×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нов президентски шамар за Главчев, Първанов го зове да не се напъва за външен министър


Нов президентски шамар за Главчев, Първанов го зове да не се напъва за външен министър
Външният министър Стефан Димитров е един много добър професионалист, каза Георги Първанов. Димитър Главчев не е готов за поста, подчерта президент 2002-2012
22 Април 2024, Понеделник, 09:08 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Не ни приляга да сме ястреби, каза държавният глава, подписал документите за членството ни в НАТО и ЕС

Димитър Главчев не е готвен да е външен министър. Нямам обяснение защо премиер иска и тази длъжност. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ Георги Първанов - президент на България в периода 2002-2012 г., а след това призова служебният министър-председател да остави на дипломатите дипломацията. Политиците да не се бъркат с тези, които не са приемливи, добави той.

„Аз не бих могъл да бъде външен министър и си го казвам. Главчев сигурно има друга амбиция. Назначеният служебен външен министър Стефан Димитров обаче е един много добър професионалист. Познавам него и една плеяда български дипломати, които изнесоха преговорите с Европейския съюз и НАТО. Отношението към него е меко казано обидно“, коментира Първанов. 

След като водещият Златимир Йочев припомни, че именно Първанов е подписал документите за членството ни в НАТО и ЕС, той възкликна „Благодаря ви, че ми вдигнахте топката!“. „И за двете структури съм подписал. Точно затова мога да си позволя да имаме по-умерена и сдържана позиция, която да позволява, България да е част от тази общност, да е солидарен съюзник, но в определени граници, защото не би трябвало да сме по-католици от папата. Не ни приляга да сме ястреби, особено, когато се отнася за регион, близък до нашия“, подчерта той.

Тезата, че ще готвим връщането на наборната армия е такава, за която съм която съм готов да споря по всяко време, тъй като аз съм този, който я наложи, заяви президент 2002-2012.

„Продължавам да смятам, че българската позиция за Украйна трябва да е в полза на мира. На втория ден след началото на войната, ние от АБВ направихме пресконференция, на която се обявихме за незабавно примирие и бързи преговори за мир. Продължавам да смятам, че това е решението, което трябва да подкрепят големите и особено европейските сили“, добави той.

„Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка. Опитвам се да чета повече и да съм със семейството си, с моите шест внука. Имам огромна библиотека. Стремя се да пътувам колкото си може повече. Разбира се, че не мога да избягам от това, което виждам, чувам, защото непрекъснато съм в контакт с колеги, приятели, със съратници“, сподели Първанов. 

Моята активна позиция е да помагам, с колкото мога на левицата, към която принадлежа, подчерта той.

„В оперативната политика не бих се върнал, защото вече това не е моята епоха. Тези политически средства, които виждам, които изпитваме на гърба си между изборите, не са тези, с които по мое време се боравеше. Дори и с Иван Костов, с когото сме били непримирими, имахме легитимни отношения. Както се казва в казармата, той като управленец биеше опозицията по устав. Ние от своя страна също му отвръщахме с подобно нещо. Сега няма никакъв ред. Затова без мен“, отсече той.

Битката за външното министерство започна не сега, а преди да се разпадне сглобката, припомни бившият лидер на АБВ. 

Според него управляващата (не)коалиция се разпаднала, защото партиите искали да имат един лост повече, за да се докарат (б.а. по-добри) пред своите западни партньори. 

„По един начин се отнасяше ГЕРБ към АБВ в коалицията през 2014 г. По друг начин се отнасяше към патриотичните организации през 2017 година. По трети начин вероятно изглеждат сега. Не бих препоръчал на „Левицата“ да влезе в коалиция с ГЕРБ, но не може да се зачеркне коалиционното управление при тези резултати, които получаваме на избори“, добави той.

„Не беше лесно през 2005 година да събереш на една маса Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Ахмед Доган. Това се случи и се случи трайно. Четири години тази коалиция беше бетон. Защо трябва да има управление без ДПС?“, попита Първанов. 

„Те са един сговорчив партньор. Аз навремето подадох ръка към ДПС. Водихме диалог и се разбрахме. ДПС са предсказуем партньор в управлението. След това се случиха доста неща. Върху ДПС се стовариха доста съмнения, които някой иска да скрие със скрито контактуване“, коментира той.

„По-добре нещата да се извадят наяве и да се покажат на хората. Лично аз съм резервиран към санкцията срещу Делян Пеевски по закона „Магнитски“. Ако някой е сгрешил и е стъпил накриво, нека българската съдебна власт и прокуратурата да му търси сметка, каза още президент 2002-2012 г.
 


В категории: Политика


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
8
Коментара по темата
8.
Наблюдател
22.04.2024 16:42:00
1
1
За два месеца щял да съвместява, отлично. Една министерска заплата по малко. Първанката се измуши от хралупата и взе да философства. Глей си лявото и не се меси там дето не ти е работа. Проблема ти е кака Кури, да и се слави името - най големият унищожител на Комунистическата партия.
7.
Патриот
22.04.2024 10:46:34
1
5
Вярно е, че без ДПС няма как да се управлява България! Всички партии са в контакт с ДПС но защо крият от обществото? ДПС е най българската партия сред парламентарно представените партии, колкото и да не ни се харесва.
6.
XX
22.04.2024 10:42:09
7
1
Мухахаха... даже нова, полуквалифицирана марионетка на Посолството е трудно да с енамери...
ПП. Скопихте ли се евроатлантици, както Соломон Паси ви препоръча или не беше нужно?
5.
Гербаджийски олигофрен
22.04.2024 10:21:19
5
12
До коментар-4:Първанов изпълзя от БКП , откъдето изпълзя пожарникаря Борисов и всички от герб,така ,че нищо ново,но за хора като Теб,невежи е ....?!
4.
.....
22.04.2024 10:13:55
5
10
Тоз откъде изпълзя ????
3.
3
22.04.2024 10:13:37
1
11
гоце трипера заразен 13год ромка ловен излет
2.
най-добре е
22.04.2024 09:49:46
6
15
Главчев да поеме всички министерства,за какво са ни толкова министри?
1.
Чимoдан ВокZалОff
22.04.2024 09:34:12
12
19
Кой те бръсне за СЛИВА теб ве Гоцеее?
Аре оследния да пуска водата и да оттичаш!
Марш в канала роСИФИЛИСтиична ГНИДО!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори