×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обвинителката на атентатора от Сарафово Калина Чапкънова поиска поста на Емил Христов в Апелативна прокуратура-Бургас


Обвинителката на атентатора от Сарафово Калина Чапкънова поиска поста на Емил Христов в Апелативна прокуратура-Бургас
Калина Чапкънова е наблюдаващ прокурор на делото за атентата в Сарафово. Тя е първият обвинител след демократичните промени у нас, който разследва терористичен акт
Тема в развитие
Жестока битка на лобита във ВСС след насрочването на избора за апелативен прокурор на Бургас Димитър Диамандиев обърка сметките за апелативен прокурор на Бургас Бургаският обвинител Любомир Петров влиза в битка срещу Пламен Стефанов от Сливен за нов апелативен прокурор Обвинител №1 на Сливен - кандидат за апелативен прокурор на Бургас ВСС отряза Калина Чапкънова за шеф на Апелативна прокуратура-Бургас (ОБНОВЕНА) Отложиха избора на Калина Чапкънова за шеф на Апелативна прокуроратура - Бургас, още седмица ритане на лобитата във ВСС Гласуват кандидатурата на Калина Чапкънова за Апелативна прокуратура-Бургас в четвъртък Сотир Цацаров се оглежда за нов окръжен прокурор на Бургас Обвинителката на атентатора от Сарафово Калина Чапкънова поиска поста на Емил Христов в Апелативна прокуратура-Бургас Мандатът на Емил Христов изтича, почва битката за Апелативна прокуратура-Бургас ВАС отмени отстраняването на бургаския апелативен прокурор Емил Христов Кой използва разследването срещу унизително сваления бургаски прокурор Емил Христов?
виж още
скрий
30 Март 2014, Неделя, 08:36 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Досегашният окръжен прокурор е единственият кандидат за апелативното обвинение
Окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова е единственият кандидат за нов апелативен прокурор на Бургас, показа проверка на Флагман.бг. Чапкънова подаде документите си в петък, в 17:00 часа - последните минути на работната седмица (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ).

Остават още няколко дни за приемане на концепциите и на другите кандидати, но с оглед на декларираното желание на Чапкънова да оглави Апелативната прокуратура, няма да е изненада, ако друг не се пробва за поста.

„Спрягат се няколко имена, но се видя, че трудно някой би спечелил подкрепата на Висшия съдебен съвет (ВСС)“, коментираха наши източници. Според тях самият факт, че Чапкънова се опитва да стане апелативен прокурор говори, че е убедена, че ще бъде избрана. Ходът на обвинителката е рисков, защото мандатът й на окръжен прокурор изтича само след няколко месеца и при евентуално дискредитиране сега, няма да има никакъв шанс да оглави отново окръжната прокуратура. Ако не бе сигурна щеше да да си постели добре чергичката за нов мандат в Окръжна прокуратора, но тя скача в дълбокото и иска да заеме най-висшия пост в държавното обвинение в региона, коментираха анализатори на процесите в магистратурата.

Първоначално за поста се спрягаше вр.и.д.апелативен прокурор на Бургас Димитър Диамандиев, който е административен ръководител след отстраняването на Емил Христов (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ). Диамандиев очевидно се готвеше, след като преди няколко месеца му бе направена атестация и получи висока оценка за работата си.

Калина Чапкънова има 16-годишен юридически стаж. Тя започва работата си като младши прокурор в Айтос. През 1998 г. постъпва на работа в Районна прокуратура-Бургас, а след това е избрана и за зам.-районен прокурор.  През 2002 г. печели конкурс за Окръжна прокуратура, където се изкачва по йерархичната стълбичка и от 2009 г. е административен ръководител на Окръжна прокуратура. През 2012 г. Чапкънова пое разследването на кървавия атентат в Сарафово, при който загинаха седем души. По този начин тя стана първият прокурор след демократичните промени у нас, който ръководи разследване за терористичен акт. Досъдебното производство е изключително трудоемко и до този момент са разпитани над 200 свидетели и със съдействието на партньорски служби е установена самоличността и на част от атентаторите. За никого няма да е изненада, ако в следващите седмици бъдат съобщени нови данни, които да вдигнат рейтинга на Чапкънова и увеличат шансовете й да стане апелативен прокурор.

Апелативният прокурор на Бургас Емил Христов бе отстранен преди половин година. В момента той обжалва решението на ВСС пред петчленен състав на ВАС, но дори и да бъде реабилитиран със сигурност няма да има желание да участва в конкурса
В концепцията си за управление на Апелативната прокуратура Калина Чапкънова отбелязва, че данните от последната година доказват добрата работа на магистрите, но отчита, че броят на досъдебните производства, по които разследването продължава повече от две години продължава да е голям. Според нея това е един от основните проблеми и той може да се реши като се сформират общи екипи за разследване на по тежките дела.

Създаването на самостоятелно звено, което да работи по наказателните производства с предмет корупционни престъпления, ще бъде един от основните й приоритети, ако бъде избрана. Акцент в работата й ще бъде стриктното спазване на случайното разпределение на преписките и делата, както и включването на всички административни ръководители на прокуратурите и техните заместници в същността на прокурорската дейност. Общо 26 са точките, с които Чапкънова се наема да реорганизира дейността на Апелативната прокуратура. Сред тях са и периодични обучения, регулярни срещи с МВР, медии и т.н.

От декларацията за имотно състояние на Калина Чапкънова става ясно, че семейството на прокурорката (б.а. в това число и родителите й) има пет апартамента в Бургас, жилище във Варна, къща в Несебър, 9 дка гора в местността „Капчето“, 10 дка нива и 1,8 дка земя в Зона „Д“ на ж.к. „Меден Рудник“. Семейството има и два автомобила, а съпругът на Чапкънова – известният футболист от близкото минало Еролин Кючуков е с потребителски кредит от 48 хил.лв.

На този етап само може да се гадае кой ще замести Калина Чапкънова в Окръжна прокуратура-Бургас, ако тя оглави Апелативното обвинение. Най-вероятно за вр.и.д.ще бъде назначена досегашният зам.-окръжен прокурор Красимира Кателиева, която ще е на поста до провеждане на конкурс.

В категории: Темида


10
Коментара по темата
10.
не разбирам
03.04.2014 14:48:42
0
4
Кое е хубавото на Чапкънова?
9.
данъчен
31.03.2014 21:47:57
0
7
Освен апартатаменти и земи,забравяте ХОТЕЛА и в Слънчев бряг,даже не искаха да си плащат данъка,а мъжът и беше следствен,но му потулиха делото! БОЖЕ,пази България от тази шефка !Емил Христов пред нея е вода ненапита.
8.
прокурори
31.03.2014 21:34:04
1
8
Момичето нито е много знаещо,нито много кадърно!Може само едно-да постига всичко с онази си работа!Преди веше любовница на Емил,после на Ангелов,сега на Борислав Сарафов!Тя сама се хвалеше даже,че само нея никой няма да я закача,всички другстратигии магистрати в Бгат да бъдат наказвани или съдени,но НЕ ТЯ!Конкурс реално няма,тя е определена предварително,подала е документи в последния ден от срока-28 март,така е решил Сарафов,подклепен от Цацата!А другата курветина Кателиевата,протежето на Йордан Иванов,ще е новия окръжен прокурор! И това е решен!
7.
колега
31.03.2014 15:50:43
9
1
Защо пишете, без да сте наясно? Момичето действително е много знаещо и кадърно. Пари има, защото баща й беше основател и дългогодишен художествен ръководител на ансамбъл "Странджа", мъжът й е футболист от силните години на "Нефтохимик", тя самата от дълго време е прокурор. На въпроса на предишния коментар - има едно дете. Оставете кадърните да работят!
6.
111
31.03.2014 14:38:50
1
2
ДЕЦА ИМА ЛИ? НЕ Е Е ЕЕЕ..... МНОГО ПАРИ МНОГО НЕЩО ОТ ГДЕ ЛИ? ТЯ СИ ЗНАЕ Е И ДРУГИ ХОРА ЗНАЯТ. АКО СИ МИСЛИМ И ЦАЦАРОВ РЕШИ ДА ОПРАВИ ТАЗИ ТОЛКОВА ГЪБЯСАЛА ОТ МИКРОБИ СИСТЕМА НЯМА ДА И ПОЗВОЛЯТ ДА ОГЛАВИ АПЕЛАТИВНА ПРОКУРАТУРА НО НЕЙ СЕ ЩЕ РАЗБЕРЕМ. САМО МОЖЕМ ДА ЛАЕМ НИЩО ДРУГО ТЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ.
5.
bs
31.03.2014 13:19:18
2
2
Много хубава бре,таз Калина..Да му се прииска на човек да го осъди...Е,не.Все пак,по-добре не....Нещо,доста имотно семейство ми се вижда...Той беше вратар,не печелят чак толкова...Ама да са живи и здрави,щом казват,че е кадърна.
4.
КОЛЕГА
31.03.2014 12:30:22
7
5
НИЩО ЧЕ Е ЗАВЪРШИЛА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ, АМА Е КАДЪРНА!!
3.
1111
30.03.2014 19:15:14
3
8
Emil Hristov e MEGA KORUMPIRAN.

Zatvor za EMIL HRISTOV
2.
menimen
30.03.2014 15:37:31
1
7
MMMM 6te q seksam...
1.
НЕСТОР
30.03.2014 13:57:42
1
13
ЗАВИДНО ИМОТНО СЪСТОЯНИЕ.МНОГО КЪЩИ ПО МОРЕТО.МНОГО ОПРАВНА.БРАВО.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата”, казва председателят на ДПС Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и е един от най-топлите месеци април за последните 30 години Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Инспектирани са още манастири, хотели и хижи Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Областните управи ще получат след протестите над два пъти повече спрямо гласуваното от Денков Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Малчуганът е откаран в болница Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Днес се състоя учредително събрание на сдружението Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия Любимката на Алек дории е направила и специална татуировка с името на Любо
Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори