×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внимание! Дрехите на Shein и Теmu: Евтини, но опасни


Внимание! Дрехите на Shein и Теmu: Евтини, но опасни
Ключови думи: temu, shein, дрехи
21 Април 2024, Неделя, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Бързата мода се нуждае и от бързи доставки, затова двете китайски платформи изнасят стоките си не с кораби, както правят Amazon или H&M, а със самолети

Колко различни вида дизайн на дрехи могат да излязат в рамките на един-единствен ден? Само китайската фирма Shein успява да пласира около 5000-6000 дневно, казва пред германския седмичник „Ди Цайт“ експертът Кристоф Трип. Shein и другата голяма китайска платформа Тemu следят тенденциите и модите в социалните мрежи, най-вече в TikTok и реагират светкавично с нови дизайни – хиляди дневно. Според експерта Shein вече контролира 20% от пазара на така наречената „бърза мода“ – Fast Fashion, пише Deutsche Welle.

Бързата мода се нуждае и от бързи доставки, затова двете китайски платформи изнасят стоките си не с кораби, както правят Amazon или H&M, а със самолети, което води до 50 пъти по-високи емисии на въглероден двуокис. Двата концерна се оправдават с аргументите, че затова пък не им трябват складове, че произвеждат само онова, което е поръчано, а Теmu съобщава, че заедно с партньори е засадил пет милиона дръвчета.

Ограничения във Франция

Независимо от всичко това Франция реши да се противопостави на бързата с мода с готвения нов „Закон за ограничаване на пораженията върху околната среда от текстилната индустрия“. Министърът на екологията Кристоф Бешю добави, че неговата страна „първа в света иска със закон да ограничи ексцесите на бързата мода“. Законът ще влезе в сила през следващите месеци, но модните експерти и еколозите вече се радват.

Новите правила ще се отнасят именно до концерни като споменатите, които дневно хвърлят на пазара огромни количества продукти, които са над определен от закона максимум. Такива фирми ще бъдат задължени в бъдеще ясно да посочват на своите сайтове, че бързата мода е вредна за климата и да са задължени да рециклират своите продукти – в противен случай ще ги грозят глоби до 15 000 евро.
Освен това производители с лош еко-рейтинг ще бъдат облагани с такса от 5 евро на продукт, която до 2030 година може да достигне 10 евро. От 2025 година във Франция ще бъде забранена рекламата на дрехи в сегмента „бърза мода“, а нарушителите ще плащат глоби до 100 000 евро.

„Културна битка“

Френската модна дизайнерка Жулиа Форе казва, че това е победа в една „културна битка“. „Бързата мода е катастрофа в екологически, социален и икономически аспект и като с валяк прегазва целия луксозен сектор“, посочва тя. Професорът по икономика Филип Моати обаче обръща внимание на противоположния аспект: „Така се стигматизират потребителите на тази мода, които според нашето актуално изследване произхождат от работническата класа и разполагат с относително ниски доходи“, казва професорът пред ДВ. Той припомня, че сегашната тенденция, наричана от него „ултра бърза мода“, само продължава започнатото преди трийсетина години от марки като Zara и H&M, които вместо два пъти годишно вадеха нови колекции всяка седмица. „Сега ултра бързата мода дневно вади дневно по около 7200 нови продукта на пазара“, обяснява Моати.

Професорът посочва, че правителството трябва да вземе и още мерки: да иска допълнителна двугодишна гаранция за дрехите, да забрани цени по-ниски от производствената стойност, както и нереалистични търговски отстъпки. Концерни като „Теmu“ в момента често продават на загуба, за да завладеят пазара, пише „Ди Цайт“. Според вестника „Теmu“ вписва загуби от 5-10 евро на всеки пакет, изпратен до клиент – а пакетите са хиляди на ден. В отговор на запитване на „Ди Цайт“ концернът отговаря уклончиво, че оценката за загуба от 5-10 евро на пакет била „много далеч от реалността“.
Професор Моати настоява още да бъде обмитявана всяка една доставка, а не само пакети със стойност над 150 евро, както е сега. Но това едва ли е реалистично. На летището в белгийския град Лиеж, което се е превърнало в главен разпределител на китайските доставки, месечно пристигат около 50 милиона пакета, а 170-те митничари, които работят ден и нощ, успяват да проверят само по няколко хиляди, пише „Ди Цайт“.
Вредни химикали - над нормите

Законът във Франция, по който има единодушие между управляващата партия и опозицията, разбира се, има за цел да защити и интересите на френските модни производители и на текстилната индустрия в страната. Екоактивистите настояват продуктите на бързата мода да бъдат оценявани за екосъобразност и при отрицателен резултат да бъдат облагани с допълнителна такса. Под екосъобразност се има предвид не само „въглеродният отпечатък“, но и материалите, от които се изработват въпросните дрехи. В края на 2022 „Грийнпийс“ провери 47 продукта на концерна Shein -  в седем от тях лабораторията откри вредни химикали, надхвърлящи допустимите норми в ЕС.
 


В категории: Животът


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
11
Коментара по темата
11.
Асен
22.04.2024 09:49:36
0
3
Аз купуван само от корнери качествени дрехи батко. Внос от истанбул град, безмитно. Хубава стока, няма са лъжем!
10.
Хахахахахаха
22.04.2024 08:13:05
2
4
Продължават първосигналните неграмотни индивиди да "пазарят". Дори не осъзнават какво пишат. "Бързата мода" става само за домашни дрехи. Всичко останало е просто пълнене на пространство с текст!
9.
Пазарна
22.04.2024 08:07:19
2
11
Икономика, а? Честна конкуренция, а? Гиди мошеници ойроатлантици.
8.
Лош Путинофил
22.04.2024 02:18:27
4
21
Наркомана Зеленски стреля с тежка артилерия по ядрени централи , тия тръгнали да ми говорят за някакви си измислени въглеродни емисии !
А после се сърдят що НЕ ИМ вЕрваме в ценностите !
7.
g
22.04.2024 01:11:42
4
12
Купих си от Мола обувки за 80 лв. , после ги видях в китайски сайт за 38 лева и си викам що да не взема още едни такива. Тези от мола не изкараха и първата зима, а китайските ги въртя трета година и им няма нищо :)))))
6.
до 5
21.04.2024 22:46:59
3
10
Твоите от Амазон са по китайски ли?
5.
1
21.04.2024 21:48:39
9
4
Купил си реплика бе вдлъбнат каун.
4.
Ганьо Китаеца
21.04.2024 21:47:41
18
3
Само абсолютен малоумник може да пазари в тези сайтове.

Бързо да ни изтървети намаленията офци тъпи.
3.
Неа
21.04.2024 21:05:20
1
23
Просто статията е защото тему е шеин станаха доста популярни и бг магазините ще затворят. Скоро мернах рокля в шейн за 15 лева , а в бг беше намалена на 25... Хората не са малоумни ! Естествено , че при тези ниски заплати ще пазарим от Китай при положение че в бг магазините са същите но доставка по скъпи.
2.
Nufh
21.04.2024 21:00:37
2
22
Точно пък тея френски джендърчета тръгнали да реват. А китайците си го преместиха от единия в другия крачол и извадиха още повече стока :))))
1.
Ханко Брат
21.04.2024 20:31:43
4
31
..... Ебал съм Ви майката!)..... Нещо, което в Бг е 49 лева аз си го купувам от ТЕМУ за 3.70 лева!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори