×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В София да се опомнят – хората от малките общини са на ръба


20 Март 2012, Вторник, 20:17 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка Ивелина ДОНЧЕВА


Искат ни пари дори и за умрелите животни, а от немотия десетокласници стоят по домовете си в селата

- Г-н Бонев, дойдохте до Бургас да защитите Българския ветеринарен съюз в протеста му срещу промените в закона за ветеринарното дело. Защо толкова много сте ядосан?

  - Защото съм кмет от много години и съм наясно какви ще са последствията за община, която е типично селскостопански район като нашата. Да не говорим какви са последствията от тези всичките реформи върху нашето земеделие и какво остана като брой животни. Ако аз трябва да описвам животните, да плащам транспорт до държавния екарисаж, като преди това организирам трупоизвозване, това е ненормално. Друг е въпросът, че големите ферми ги няма вече – като тези с по 4500 дойни крави, каквито  имахме в община Камено.  Има една фермичка с около 300 кравички, които един човечец буквално измъчва от немотия. За по-малките стопани да не говорим какво ще им струва това, което досега бе задължение на държавата.

 - Още не е късно – говорете с депутатите ни, може да ви чуят?

 - Нашите депутати не си сверяват часовниците с общините. Защото години наред говорим за децентрализация, а реално децентрализация няма по жизнено важни въпроси. Прехвърлят ни всякакви задължения, които би трябвало да са на държавата. Ето ви пример - с превозването на учениците - цената стана двойна на нафтата, а парите, които получаваме  си стоят едни и същи, но ние возим децата, общините покриват разликите, за да няма разочаровани родители. Докога може така?!  Навремето бяхме няколко общини, които бяхме на вноска, сега държавата ни даде делегирани дейности,  подава средства дотолкова, доколкото, когато не стигнат средствата, общините са задължени да дофинансират. Така ще стане и с грижата за животните, ако го приемат. Въпросът не е в парите, въпросът е във възможностите на една община да се справи с това задължение да се извозят тези животни до съответния екарисаж. Ще се справяме толкова колкото и с безстопанствените кучета – никак! Ние не можем да обърнем внимание на българските граждани. Хората са в страшен колапс. Социалната дейност стана дейност на държавата. И един кмет на община и на населено място няма възможност да се занимава с такава дейност и въпреки всичко ние го правим, защото в тази криза, ако не го правим това нещо, тези хора няма да оцелеят. Българските общини са брашнян чувал, държавата ни изтупва по всякакъв начин.

 - Нали си имате Национално сдружение на общините, което преговаря с МС?

 - За съжаление НСОРБ, на което аз съм член и един от учредителите, не може да ни защити достатъчно добре. Има диалог с МС, има приказка, но реални действия няма. Истината за децентрализацията е много важна, защото ние сме страна членка на ЕС. В ЕС ни водят Европа на регионите. Аз смятам, че в България ние по места по-добре виждаме проблемите, отколкото ги виждат от София или откъдето и да е. Затуй трябва да имат повече доверие на местната власт и в един нормален диалог с централната власт да  решаваме проблемите.

 - Каква част от приходите на община Камено отиват към държавата? Какво ви връщат обратно?

 - Какво да даваме, те просто си го взеха като промениха законите.  Вие си получавате заплатата и внасяте данък общ доход. Защо трябва данък общ доход да отива в София, а да не остава тук в Бургас, в Камено...? А беше така до 1992-ра година - ДОД беше сто процента общински данък. След 1992-ра година Иван Костов беше финансов министър - 30% отидоха в министерство на финансите, 70% останаха за общините. Пак беше сравнително добре за общините. На следващата година Стоян Александров стана финансов министър и вдигна 50 на 50 – пак успявахме да свържем двата края. Обаче след 2002 г. , по времето на правителството на Сакскобургготски 100 % заминаха за София. В обединена Европа средно 30% от данъците са местни. Няма едни пари да са тука, ни е да ги пратим там и после да ни ги пускат с капкомер.

 - Да, но вашата община е привилегирована, все пак Нефтохим е на вашата територия?

 - Вярно, дава по нещичко от данък сгради, единствен той остана местен. Ама знаете ли какво даваше навремето?! Несравнимо е. Държавата по никакъв начин не стимулира общините да развиват икономика, която например не е производство на шоколадови бонбони, а е тежка индустрия. Тя има своите последствия, има замърсяване. Какъв ще е стимулът един кмет, един ОбС да вземе решение  затова, като освен, че се създадат работни места и се плати данък сгради, всичко останало отива в държавата?  Аз разбирам, че е  криза, но когато е централизирана, икономиката  най-лесно се управлява. Ако ние в общините съумяваме  да даваме по-добри публични услуги,  да даваме по-добра инфраструктура, това ще е добре за всички. Но как да стане?!

 - Днешният премиер казва, че не дели общините на герберови и всички останали, справедлив е. Защо се оплаквате?

 - А на вас известно ли ви е, че понеже учениците по селата са социално слаби, те вече ще учат до 10 клас на място. Извинявайте, ама това е  глупост. Напр. в Трояново ще останат трима ученици, които няма да отидат да учат в Бургас, Камено или някъде другаде, а ще останат в самото основно училище в селото. Само че като са го записали това нещо, помислили са как ще стане? Кой ще ги учи, те ще са трима? Какъв ще бъде този клас? Защо тези три наши деца от Трояново да не се качат в автобуса, който общината плаща  и да не отидат в Камено в СОУ-то и да си завършат качествено 10-и клас. Това е само един пример, социалната дейност в момента е на много ниско равнище, казвам го защото всеки ден съм сред хора, те са на ръба на оцеляването. А, вярвайте ми, аз доста време съм в управлението, никога не е било толкова тежко. И за бизнеса е така.


В категории: Камено


13
Коментара
Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
13
Коментара по темата
13.
1
26.03.2012 09:53:40
0
2
AHHAHAHAHAHAHAHAHAHAAH
12.
Pertinax
25.03.2012 21:34:06
3
1
Бабо Марелке,в общината общинските пътища са добре а държавните на бате ти боко са зле.Жалко,че си баба Марулка ако беше млада Марулка каква салата щеше да стане от теб!?
11.
mesten
22.03.2012 06:43:30
8
2
mnogo e prav BONEV,tova e choveka koito misli za obschtinata ne govorete protiv nego sega se pravi mnogo v grada ni a v po prednia mandat edno nedonoseno kmetche remontira samo edna ulichka-negovata zatrupa koritoto na reka AITOSKA i sega pri edno eventualno navodnenie schte badem sledvaschtoto selo BISER.Za 4 godini tova kmetche napravi samo tova i sobstvennata si kaschta-palat i oschte kup porazii koito segaschnia kmet se opitva da popravi
10.
Лошо
21.03.2012 18:22:02
2
4
A шуробаджанащината в местната власт? А поради нехайството на държавата за спазване на закона по места? А караденето на бизнес на местно ниво - не бил МЕСТЕН, да го гоним, има поизгладнели МЕСТНИ? Без държавническо мислене на местните кметове дази държава няма да я бъде!
9.
СИМо ДоНКОВ
21.03.2012 18:21:53
0
2
туй е нищо ,още кво ви чака докато сме на власт
8.
До 6-ти
21.03.2012 14:21:35
0
1
Питай бат Бойко!
7.
Данъкоплатец
21.03.2012 14:19:42
2
2
Ако някой е толкова загрижен за "кървавите данъци" в общината, нека се поинтересува малко преди да пише. Камено е с едни от най-ниските данъци в България.
6.
още един загрижен
21.03.2012 12:39:58
1
2
Много истини има в интервюто, но пък да кажат от Община Камено защо дерат жителите си с кървави данъци. В селата - къща с двор се продава за 7-8 хиляди лева щото толкова струва, а данъчната й оценка е 20-30 хиляди лева.
5.
баба Марулка
21.03.2012 11:42:32
7
8
Мустака да спре с оплакванията и да започне да работи най-накрая, че заради него общината е "на ръба". А вие, платени клакьорчета, сперете духовите упражнения във форума. Вижте пътищата в общината...
4.
obektiven
21.03.2012 02:37:20
6
4
ABSOLUTNO PRAV ZA VSICHKO E BONEV. NEMA KOI DA GO CHUE. TOZI CHOVEK TREBASHE OTDAVNA DA E DEPUTAT, NO MAIKATA BSP TAKA I NE MU NAMERI MESTO V LISTITE SI.NA TEH NE IM TREBA ZNAESHTI I MOJESHTI HORA. TREBAT IM POSLUSHKOVZI.
3.
Kaligula
21.03.2012 01:14:00
5
10
Pravo v celta . Pozdravlenia na G-n Bonev .
2.
бивш общинар
20.03.2012 22:17:59
5
7
Всичко което казва г-н Бонев е самата истина, за съжаление!
1.
zritel
20.03.2012 21:15:45
5
6
един свестен мъж остана, да каже че не вървят работите в софия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори