×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Токът за бита остава на регулирани цени още година


20 Април 2024, Събота, 19:00 ч.

Частичната либерализация на пазара беше отложена с цели три законопроекта

Свикнали сме в България цената на тока да зависи от това дали ще има предсрочни избори. Деликатната за хората тема рязко излезе на дневен ред последните седмици, след като стана ясно, че отново предстоят парламентарни избори, предава economic.bg. И макар промяната на модела почти по никакъв начин да не засяга битовите потребители, в Народното събрание частичното освобождаване на пазара на електроенергия от 1 юли 2024 г. беше отменено с мотиви, че цената на тока ще поскъпне.

В петък, на едно от последните си заседания, депутатите гласуваха не един, а цели три законопроекта за отлагането ѝ, въпреки че либерализацията беше приета от самите тях само преди няколко месеца.
Не 1, а 3

Същите тези промени в Закона за енергетиката, които дори преодоляха президентско вето, преди дни бяха предложени за отлагане от почти всички парламентарни групи. Със свои законопроекти – БСП, ГЕРБ и ДПС, и „Има такъв народ“ поискаха отмяна на предвидената след няколко месеца либерализация. Трите законопроекта бяха единодушно приети от присъстващите в зала народни представители, а против тях се обявиха само от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Всъщност единствено законопроектът на БСП е внесен през март, когато все още не беше ясно дали отиваме на нови избори, останалите два са постъпили на 17 април, когато са и приети в ресорна комисия. Целта и на трите законопроекта е една и съща като днес те ще бъдат обединени в един, който ще се гласува окончателно скоростно вероятно още идната седмица.
Дебатът

Дебатът в парламента се води предимно от представители на БСП, ИТН, „Възраждане“ и ПП-ДБ. Реплики от страна на ГЕРБ и ДПС липсваха, а именно двете партии подкрепиха през октомври промени в ЗЕ, с които трябваше да се либерализира пазарът на ток.

Според Драгомир Стойнев от БСП притесненията са не само сред бита, но и от ЕРП-тата, че нямат средства да компенсират разликите в цената.

Георги Гьоков от БСП попита ГЕРБ и ДПС „защо приехте това преди 3-4 месеца, да не би да е заради предстоящите парламентарни избори?“

Павела Митова от ИТН също отбеляза, че ГЕРБ и ДПС „са обърнали палачинката“.

Обвиненията от всички партии бяха главно срещу вече бившето Министерство на енергетиката, което не е задвижило процедурите, необходими за частичното освобождаване на пазара.

Хаосът е пълен. Министерство на енергетиката и Министерство на труда и социалната политика си прехвърлят топката, нищо не е съгласувано, договорено и публично известно“, каза Драгомир Стойнев от БСП.

„Преди избори се лъже най-много“, каза Гроздан Караджов от ИТН.

По думите му, ако на 1 юли 2024 година се стигне до либерализация на пазара на едро и се „премахне нощната тарифа“, то над 2 милиона българи ще изпаднат в тотален шок от значително по-високите сметки, които ще получат.

Енергийните бунтове през 2013г.  ще ви се сторят песен“, каза още той.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ защити промяната като коментира, че тя "не касае битовите потребители - лоша, популистка практика е в такива моменти да проваляме дълго подготвени реформи, реформи, които заедно сме гласували и обсъждали".
Още година регулирана цена

От 1 юли тази година цените на тока за бита трябваше да се определят от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране, както беше досега. Всъщност промяната важеше само за трите ЕРП-та – „Електрохолд“, EVN и „Енерго про“, които трябваше да започнат да купуват тока от борсата на свободни цени. Ако обаче цената на тока от борсата беше по-висока от определената за базова от МС, то разликата в сметката на ЕРП-тата щеше да се покрива от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС). Обратно, ако токът на борсата беше по-евтин, енергодружествата щяха да внасят разликата отново във ФСЕС. Дефакто за потребителите промяна нямаше да има. И макар един от мотивите на депутатите за отлагането на промяната да е липсата на финанси във Фонда, от самия Фонд вече заявиха, че заделени пари за компенсации на ЕРП-тата има и са обезпечени за бъдещата либерализация.

Сега обаче пазарът на ток продължава да работи по стария модел и още година КЕВР ще определя цената на тока за бита след 1-ви юли, а Национална електрическа компания (НЕК) ще запази още 12 месеца статута си на обществен доставчик на електричество за домакинствата. Тази промяна дава възможност на служебния енергиен министър Владимир Малинов със заповед да включи в енергийния микс държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, позволявайки ѝ да продължи работа. Това беше направено миналата година от тогавашния енергиен министър Росен Христов.

Началото на процеса по освобождаване на пазара на ток и за битовите потребители е сред най-важните реформи по Плана за възстановяване. Измененията трябваше да бъдат приети именно във връзка с очаквания втори транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и в изпълнение на европейска директива. България все още очаква втория транш от 700 млн. евро по Плана, сега обаче заради отмяната им, страната ни може да загуби европейски средства.

 


В категории: Политика , Животът


Коментари
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори