×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Украйна компенсира малкото снаряди с дронове, но и те не стигат


07 Април 2024, Неделя, 09:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Висши украински служители отдавна молят за навременна и устойчива военна помощ от Запада

Украинският президент Володимир Зеленски призна по време на интервю, излъчено на 6 април, че украинските сили в момента не разполагат с достатъчно боеприпаси, за да започнат и поддържат бъдещи контраофанзивни операции. Той повтори, че в момента се използват дронове, за да се компенсира частично недостигът на артилерийски боеприпаси.

Зеленски подчерта, че Украйна трябва да предприеме контрамерки, за да лиши руските сили от способността да подготвят и провеждат значителни настъпателни усилия, а не да разчитат само на отбранителни операции.

Висши украински служители отдавна призовават за навременна и устойчива военна помощ от Запада.

Зеленски наскоро заяви, че закъсненията в помощта за сигурност са принудили Украйна да отстъпи инициативата на бойното поле на Русия.

ISW продължава да оценява, че недостигът на западна военна помощ е принудил украинските сили да използват материални средства и сега трябва да вземат трудни решения относно своята отбрана.

Това се посочва в дневния анализ на "Института за изследване на войната" (ISW).

New York Times съобщи на 5 април, че украинските сили са близо до изчерпване на някои видове боеприпаси и че украинските официални лица оценяват превъзходство на руската артилерия пет към едно по цялата фронтова линия.

Съобщава се, че украински войници са заявили пред New York Times, че в момента разполагат с достатъчно касетъчни боеприпаси, които са ефективни при отблъскване на атаки на руската пехота, но нямат достатъчно високоексплозивни артилерийски снаряди, необходими за отблъскване на механизирани атаки.

Зеленски подчерта, че допълнителната западна помощ за сигурност е необходима на украинските сили за ефективна защита на въздушното пространство на Украйна срещу засилената руска ударна кампания и увеличените операции на руската авиация по фронтовата линия. Зеленски заяви, че Украйна ще се нуждае от допълнителни 25 системи за противовъздушна отбрана Patriot, вероятно означаващи пускови установки, за да разшири пълното покритие на противовъздушната отбрана на цялата територия на Украйна.

Зеленски предупреди, че ако руските сили поддържат темпото на сегашните си ракетни и безпилотни удари, тогава Украйна вероятно няма да има запаси от ракети за противовъздушна отбрана, необходими за защита на украинските градове и критична инфраструктура.

Руските сили изглежда използват ситуацията в опит да сринат енергийната мрежа на Украйна и така да засегнат дългосрочно отбранителен промишлен капацитет на Украйна.

Кремъл изрично заплаши дългогодишния си съюзник Армения на 5 април заради сближаването ѝ със Запада след загубата на Нагорни Карабах през септември 2023 г.

Арменският министър-председател Никол Пашинян, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Европейският съюз (ЕС) Върховният представител Жозеп Борел, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и администраторът на Американската агенция за международно развитие (USAID) Саманта Пауърс се срещнаха на 5 април в Брюксел, за да обсъдят продължаващата подкрепа на Запада за арменското демократично и икономическо развитие.

Руското министерство на външните работи (МВнР) публикува изявление по-късно на 5 април в отговор на срещата, в което руското твърди, че Западът се опитва да "вкара Южен Кавказ (регион) в геополитическа конфронтация" между Русия и запад.

Руското МВнР заплаши, че западната намеса може да доведе до "най-негативните последици за регионалната стабилност, сигурност и икономическо развитие" и "неконтролируемо нарастване на напрежението" в региона. Армения може "да тръгне по грешен път", за което МВнР твърди. е изпълнено със сигурност и икономически проблеми, може да доведе до "отлив на население" и напомня за проблемите, които руската инвазия предизвика в Украйна.

Руското МВнР обвини Запада, че се опитва да "измами" Армения да се оттегли от ръководената от Русия  Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и Евразийския икономически съюз (ЕАЕС).

Изявлението следва продължаващите с месеци заплахи на Кремъл срещу Армения в отговор на продължаващите арменски усилия да осигури нови, западни гаранции за сигурност и усилията да се обвини Армения за влошаването на руско-арменските отношения. Арменски официални лица наскоро заявиха, че Армения обмисля оттегляне от ОДКС и кандидатстване за присъединяване към ЕС и наскоро поискаха от Русия да изтегли руските граничари от международното летище в Ереван.

Кремъл и преди е водил хибридни войни срещу бивши съветски държави, които се стремят към присъединяване към ЕС.

Руското МВнР продължава да твърди, че Финландия е "загубила своята независимост при вземането на външнополитически решения" след присъединяването си към НАТО. Кремъл рутинно използва такива изявления, за да твърди, че Алиансът заплашва Русия. Руският посланик във Финландия Павел Кузнецов заяви по време на интервю за ТАСС от Кремъл на 6 април, че Финландия е предприела "деструктивен курс" в отношенията си с Русия и че НАТО превръща Балтийския регион в "зона на потенциална ескалация".

Русия ще трябва да отговори на натрупването на материали и жива сила на НАТО или разполагането на ядрено оръжие във Финландия, но отговорът ще бъде "адекватен, но не непременно симетричен".

ISW продължава да оценява, че руските заплахи срещу страните-членки на НАТО имат за цел да накарат Запада да се въздържи и че руските твърдения за въображаеми заплахи, идващи от НАТО, са насочени към създаване на информационни условия за оправдаване и подкрепа на предвидена дългосрочна геополитическа конфронтация със Запада.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров обяви на 5 април, че 3000 бивши служители на групата "Вагнер" ще се присъединят към частта на спецназ "Ахмат" след успешни преговори между командирите им.

След решаване на всички организационни въпроси ще започнат съвместните им бойни мисии.

Тези елементи на Вагнер ще бъдат подчинени на руското МО, а не на "Росгвардия". Министерството успешно формализира контрола върху някои елементи от останалите сили на "Вагнер" - цел, която преследва от 2023 г. ISW по-рано писа, че руското Министерство на отбраната е стартирало кампания до средата на 2023 г., която имаше за цел да подчини директно силите на "Вагнер" на руското МО. ISW също така предположи, че починалият финансист Евгений Пригожин и персоналът са започнали бунта през юни 2023 г. в знак на протест срещу това.

Прехвърлянето на личен състав на "Вагнер" към частите на Спецназ Ахмат предизвика известна критика от страна на свързаните с групата нередовни формирования, като диверсионно-щурмова разузнавателна група "Русич", която обвини този личен състав на "Вагнер", че се е продал на руското МО.

Един блогър, свързан с Кремъл, твърди, че бившите сили на "Вагнер" преди това са формирали отряда "Камертон" под командването на "Ахмат". Руското МО не е забранило на този отряд да използва символиката, мрежите и системите за управление на "Вагнер".


В категории: Войната в Украйна


2
Коментара по темата
2.
Зеления
07.04.2024 15:15:44
0
0
Да зарива огъня.
1.
Стигат стигат
07.04.2024 11:11:50
0
2
Питайте ватенките
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трети случай на коклюш в Сливенско Трети случай на коклюш в Сливенско Всички случаи са хоспитализирани, протичат леко, без усложнения На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ Вижте програмата, която са подготвили от Общината МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата”, казва председателят на ДПС Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и е един от най-топлите месеци април за последните 30 години Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Инспектирани са още манастири, хотели и хижи Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Областните управи ще получат след протестите над два пъти повече спрямо гласуваното от Денков Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Малчуганът е откаран в болница
Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори