×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса


ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса
Никола Минчев свика заседание на комисията за Нотариуса на 2 април, на което да бъдат изслушани последните трима главни прокурори
28 Март 2024, Четвъртък, 18:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Бойкотират съответната парламентарна комисия

Никола Минчев свика ново заседание на временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов (Нотариуса). То трябва да се състои на 2 април от 14,00 ч.

Минчев, който е представител на ПП-ДБ, е изпълнил заявката си, дадена сутринта пред една от телевизиите, като е поканил на заседанието за изслушване последните трима главни прокурори. Първи по ред е действащият обвинител №1 Борислав Сарафов - той е изпълняващ функциите след предсрочното отстраняване на Иван Гешев, който също ще трябва да се яви в комисията.

Третият привикан е Сотир Цацаров, който бе главен прокурор в периода 2012 – 2019 г., показва справка на сайта на парламента.

Сарафов, Гешев и Цацаров ще трябва да отговарят „относно данни и информация за групи за влияние в прокуратурата и предприети мерки от страна на ръководството на прокуратурата“ за периодите, в които са заемали най-високата длъжност в държавното обвинение.

Бойкот обаче е напът да осуети тяхното изслушване. Опит за такъв направиха представители на ГЕРБ и ДПС на последното заседание на комисията във вторник. Тогава те успяха да провалят кворума. Партиите на Борисов и Пеевски имат 8 депутати в 17-членната комисия. Явно освен тях е липсвал представител и на някоя от другите политически сили.

Липсата на кворум тогава все пак не провали напълно заседанието, тъй като правилникът на парламента позволява такова да се проведе, но без да може да се гласува. Една от поканените на изслушване – главният инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова, обаче видя в това причина да откаже да отговаря. Тя обясни, че ще изчака пред залата 30 минути и че ако кворум не се събере, няма да участва, както се и случи.

Припомняме, че в комисията във вторник в един момент все пак се появиха двама депутати от ДПС и ГЕРБ, съответно, Хамид Хамид и Маноил Манев. Те обаче пристигнаха само за да вдигнат скандал и да оспорят легитимността на заседанието.

Вчера от ПП-ДБ дадоха брифинг в парламента, на който депутатът и бивш вътрешен министър Бойко Рашков разкритикува ГЕРБ и ДПС за бойкота на комисията за Нотариуса. Той обясни това със страх в двете партии от разкрития, които може да засегнат техните ръководители.

Много е вероятно към бойкота обаче да се включи и БСП. Тя има само един депутат в комисията в лицето на Атанас Зафиров. В последното заседание той участва, но до един момент, когато напусна с аргумента, че временният парламентарен орган е загубил смисъла си, тъй като е станал арена на разправии между доскорошните партньори във властта – ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Зафиров намекна и че вероятно оттук нататък повече няма да присъства.

Председателят на комисията Никола Минчев във вторник влезе в юридически спор с Хамид и Манев за легитимността на заседанието. Представителят на ДПС обаче заплаши, че може да поискат закриване на временния орган, тъй като той се превърнал в предизборна трибуна за ПП-ДБ. Това към момента не се е случило, но може да стане утре на пленарното заседание на Народното събрание (НС).

А че БСП вероятно ще се присъедини към бойкота на ГЕРБ и ДПС, се потвърди и от днешно интервю на Атанас Зафиров пред Nova News.От пресцентъра на соцпартията отразиха телевизионната му изява, като разпратиха до медиите съобщение със заглавие „Зафиров: Комисията за Нотариуса претърпя пълно крушение". Което е показателно.

В прессъобщението депутатът и зам.-председател на БСП е цитиран да казва, че целта на комисията е била да установи фактите около групата на Мартин Божанов и съответната политическа и съдебна протекция, от която се е ползвал Нотариуса.

“Но начинът, по който тя беше създадена, начинът, по който тръгна още в началото, подсказа и нейния провал”, казал Зафиров според пресцентъра на БСП.

„Тази комисия претърпя едно пълно крушение. Първо тя беше формирана не на паритетен принцип, каквото беше очакването на българското общество – за да е максимално обективна. А на пропорционален, което даде ясно надмощие на управляващите партии в тази коалиция. Пример – ние от БСП имаме само един представител в тази комисия, което ясно показваше, че гласът на опозицията няма как да бъде чут там. И от самото начало стана ясно, че управляващите могат да си играят всякакви игри с кворума. Но пък, за сметка на това, станахме свидетели на разправиите и надлъгванията на партиите от сглобката кой е по-голям корупционер и закрилник на мафията”, коментирал още социалистът.

„Комисията беше порочно създадена, беше ясен нейният край и тя крушира по един зрелищен начин, с опити пред камерите да бъде правена партийна пропаганда. БСП няма как да бъде участник в това”, заключил Атанас Зафиров. Това изглежда като потвърждение на заявката му, че той повече няма да присъства на заседанията.

Днешният аргумент на Зафиров, че „управляващите могат да си играят всякакви игри с кворума“ заради пропорционалния принцип на сформирането на комисията всъщност вече не е актуален. Управляващо мнозинство вече няма. Нещо повече, в тази комисия ПП-ДБ са категорично срещу ГЕРБ и ДПС. И тук би могло да се сформира друго мнозинство срещу партиите на Борисов и Пеевски. БСП обаче отказва да участва в такова по неясни причини.

Възможно е партията на Корнелия Нинова да не иска да позволи на ПП-ДБ да ползва темата с Нотариуса, за да печели политически дивиденти. Една от опорките в соцпартията през последните месеци е, че тя е останала единственият противник на ГЕРБ и задкулисието. Нинова и компания вероятно се надяват част от електората на ПП-ДБ да се преориентира към БСП. Стратегията на соцпартията да играе „с всички срещу всички“ обаче не гарантира успех.

На 2 април, ако комисията за Нотариуса все още съществува, кворум вероятно пак няма да има заради ГЕРБ, БСП и ДПС, а може би и заради представители на други формации. Което ще даде аргументи на Сарафов, Цацаров и Гешев да откажат да бъдат изслушвани, както направи и Теодора Точкова. Дали това ще се случи, предстои да разберем.
 


В категории: Политика


23
Коментара по темата
23.
Отдавна е казано
29.03.2024 08:59:15
0
2
Ако искаш нещо да не бъде свършено , направи комисия да го решава !
22.
T
28.03.2024 23:09:42
10
3
Сано Руската федерация ще ви вкара в правия път ! По затворите . Че денукратите от САЩ и техните служби за сигурност чистят наред с куршум в главата !
21.
Искам ТРАНШ
28.03.2024 22:53:27
8
9
Абе нека ни налеят няколко милиарда, ние от ДПС-ГЕРБ знаем как да ги усвоим. Доверете се на опита!
20.
Само Споко!
28.03.2024 22:51:18
1
7
Българите искат пари. Не искат да променят битието си, а искат пари. Като резултат от тези си щения разбира се няма да получат нито пари, нито промяна.
19.
в последните 9 месеца не е получен никакъв транш
28.03.2024 22:40:36
2
15
Влудяващо е наистина, когато хората, които по цял ден ни се представят като най-компетентни, носители на истината и прогреса, всъщност нямат идея какво говорят и правят. Radan Kanev по BTV например току-що на въпроса защо няма получени пари по Плана за възстановяване и устойчивост в последните 9 месеца, както казах вчера, каза че това било напълно невярно, не можело да се говори така! - бил получен успешно един транш (за 600 милиона евро) и бил подготвен напълно следващият (това след объркания му отговор, че всичко щяло да стане в идните седмици). Какви глупости!
18.
Стокхолм
28.03.2024 22:34:32
20
6
Българите не искат промяна. Още по-малко промяна искат българите в съдебната система и в политическото ръководство. Затова ще има още от същото. Стискам палци на румънците, те поне не са такива дебили като моите сънародници и си бутат държавата напред.
17.
БРАВО Лисицов
28.03.2024 22:20:38
10
5
МНОГО ТОЧНА СТАТИЯ !!!!!
16.
Вкарват Асен Василев в "Магнитски" и RIC
28.03.2024 21:45:26
5
26
Самоизяждането е със страшна сила.САЩ вкарат в списъците за корупция по законите „Магнитски” и RICO министър от правителството в оставка след показания, дадени на US територия от негов близък партиен лидер.
По сигнал срещу финансовия министър Асен Василев в Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC), което можело да доведе до вкарване и в „Магнитски”, и в RICO заради 5-те милиона лева на американския гражданин Себастиан Бретшнайдер (Sebastian Bretschneider) покрай гнусния имотен скандал „Чаталджагейт”.
На печелившите честити венци!
Съчувствам на радостта на ПП-ДБ и троловете им :))))
15.
Заменихме реалните реформи с ПР на реформите
28.03.2024 21:25:28
5
17
Резултатът от управлението на ПП-ДБ е дежа вю на предната катастрофа с Просто Киро Премиер!
За тези 9 месеца влошихме бизнес средата и отчитаме дъно в инвестициите!
Пътят не е увеличаване на данъците, а извършване на реформи и един по-балансиран бюджет. Причините са много по-дълбоки, те са от липсата на реформи, забавяне на икономиката, преминаване от ръст към спад в индустрията. Имаме и срив на експорта, януари е паднал с 15% надолу и няма напредък в нито една реформа.
14.
3-те
28.03.2024 21:09:31
24
9
Прасенца…

И по един цял лимон в устата защото са лимонади на Боко и Шиши.
13.
Опа
28.03.2024 20:58:42
24
9
Пютю Минчев,абе, на Боцо дядо му го били фалангите и за това го приели само за пожарникар в Симеоново,а? Ама после.....Не ми се прави ,че ГЕРБаджиите сте все протести антикомунисти. И родата ви. Какво значение има ако посоката е добра? Ама тя няма как да е добра за вас....кражбите се наказват. Не ви устройва.
12.
Путю Минчев
28.03.2024 20:36:10
11
32
Се изявява като новата Мая Манолова!
Ни Ви ли писна от шуробаджанащината на стажантите при корумпираните си родители?
Цялата пасмина ПП-ДБ са деца или внуци на комунистически ДС величия!
А нещо да разкаже как и защо падна в ямата шефа на кантората на мама му?!?
Менторът им Дамаджан Чашков им суфлира на меките ДС китки....
Айде в канала, че много се застояхте и за 3 години много поразии сътворихте!
Накраденото за лекарства да не ви стигне!!!
11.
T
28.03.2024 20:34:42
28
16
Ей тия тримата са за затвора .
Заради тях сме девета дъпка на кавала ! Никакъв прогрес никакво развития само корупция и кражби .
10.
До жалкото човече с коментар 8 от отдел агитация и
28.03.2024 20:31:23
33
8
4ели ли са този наръчник на агитатора от 1985 година или така им идва - Не сме го чели старче, ти по неговите указания ли ги пишеш тези простотии. Какви комсомолци какви пет лева. Бате бойко вече е дядо тиква и май докато не влезе в затвора няма да миряса. Ама като не иска с добро, историята учи че такива, които не се отеглят навреме и пропускат момента после съжаляват, но няма накъде.
9.
еми
28.03.2024 20:19:25
3
7
Това ви дава повод да помислите за кой да гласувате на предстоящите избори
8.
До №4 за жалките комсомолци от ППДБ
28.03.2024 20:12:04
8
48
4ели ли са този наръчник на агитатора от 1985 година или така им идва… Примерно от родата, която е била с високи постове в йерархията на БКП (евала, Васко Терзиев, евала Христо Иванов, евала който още там се сети).
Преговаряха. Осраха се до уши. Развалиха правителството. Отиват на избори….
И викат – то на тия избори май ще е някакъв подобен резултатът и те другите са LO6I, но ние пак ще преговаряме с тях за правителство, щото, нали, иначе PUTIN IDE!!!
Прощавайте, драги избиратели на соевите дементи, ама вие или нямате никаква способност за критично мислене…
Или Дърева не е била права, като ви е нарекла „красиво-умни“ и вие сте само красиви, особено Иво Мирчев, Божи и генера Наско.
7.
ми няма изненада
28.03.2024 20:10:25
16
12
То вече и бебетата у нас знаят, че това не е новина и че тройната окрадационна кооперация без да и пука изобщо какво мисли народа яростно си защитава заграбеното със всички средства независимо от закони или от срам, а за чест изобщо
6.
България
28.03.2024 19:48:57
11
7
Интересно ,за кого ли ще гласува Българина ,ако изобщо ще гласува?
5.
Бай Люксембургски
28.03.2024 19:40:26
9
7
Браво флагман - комантариите се публикуват в реално време. Основен мотив да се отваря една статия са и коментариите към нея, защото е важно да се знае какво мислят и читателите по една или друга тема. Който може се абстрахира от нейзбежните глупостите и простотиите, а за останалите това едва ли има значение, но във всеки случай това генерира трафик. Вие пък се издържате от реклами ( надявам се), а не като други пикливи сайтове от публикувани материали на мафията. Така че, щом сте върнали старите опции, това е добре.
4.
От Мадрид
28.03.2024 19:32:29
59
16
Това е. Всико което все още е добро за бъларите го дължим на четиригодишното управление на ОДС s премиер Иван Костов. Преди това и след това са мафия, корупция, русия, кражби. Сегашното незавидно последно място в ЕС по всички важни за обществото показатели се дължи на БСП, ДПС, ГЕРБ (всички конструирани от тайните служби на комунистическа България) и на малките сателитни партиики, които бързо проблясваха и бързи изгаряха. Затова е тая бясна омраза към младите момчета и момичета от ПП , много от които завършили престижни западни университети с парите на родителите си и от труда си по време на студентството. За тях обаче няма компромати в сейфовете на мафията ( ДПС/ГЕРБ) и затова е тази омраза и търсене на окалящи материали, следене на всяка тяхна стъпка, на техните семейства, деца родители, автомобили и после да преравят тонове материали за всичко което могат да монтират и пригодят за целите на мафията. .
3.
От лошия мат'рял
28.03.2024 18:56:57
37
32
Съдебната система и мафията са се сраснали откакто тиквата е на власт. Корупцията е навсякъде!
2.
3-те
28.03.2024 18:52:31
32
26
Прасенца…

Нов Ресторант!
1.
д
28.03.2024 18:48:21
40
27
Нищо ново от 3-те партии комунистически отайки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори