18.11.2014 13:11:04
1
1
Някой знае ли как е възможно във Франция наема на колело за ДЕН да е колкото билета за автобуса (1,40Е), а при нас да е лев на ЧАС? Тези велостоянки са хубави като идея но както гледам ги ползват предимно за разходка, а не като алтернатива на моторизирания транспорт!
3.
бургазлия
18.11.2014 13:03:30
2
4
Дядо ти Величко, дето не различава WiFi от Bluetooth, бил измислил "уникална" система....
Кои ли неизвестни хорица, на заплатка, я свършиха всичката работа...
2.
ф
18.11.2014 11:32:49
2
1
на майка ти е идеята
1.
хaсaн
18.11.2014 11:26:54
2
3
гениaлно aмa от кой сaмо кaжете открaднaхте идеятa
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори