×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“


Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“
"Делта гард" е сред водещите и разпознаваеми охранителни фирми на българския пазар
23 Април 2024, Вторник, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата

 

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението, с което бяха отнети четири лиценза за частна охранителна дейност на фирмата „Делта гард“, научи Флагман.бг За нея се заговори усилено покрай скандала с „Осемте джуджета“, когато Илия Златанов обяви, че бизнесът му е бил отнет от бившия следовател Петьо Петров, с помощта на МВР и на „Делта гард“, тъй като служители на фирмата са ограничили достъпа му до една от фабриките на компанията му „Изамет“.

На 4 ноември 2021 г. шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) издаде заповед за отнемане на лицензите на „Делта гард“, като основанието беше, че един от собствениците – Димитър Спасов, още през май 2019 г. е бил привлечен като обвиняем за безстопанственост и самоуправство във връзка с охраната на фотоволтаичен парк. Според Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД) издаването на лиценз се отказва, когато собственик или съдружник в дружеството е привлечен като обвиняем, а издаденият лиценз се отнема, ако в 30-дневен срок от привличането като обвиняем, този съдружник или собственик не прекрати участието си в дружеството, сочи Lex.bg.

„Делта гард“ обжалва заповедта, но в началото на 2022 г. Административния съд София-град (АССГ) отхвърли жалбата. Така казусът стигна до ВАС, който пък миналата година спря делото и се обърна до Конституционния съд (КС).

Правният спор е заради това, че постановлението за привличането на Спасов като обвиняем му е предявено през ноември 2021 г. Няколко дни преди това той прехвърлил дяловете си в „Делта гард“ на съдружника си. АССГ прие, че тъй като постановлението за привличане е съставено на 14 май 2019 г., оттогава е започнал да тече 30-дневният срок той да напусне фирмата, а Спасов го е направил повече от две години по-късно. Затова първата инстанция потвърди заповедта за отнемане на лиценза.

Съставът на ВАС, пред който беше оспорено отнемането на лицензите на „Делта гард“ (Даниела Мавродиева – председател, Калина Арнаудова – докладчик и Весела Андонова), сезира КС, тъй като според него това основание за отнемане на лиценз на охранителна фирма противоречи на гарантираните от основания закон свободна стопанска инициатива, неприкосновеност на частната собственост, презумпция за невиновност и право на труд.

В края на миналата година КС отхвърли искането, след като осем от конституционните съдии приеха, че то не противоречи на Конституцията, а Соня Янкулова и Янаки Стоилов подписаха решението с особено мнение. Тогава КС изясни обаче, че 30-дневният срок, в който собственик или съдружник, привлечен като обвиняем, трябва да напусне фирмата за частна охрана, започва да тече от уведомяването му по предвидения в НПК ред, а не от датата на привличането му.

Този извод на практика предопредели и изхода на делото във ВАС, тъй като същата теза застъпваше и „Делта гард“, според която АССГ не е изложил никакви мотиви за това как Спасов би могъл да изпълни задължението си да излезе от фирмата, ако не е знаел, че трябва да го направи, защото не е бил уведомен, че е привлечен като обвиняем. От прокуратурата също са заявили пред ВАС, че жалбата на фирмата е основателна.

В окончателното си решение, с което отменят решението на АССГ и заповедта за отнемането на лицензите на „Делта гард“ върховните съдии се позовават изрично на конституционното решение от миналата година - за да може да бъде отнет лиценза на фирмата заради привличане като обвиняем на собственик или съдружник, той трябва да е узнал за това и от този момент да тече 30-дневният срок, в който трябва да излезе от управлението ѝ.
 


В категории: Животът


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
12
Коментара по темата
12.
12
24.04.2024 15:24:51
0
4
Това не беше ли охранителната фирма която насила отнемаше бизнеси, имоти и пребиваше хората ?
Не бяха ли защитавани от Б.Б. ?
Не взеха ли насила къмпинг "Каваци" ?
Отвратен съм от този съд.
Дълбока реформа трябва в съда и прокуратурата.
11.
Долу герб
24.04.2024 09:59:01
1
10
еничарите на тиквата. Спиме ли, ще ни мачкат. Ставайте, хора!
10.
Pepi
24.04.2024 09:28:32
0
8
Сега Тенекеджиев ще се върне на бял кон в ДОК 5,милия колко е смешен заедно с дясната му Ръчичка "Колев"...Пълни шматки!!!
9.
"Делта хилс:"-Перник
24.04.2024 07:56:09
1
17
Митко Каратиста
новия шеф на РПУ Сарафово,РПУ Краймарие,РПУ Каваци
С подкрепата на БОЙКО и Калин Стоянов
А ромите да знаят който НЕ гласува за ГЕРБ
идва "Делта тард" Митко Каратиста и бие с триста
8.
Страхуват ли ви ГЕРБ?
24.04.2024 07:21:40
11
1
Аз искам да живея в тоталитарната държава на Борисов. В нея имаше референдуми, пресрочни избори, залагаше се на конкурсното начало, на капацитет, на способности, на случаен подбор на съдиите, а не на дирижиран, на разделението на властите Време е да се оттича тая утайка в канала и да се успокоят хората. Мерси за киселото зеле с русенско варено и веган-козунаци
7.
?
24.04.2024 07:17:49
0
7
Малката тянка нали му беше солуташак на тоя
6.
Бургазлията
24.04.2024 07:12:27
1
17
Мафията връща ударните бригади на Пеевски и Борисов.
Готвят се тоталитарна държава
Старите комунисти искат още повече власт и контрол .
5.
Коча
24.04.2024 03:07:06
1
28
На тиквата фирмата за удари е това
4.
Пуделите на Промяната към панделата!
24.04.2024 00:39:40
5
33
Какво се оказва - всичко от записа се потвърждава. Брутално, безогледно ползване на властта, институциите за користни цели - в случая организирана схема за контрабанда, корупция, длъжностни престъпления. Учудващо е, че обществото приема някак случващото се едва ли не с примирение.
3.
Кера клозета
24.04.2024 00:29:56
8
32
Флагман супер щастливи, че рекетьорите от делта гард могат пак да тормозят хората да присвояват бизнеси и кво ли още не, ама нали са си платили за реклама за тях са мн пекани
2.
Поню
23.04.2024 23:34:11
16
38
Мафията се връща ! Прост народ......
1.
Методиев Магнитски
23.04.2024 22:33:26
15
41
Това са на банкянския престъпник хората за мръсни поръчки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори