×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само ваксина на бременните спира смъртността от коклюш при бебета, твърди лекар


Само ваксина на бременните спира смъртността от коклюш при бебета, твърди лекар
Ваксината струва между 30 и 35 лева в различните аптеки
Ключови думи: коклюш, ваксина, флагман
21 Април 2024, Неделя, 11:47 ч.
Автор: Флагман.бг

С нея новородените ще имат антитела от майката, борим се да въведем задължителна имунизация в последния триместър, каза д-р 

Само ваксина, поставена в последния триместър на бременните, е решението да няма смъртност от коклюш при новородените. Ваксинираната майка предава антитела на бебето, които ще го пазят при евентуална среща със заразното заболяване, докато то навърши възрастта за ваксиниране срещу магарешката кашлица. Спешно се налага промяна в календара и работа в посока ваксинация на бременните. Пеленачетата до 2 месеца са най-уязвими. Това заяви д-р Николай Христов, предава Труд. Лекарят припомни, че в България има една-единствена ваксина срещу коклюш - тя се казва "Бустрикс". Дозата е комбинирана срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Нея поставят като подсилваща защита в Кипър, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Дания, Румъния, Литва, Словения, Испания, Лихтенщайн. Тя е подходяща както за възрастни, така и за деца.

Ваксината струва между 30 и 35 лева в различните аптеки. Ако я няма налична в мрежата, може да си я поръчате на фармацевтите - тя ще бъде доставена в обекта до ден-два.

"Реимунизациите при пълнолетните са веднъж на 10 години, но те са само за тетанус и дифтерия. У нас слагаме българската ваксина "Тетадиф". В нея коклюшът обаче не е включен. Проблемът тук е, че преди години минахме от старата "клетъчна" ваксина (българската ДТК), чиято коклюшна компонента даваше странични реакции, в сравнение с модерната вносна "ацелуларна" такава. Държавата избра "Бустрикс" като конкретно търговско име. Тя е ОК и се понася доста леко, но сега лъсва фактът, че имунитетът срещу коклюш от нея ме е толкова траен. Не осигурява доживотна защита от заболяването както старата, а само по-леко протичане. Тепърва учените глави ще я мислят новата схема. Но промени в календара вероятно ще има. И те ще струват много пари. Защото както вчера проверих в документите си в кабинета - една доза ваксина "Тетадиф" струва 1,70 лв, а една доза "Бустрикс"  -22,70 лв, по памет", допълни д-р Христов. 

Лекарят открои и още един основен проблем - диагностицирането на коклюша. Изследването е скъпо и се прави само на частно с ПСР тест, а Здравната каса не го покрива. 

"Хората нямат пари, няма кой да плати от джоба си 60 лева за ПСР и си кашлят на воля без диагноза. Докато на общопрактикуващия лекар в един момент му светне да изпише "Кларитромицин" (антибиотик, бел. авт.) и нещата са до там. Проблемът са бебетата, които още не са навършили възрастта за ваксина . Тепърва ще се борим за въвеждане на ваксинация за бременните, защото това е единственият начин да се защитят бебетата до 2 месеца", категоричен е лекарят.


В категории: Животът


12
Коментара
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
12
Коментара по темата
12.
Ланга лунга, ланга лунга
22.04.2024 06:51:27
0
0
Такъв човеколюбец, такъв добродей и безсребърник, като този, когото съм споменал , Левски щеше да окачи на въжето одма на някой синор.
11.
Корназ сте, ама
22.04.2024 05:16:34
1
1
всичките сте ваксинирани. Имунизационния календар се изпълняваше безпрекословно с допотопните ваксини. Общественото здраве беше общо благо и беше ценност на онова общество. Обаче свети Мангър дава демокрация на хората и право на избор, излезе и каза: "спокойно, всички ще го изкараме" , дъра-бъра стаден имунитет, първо ке се тествате с китайските тестове в моята лаборатория и после решавайте, а тези които паднат? Как беше: "СЪЧКИ". Първи в света по смъртност от Ковид , що народ си отиде ...
10.
лекар боклук
21.04.2024 19:36:08
0
5
скрий си дипломата урод. Какво ще говориш на майките, които родят овредени деца или пък сбортират заради твойте препоръки? Вие в час ли сте бе хора? Всякакви лекарства са забранени по време на бременност те да ваксинирват искат. Идиоти
9.
ТБС
21.04.2024 18:54:56
0
3
До 1 пет жи, тъпако, бийй се всичко каквото ти харесва, на стой далеч от хората и си пукни без да заразяваш. Всички нова ваксинирани са разпространители, малоумнико.
8.
ТБС
21.04.2024 18:50:47
0
6
Този откровен убиец ще ви даде ли нотариално заверено позволение да го одера жив, ако една бременна почине или роди увредено бебе? Баси урода долен. Ваксината за която говори е забранена във хамерика, но от там ни я продават. Ние си имаме българска ваксина, която е в пъти по-добра, ако това може да се каже за която и да е ваксина. Та Христов труп си, само посмейте да наложите насилствена ваксинация на бременните, ще ви трепе до крак.
7.
Гост
21.04.2024 15:29:23
1
3
Аз съм ЗА ваксините при децата ПО имунизационен календар. Моето дете има всички ваксини които са задължителни при раждане и до навършване на две години мисля беше. Следващата ще е след година когато трябва да тръгне на училище. Против съм тези които ги направиха на коляно(набързо) и от тях няма да му поставя. Никой от семейството ми няма подобни ваксини.
6.
Някой
21.04.2024 14:11:24
3
11
Преди 1 седмица, ходих до личния лекар на сина ми,трябваше една бележка за училището. Сестрата ми каза ама той има да си слага ваксина,за коклюш,аз и казах че ще се направя че несъм я чул,повече да неми казва това,.В прав текст после и казах,че приключихме с ваксини"експерименталките" на били гея
5.
Смешници
21.04.2024 13:34:48
3
11
Няма полезна ваксина, всички имат вече "добавки" !
4.
Do 1
21.04.2024 12:23:15
6
11
Неандерталец няма такова животно кромид,всичко е една лъжа и заблуда,а това е чиста експерименталка. Ама глупаци като теб,се наведоха,и им го сложиха,барабар с бустрерите.Който се е хванал на тази гола кука,ще си носи последствията.За информация, иа я в Интернет,провери си я,Робърт де Ниро,дава 1 милион,ако някой му закара в тях,изолиран вирус кромид,още никой не се е появил,да иска да вземе тези пари.анадънму
3.
Бахура до 1
21.04.2024 12:16:19
7
14
Абе ТЕЛЕ такова загубено,какви антиваксари са ти в главата,ваксинирано и загубено Говедо.Я да обясниш какво е антиваксар на човек който има ваксини до преди 5г,но отказва да си сложи от бъркоча за "кромид"измислвн от бил гея,и болните и държи педофили от платката държава????Бухай си,всички експерименталки наведнъж,после през ден си слагай ако искаш,аз такива гадории в тялото си не слагам,още по малко като знам че педофилите,които се мислят за богове,ги мислят,тези и други гнусотии.Още нещо, в България, има най малко ваксинирани ГОВЕДА, те и тогава казваха,ама видите в целия Евро съюз,всички са набодени,и тъй като българина няма вяра на никой и на нищо,това му помага да оцелява.А смъртността в тези държава,където се ваксинира тяхното население, вече над 70% ,и още толкова,болни и осакатени.
2.
лъжливото овчарче
21.04.2024 12:09:21
1
2
Гамото и реклама
1.
Пет Жи
21.04.2024 12:02:54
17
15
То ако българите си спазваха препоръките за ваксинация и имунизационния календар, нямаше да има епидемия въобще. Ама нали е модерно да си антивакс копейка с друга гледна точка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори